09.09.2015

Христо Гаджев: Бежанската криза може да се реши, ако се намери общоевропейско решение, а не всяка държава да действа поотделно

Медия: „Радио К2”

Христо Гаджев, народен представител от ПГ на ГЕРБ, член на Комисиите по отбрана и по външна политика, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Бежанската криза и позицията на България.

Христо Гаджев заяви, че на този въпрос трябва да се погледне от няколко гледни точки, от една страна са бежанците, които наистина бягат от военни конфликти и не са напуснали домовете си по собствено желание, от друга страна обаче има и икономически мигранти, които просто търсят по-добри условия за работа и живот. Най-голям проблем обаче се явяват каналджиите и затова не само българското правителство, но и европейските държави концентрират своите усилия именно в борбата с това явление. Христо Гаджев подчерта и необходимостта от създаване на общоевропейска политика по въпроса на миграцията, защото в момента всяка една държава-членка на съюза се справя малко или много самостоятелно. Той подчерта също така, че засега българските власти се справят много добре с незаконния трафик в страната. „Сръбският президент се подигра с България, като каза, че никой от бежанците не иска да се връща у нас. Това, че на картите на бежанците сме отбелязани като най-лошо място за живеене и препоръката е да не се остава тук помага или вреди на нашата страна?”, попита водещата Клара Маринова, събеседникът й отговори, че изказването на Томислав Николич е било доста непремерено и продължи, че България се слави като непопулярно място за преминаване именно поради сериозните мерки за контрол, които са взети. На въпроса дали кризата с бежанците означава пренареждане на националния ни дневен ред народният представител от ПГ на ГЕРБ отговори, че въпросната криза наистина пренарежда дневния ред на България и Европа, защото трябва да се намери решение, което наистина отговаря на принципите на Европа и европейската солидарност, както и да се гарантира сигурността на външните граници на страните-членки. Това изисква важни политически решения на високо ниво. Христо Гаджев подчерта още веднъж необходимостта да се работи общо, защото нито една европейска държава сама поотделно не може да се справи с проблема.

Помолен да коментира думите на унгарския президент, че не бива да се приемат всички желаещи да влязат в Европа, защото това може да е краят на Стария континент, Христо Гаджев заяви, че в този смисъл трябва да бъде разгледан и въпросът за прираста на европейското население. Почти всички европейски държави са с отрицателен прираст и от тази гледна точка по-важният въпрос е как да се насърчи раждаемостта вътре в Европа. Народният представител от ГЕРБ добави, че що се отнася до друг аспект от изказването на Виктор Орбан, за нашествието на исляма в Европа, трябва да се отбележи, че точно Сирия е държава, в която има доста голям процент християнско население. „Преди време Кристалина Георгиева заяви, че с приемането на бежанци ще се промени генофондът на българите, съгласен ли сте да се промени генофондът ни?”, попита водещата Клара Маринова, събеседникът й отговори, че всичко зависи от нас самите и от това как ще се развива раждаемостта вътре в държавата. Иначе България е на кръстопът и винаги е имало различни допълнения към генофонда ни.

Поисканият от Москва въздушен коридор за преминаването на руски военно-транспортни самолети към Сирия.

Христо Гаджев подчерта, че според международните конвенции, ако се разреши такъв въздушен коридор и се установи, че са били пренасяни забранени товари, то страната, която е разрешила прехода, също носи отговорност. Тоест ако в самолетите има въоръжение, ние бихме били в нарушение на международните договорености. Народният представител от ГЕРБ добави, че доколкото разбира самите служби са получили информация, че полетът не е с хуманитарна цел и затова е взето съответното решение. „Това не е ли допълнително влошаване на отношенията ни с Москва?”, попита водещата Клара Маринова, събеседникът й отговори, че не може да става въпрос за допълнително влошаване, защото това е стандартна процедура. Помолен да коментира дали не се разклащат евроатлантическите ценности, народният представител от ГЕРБ заяви, че те са подложени на атака доколкото ние самите допускаме да бъдат подложени на атака. Той продължи, че солидарността е в основата на всяко демократично общество. „В България след войните също е имало много бежанци, това са хора, които са загубили своя дом. Нека бъдем малко повече хора!”, завърши Христо Гаджев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад