17.03.2017

Христо Гаджев: ГЕРБ доказахме, че можем да изпълняваме обещанията си и търсим подкрепа, за да продължим да развиваме България

Медия: „Радио К2”

Христо Гаджев, кандидат за народен представител от ПГ на ГЕРБ, 25 МИР София, в предизборен дебат в ефира на „Радио К2” на 16 март 2017 г. на тема регионална политика, заяви позиции по следните теми:

Кой е Христо Гаджев?

Христо Гаджев каза за себе си, че е на 33 години, от София, бил е народен представител от ПГ на ГЕРБ в 43-то Народно събрание, член на Комисиите по отбрана и външна политика.

Визията на ГЕРБ за регионалната политика.

Христо Гаджев заяви, че основен приоритет на ГЕРБ е продължаването на изграждане на модерна инфраструктура в цялата страна. Това не означава само строителството на магистрали, но и на адекватна система във водния сектор, електроподаване и устойчива градска среда. Така гражданите ще се чувстват комфортно в населените си места, а инвеститорите ще бъдат стимулирани. „През годините слушахме, че асфалт не се яде, но се оказа, че хлябът върви по асфалт!”, категоричен бе Гаджев. Според него примерите от Южна България показват, че там, където има изградена инфраструктура, идват и инвестициите и съответно се отварят нови работни места.

Христо Гаджев подчерта, че много важен приоритет за ГЕРБ е продължаване на програмата за саниране. Въпреки всички лъжи, които се изговарят за нея, програмата е много добра и създава работни места в малкия и среден бизнес. Освен това се подобрява енергийната ефективност на самите жилища. Целта е в бъдеще програмата да обхване не само панелните блокове, но и тухлените сгради и еднофамилните жилища.

Трети важен приоритет е връзката между различните системи в администрацията, които касаят администрирането на регионалните функции, най-вече в кадастър, така че първо да спрат всякакви измами и бизнесът и гражданите, когато решат да изграждат нещо, да имат адекватна инфраструктура.

На въпроса на водещата как ще се преодолее проблема с големите диспропорции между различните региони, Христо Гаджев отговори, че този проблем съществува много отдавна, а през последните 50 години връзките са изграждани на хоризонтално ниво. В момента целта е да се изградят връзките север – юг, и най-вече изграждането на АМ „Хемус”. Тя ще бъде финансирана изцяло с национални средства. Наистина не е редно хората в Северна България да имат толкова изостанала инфраструктура.

Христо Гаджев обясни също, че ГЕРБ предлага целенасочени инвестиционни проекти в регионите, които са слабо развити. До момента и по програма „Конкурентоспособност” критериите, които са зададени, дават приоритет на проекти, свързани с развитието на бизнеса и инфраструктурата именно в тези изостанали региони. По този начин може да се постигне изравняване на баланса.

Въпроси и реплики към събеседниците.

Христо Гаджев коментира изказванията на своите опоненти, че регионалната политика не се състои само в правенето на пътища и магистрали. Той заяви, че когато десетилетия не е правено нищо, трябва да се започне отнякъде, а ГЕРБ реално са започнали от нулата. Първо се е започнало с основните комуникационни трасета, за да може след това да се надгражда.

По отношение на поставения от Мария Цветкова въпрос за липсата на канализация в Горубляне и други населени места, Христо Гаджев обясни, че това наистина е много голям проблем. Той трябва да се решава, като затова трябва да се приеме цялостна стратегия за управление на водния сектор, не може да се работи на парче, а трябва да се действа комплексно.

По отношение на предложението на „Патриотите” за 300 лева минимална пенсия, Гаджев подчерта, че то се е отнасяло само за хората, които взимат 160 лева пенсия. За това предложение са били необходими 800 милиона, а за да се вдигнат всички пенсии, които са под 300 лева, на 300 лева минимум, това са 1,8 милиарда. Той се съгласи, че пенсиите наистина трябва да се повишават, но това трябва да става с развитието на икономиката и наличието на устойчив пенсионен модел. Не бива да се пропуска и въпроса, че през последните години на ГЕРБ се е наложило да прави плащания за кражби, извършени от предишни управления.

Христо Гаджев коментира забележката на Манол Генов, че строежът на оградата по границата с Турция е започнал по времето на Орешарски. Той обясни, че тогава тази задача е била възложена на Българската армия въпреки нейната воля. Освен това оградата, строена през последните 2 години, е 5 пъти по-плътна от тази, построена по времето на Орешарски, вкопана е по-добре и има изградена инфраструктура. Поставено е и видео и термо наблюдение. Христо Гаджев благодари за подкрепата от страна на ПФ през последните 2 години по тази тема.

Финално обръщение.

„През последните 6 години сме доказали, че можем да изпълняваме обещанията, които даваме, до момента се виждат както видимите резултати, така и цялостното развитие на страната. Ако искаме да запазим растежа, който имаме в момента, трябва да продължим с устойчивост на политиките и континуитет. Защото ако трябва всеки да загърбва това, което е направено от предните, тогава държавата ще буксува и ще стои на едно място. Ние предлагаме реалните решения и молим за Вашата подкрепа, за да можем да продължим да развиваме България напред с бюлетина номер 11!”, призова Христо Гаджев.

< Назад