27.02.2019

Христо Гаджев: Внушенията на БСП, че евроизборите ще бъдат манипулирани, са подкопаващи за демокрацията

Медия: Радио К2

Христо Гаджев, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Чуждестранните инвестиции.

Христо Гаджев заяви, че в презентацията си в Народното събрание министър Караниколов е оборил ширещите се напоследък спекулации, че намаляват преките чуждестранни инвестиции. Всъщност данните показват, че от 2016 г. всяка поредна година те се увеличават. Водещата отбеляза, че това зависи от методиката, по която се изчисляват и според тази на БНБ те всъщност намаляват. Събеседникът й отговори, че всъщност точно според статистиката на БНБ инвестициите растат. Народният представител подчерта, че не по-маловажен е фактът, че тези инвестиции са насочени към реалното производство, а не към услуги или недвижима собственост, както е било по-рано. Това дава по-голям добавен ефект върху икономиката.

Изборният кодекс.

Христо Гаджев обясни, че от ГЕРБ са взели ясно решение за връщане на преференциите в досегашния им вид. Това се е случило, защото от ГЕРБ са се вслушали в реакцията на обществото. В момента текат разговори между партиите в управляващата коалиция за ветото на президента. Народният представител подчерта, че президентското вето е върху целия закон и това включва неща, с които той и колегите му няма как да се съгласят. Едно от нещата например е по отношение на обжалването и подсъдността на решенията на ОИК и на РИК. Гаджев подчерта, че тези предложния всъщност са направени от ВАС и са защитени много категорично от негови представители. Понеже съдът няма законодателна инициатива, те са внесени от народни представители. Става дума за това, че решения на ОИК и РИК ще могат да се обжалват в районния съд, а не във ВАС, а по административен ред може да се обжалва до ЦИК. Решението на ЦИК, ако то не подкрепя решенията на ОИК и РИК, вече може да се обжалва във ВАС, но всичко това не означава, че има решения, които не могат да бъдат обжалвани. Подобни решения има и на КС.

Христо Гаджев обясни, че ГЕРБ вече има внесе законопроект, който е за промяна на нивото на преференциите и възстановяване на старите прагове. Независимо от развитието на ветото преференциите ще остават в досегашния си вид.

Подмяната на касовите апарати.

Христо Гаджев обясни, че този казус е още от средата на миналата година и се водят разговори както със засегнатите страни, така и със законодателя и с МФ. Той отбеляза, че тук не става дума за цялостна подмяна на касовите апарати, а на софтуера с оглед по-голяма отчетност. При някои касови апарати това може да стане само със софтуерен ъпгрейд, а някои от по-старите апарати просто трябва да се заменят с по-нов модел. Цялата идея е да се ограничат възможностите за укриване на доходи. С тази отстрочка се дава възможност на хората, които трябва да закупят нови апарати, да се подготвят и да намерят най-доброто на пазара.

Борбата със сивия сектор в икономиката.

„Очаквам секторът на горивата да приведе бизнеса в бяло, защото тези с цигарите, които не се съобразиха, вече са в ареста.“ Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на представяне на резултатите от изследването на нивата на незаконната търговия с цигари от четвъртото тримесечие на 2018 г. Защо се намесва толкова активно премиерът в тези проблеми? Какво се случва у нас?”, попита водещата Клара Маринова. Христо Гаджев отговори, че няма никакво съмнение, че секторът трябва да работи на светло, а относно това защо отново премиерът се намесва – той все пак е ръководител на изпълнителната власт и е съвсем логично да действа по този начин, още повече, че това засяга и изпълнението на бюджета.

„Ще има ли ефект според Вас?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че мерките по отношение не само на горивата, но и на цигарите и т.н.,  определно показват много по-голяма събираемост и намаляване на дела на контрабандата.

Решението на БСП да напусне парламента.

„По-лесно ли се работи като я няма опозицията в Народното събрание?”, попита водещата Клара Маринова. Христо Гаджев отговори, че не това е най-важният въпрос, по-същественото е, че по този опозицията се опитва да избяга и от дебата. Той заяви, че социалистите явно се отказват само от участието си в пленарна зала, защото продължават командировките си в чужбина.

Евроизборите.

„ГЕРБ обвинява БСП в лансиране на фалшиви нови, а БСП обвинява ГЕРБ, че ще разчитат на корпоративен и манипулиран вот, тежки констатации, защо?”, попита водещата Клара Маринова. Христо Гаджев отговори, че опитите за внушения, че изборният процес може да бъде манипулиран, са подкопаващи на първо място за демокрацията и за доверието в самите институции. Използването му за теснопартийни цели не е здравословно за държавата.

Народният представител подчерта, че ГЕРБ залага изключително на позитивните послания не само по отношение на случващото се в страната, но и за ролята ни в ЕС. ГЕРБ започва диалог с гражданското общество за това каква Европа искаме и какви политики трябва да се случват. С едни такива градивни разговори резултатът е много по-добър.

Водещата отбеляза, че ГЕРБ са поизносени от дългото участие във властта, а БСП не може да се наложи като ярка опозиция и попита как ще се преодолее това. Събеседникът й отговори, че наистина дългото участие във властта води да известно изхабяване. Именно затова ГЕРБ залага на това да покаже какво положително е направено през последните години и очаква отново да получи доверието на гражданите. Той още веднъж подчерта, че трябва да се залага на положителното и градивното, а не на взаимни нападки и обиди, както прави опозицията. „Защо тогава хората са недоволни от вас?”, попита водещата Клара Маринова. Народният представител още веднъж заяви, че няма как участието във властта да не води до намаляване на подкрепата, защото не всяко едно решение е популярно. Понякога именно трудните решения са изключително непопулярни. Въпросът е да се обяснява защо се вземат трудните и непопулярни решения.

„Какви са очакванията Ви за активността на хората на евроизборите?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че се надява хората да разберат, че тези избори са важни. „Една от най-важните задачи на участниците в кампанията е да убедят гражданите защо тези избори са важни и защо трябва да гласуват. Има и един обективен проблем за България, че самите избори са в края на 3 почивни дни, което няма как да не се отрази на активността и тук призив към всички граждани, които ще се завърнат от своите почивки на 26-ти май е наистина да упражнят своето право на глас!”, завърши Христо Гаджев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 27-ти февруари 2019 година.

< Назад