11.01.2016

Силвия Хубенова: През новия политически сезон ще се случат много от заявените реформи

Медия: Фокус радио-Пловдив

Силвия Хубенова - народен представител от ГЕРБ-Пловдив област пред Фокус радио-Пловдив

Според Силвия Хубенова реформите в правосъдната система, в здравеопазването и в образованието ще се случат, защото ПП ГЕРБ има волята да ги направи. Ясен знак за това е и гласуването на новия министър на правосъдието Екатерина Захариева.  Силвия Хубенова каза още, че се подготвят поредица от законопроекти, които са стартирали още по времето на Христо Иванов, които да дадат една реална реформа в съдебната система. Промените в конституцията са основата на задаващата се реформа в съдебната система. Всички законопроекти, свързани със съдебната система, касаещи както Висшия съдебен съвет, така и прокуратурата, така и съдебната власт като цяло, ще се случват тепърва, е категорична Хубенова.

Според нея първите стъпки за промени в здравеопазването също са направени. “Министър Москов е доста амбициран, което е важна основа да се случват нещата.” Освен това нещата трябва първо да се обсъдят, да получат един широк, голям консенсус и тогава да се превръщат в реални законопроекти.

“Ние всички сме зависими от тази система и колкото по-бързо я реформираме, толкова по-добре ще бъде за нас.”

Хубенова уточни още, че  народните представители от комисията по образование вече гледат промени в Закона за висшето образование, като там основен акцент всъщност ще бъде по-сериозно финансиране на висшите училища, които имат по-качествено образование. И другият сериозен акцент върху който се работи вече, това е по-активното участие на студентските организации в управлението на всеки едно от висшите училища или учебни заведения. По-голямо и по-сериозно участие на младите хора. Това всъщност са стъпките за подобряване качеството на висшето образование.

< Назад