08.09.2016

Силвия Хубенова: Трябва да ни съединява общият национален интерес и той не трябва да бъде политически оцветен

Медия: „Радио К2”

Силвия Хубенова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, зам.-председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, член на Комисията по околната среда и водите, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Какво трябва да съединява днес България?

„Какво трябва да съединява днес България, 131 години след Съединението?”, попита водещата Клара Маринова, Силвия Хубенова отговори, че това, което трябва да ни обединява, е общият национален български интерес и той не трябва да бъде политически оцветен. За съжаление обаче политиците не успяват да намерят единомислие по по-голяма част от темите. На въпроса защо съединението не ни се получава все още, народният представител от ГЕРБ отговори, че вероятно става дума за народопсихология и обърна внимание, че в произведението „Хъшове” това нещо много добре е описано, това политиканстване и трудното превръщане на призива „всичко в името на България” в действаща идея. „Трябва ни изчистване на понятията ляво, дясно, център в нашето политическо пространство, трябва ни изчистване на думата „демокрация”, на думата „свобода”, защото ние я разбираме по различен начин!”, категорична беше Хубенова.

Дебатите по Закона за заетостта.

Силвия Хубенова обясни, че в момента се провеждат дебати по този закон, които са изключително важни, защото чрез промените, които са направени, се разширяват мерките по заетост. Тя продължи, че има различни гледни точки, някои мерки се приемат от всички политически сили, по други има резерви. Народният представител изрази личното си мнение, че мерките, които помагат на хора от по-малки общини да работят в по-големи или на експерти от по-големи общини да работят в по-малки, където подобни експерти липсват, са положителни.

Президентските избори.

На въпроса с бавенето на обявяването на кандидат-президентската си двойка не свиват ли периметъра на хората, които биха гласували за ГЕРБ, Силвия Хубенова отговори, че не вижда такава опасност. Според нея забавянето на ГЕРБ е показало на българските граждани как различни политически сили и организации от неправителствения сектор възприемат президентската институция, според нея твърде несериозно. Хубенова изрази своята убеденост, че кандидат-президентската двойка на ГЕРБ ще бъде достатъчно сериозна, за да обедини около себе си голяма част от българските избиратели.

На въпроса ще има ли отрицателен вот и къде ще отиде, Силвия Хубенова отговори, че е много трудно да се отговори на този въпрос, това зависи от окончателните кандидатури. Отрицателен вот обаче винаги е имало, защото част от хората смятат, че по този начин изразяват своята позиция, а отрицателният вот също е позиция. Надява се обаче да се получи смислен дебат, защото той е от полза за всички политически сили и за политическата система като цяло.

Проектът за газов хъб „Балкан”.

„Премиерът се активизира по проблемите на българската енергетика. Написа писмо до шефа на Еврокомисията, обади се по телефона на руския президент, организира международна енергийна среща във Варна. А ние си задаваме въпроса “Е, и? Ще я има ли българската енергетика”. Та за какво си писаха и говориха? Какво си казаха? И най-важното - какво решиха за нашата енергетика?”, попита водещата Клара Маринова, Силвия Хубенова отговори, че самият факт, че ЕК подкрепя проекта за газов хъб „Балкан” показва, че ще я има българската енергетика. Това, че премиерът активно работи по темата, е важно за България. Тя беше категорична, че за пръв път от доста време страната ни твърдо отстоява позицията си, включително и чрез заплахата на Борисов, че България може да наложи вето.

На въпроса ще има ли реален смисъл от този газов хъб, след като Русия заявява, че няма да участва в проекта, Силвия Хубенова отговори, че българският хъб би могъл да съществува и без руски газ, но би бил по-стабилен, ако и руската страна участва. „Мисля, че всички са чули идеята на премиера Борисов за среща между България, представители на ЕК и Русия. Имайки предвид това, че Русия в последните няколко години променя почти постоянно своята позиция аз лично не смятам за затворена темата за минаване на руски газ през България. Мисля, че е въпрос на дипломация, на преговори и на по-активна работа!”, завърши Силвия Хубенова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад