13.10.2016

Силвия Хубенова: Цецка Цачева е принципен човек, който умее да убеждава и да отстоява позицията си

Медия: Радио К2

Силвия Хубенова, народен представител от ПГ на ГЕРБ , зам .-председател  на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, член на Комисията по околната среда и водите, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Решението на Народното събрание да не работи до 4 ноември.

Силвия Хубенова заяви, че обстановката в пленарна зала изобщо не е нормална. Освен това е хубаво да се уточни, че работата на парламента не се състои само от пленарни заседания, работата на парламентарните комисии продължава. „В тази суматоха, в този цирк не мисля, че сериозно, отговорно могат да се приемат законопроекти!”, категорична бе Хубенова.

Силвия Хубенова заяви, че не може да разбере активното говорене на колегите й от БСП против парламентарната ваканция, защото те самите не идват на работа, съзнателно бламират пленарните заседания. Народният представител припомни, че е била лансирана идея от БСП народните представители 2 седмици да работят в собствените си региони, една седмица в комисиите и една седмица да има пленарни заседания. „Тогава отново ли щяхме да бъдем обвинявани, че не работим?”, попита Хубенова.

Водещата Клара Маринова попита парламентарната ваканция няма ли да попречи на приемането на бюджета за следващата година, който по това време вече трябва да се обсъжда в парламентарните комисии. Силвия Хубенова отговори, че този процес вече тече. Тази година има амбиция законът за бюджета да се гледа на второ четене в началото на декември, което означава сериозна работа в комисиите.

Кандидат-президентската кампания.

Силвия Хубенова подчерта, че от ГЕРБ държат да спазват законодателството, затова и предизборната им кампания е започнала 30 дни преди изборния ден. Тя продължи, че кандидатите на ГЕРБ са готови за дебат. Цецка Цачева вече се е явила в Нова телевизия, но срещу нея не е имало опонент. Народният представител изрази мнение, че дори е обидно за медиите от щаба на БСП да поискат дебат на неутрална територия.

Силвия Хубенова заяви, че не чува сериозно послания от страна на останалите кандидат президенти, има движение по вълната на популизма. Мигрантската криза наистина е сериозен проблем, но един президент не трябва да се фокусира само върху международните въпроси и позициите на България, а и върху това да се случват добри неща в страната. „На всички нас е необходима повече стабилност, повече човечност, защото и на мен, и на Вас като жена, предполагам не Ви е приятно да стартира кампанията с лични нападки. Ние тук не избираме мис България, избираме президент, човек, който трябва да е компетентен, знаеш, можеш, а за не виждам по-добър от г-жа Цачева!”, категорична бе Хубенова. Тя подчерта, че в президентството трябва да влезе човек, който познава законодателството, връзките между институциите, Конституцията на държавата, а всичко това Цецка Цачева го може. Освен това тя има и богат международен опит.

„Г-жа Цачева досега винаги е демонстрирала, че е подкрепяла решенията на ГЕРБ и на правителството, като президент ще й се наложи понякога да има и различно мнение, дали тя е способна да изповядва различно мнение, различна позиция от тази на партията си и на лидера си?”, попита водещата Клара Маринова. Силвия Хубенова отговори, че е убедена, че Цецка Цачева е способна. Тя продължи, че председателят на Народното събрание е човек, който умее да отстоява позициите си, да убеждава, принципен човек.

„Според повечето анализатори на предстоящите избори ще доминират твърдите ядра на партиите и затова партийната подкрепа за кандидатите има ключово значение, как ще мотивирате твърдите ядра, но как ще мотивирате и периферията, за да изберат Вашите кандидати за президент и вицепрезидент?”, продължи с въпросите водещите Клара Маринова. Силвия Хубенова отговори, че досега кампаниите на ГЕРБ винаги са били лице в лице. Няма по-добър начин от това да убедиш, че си издигнал достоен кандидат. Тя се съгласи, че основата ще бъдат твърдите ядра, ГЕРБ обаче са показвали, че печелят с гласовете на своите членове, но и на симпатизантите, защото винаги са разширявали своята подкрепа. „Що се отнася до вицеадмирал Манушев, той е знаещ и можещ човек, човек с главно Ч, патриотизмът му не е помпозен и показен, но го има!”, каза Силвия Хубенова.

Плащането към руската страна за реакторите за АЕЦ „Белене”.

„Няма да се уморя да питам най-сетне ще се установи ли чия е личната, персоналната вина за тези огромни пари, които ще излязат от нашия джоб, за да се плащат чужди грешки и кога ще бъде задвижена съдебна процедура, за да се понесе тази отговорност?”, попита водещата Клара Маринова. Силвия Хубенова отговори категорично, че виновник не е първото правителство на Бойко Борисов, ние не плащаме за това, че сме спрели един проект, ние плащаме за това, че сме поръчали оборудване. А то е поръчано още през 2005г. народният представител от ГЕРБ изрази мнение, че случаят е страшен провал за България за сметка на лични интереси.

Що се отнася до посещението на Теменужка Петкова в Москва, Силвия Хубенова обясни, че тя е в руската столица начело на работна група. Народният представител продължи, че винаги е смятала, че успехи се постигат тогава, когато се водят разговори и се търси компромис. Надява се компромис да бъде намерен и сега. „Смятате ли, че този проект е възможен и ще се отива към него?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че се е говорело за сериозен стратегически инвеститор, ако такъв се появи, вероятно проектът би могъл да се реализира. „Тези решения се взимат след много сериозни анализи, голяма част от тях вече са направени. Така че мисля, че ще бъде взето най-доброто за България и най-информираното решение. И аз, като български гражданин, искам да разбера чия е основната вина за всичко, което се случва!”, завърши Силвия Хубенова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад