14.04.2016

Силвия Хубенова: Няма драма в коалицията около реформата в МВР, министър Бъчварова не е бламирана

Медия: Радио К2

Силвия Хубенова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, член на Комисията по околната среда и водите, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Предстоящото на 17 април национално съвещание на ГЕРБ.

Силвия Хубенова обясни, че подобни събирания са традиционни за ГЕРБ, те представляват напомняне за приоритетите на партията, както и на ангажиментите, заложени в програмата за управление. Задават се и актуални въпроси. „Мисля, че за всички хора, които са част от голямата политическа сила ГЕРБ, е важно периодично да се провеждат такива срещи, за да чуят от първо лице, единствено число какво смята да прави правителството по важни проблеми, какви проблеми има по населените места. Знаете, че г-н Цветанов обикаля страната, възникват въпроси, свързани със законодателни промени, които правим, неща, които трябва да бъдат обяснени по-ясно, това ще бъде нашата среща, не е нещо ново!”, обобщи народният представител от ГЕРБ.

Протестите през последните дни.

„Аз лично така разбирам демокрацията, защото както си спомняте навремето нямаше протести, всичко се приемаше с 99,9%. Мисля, че това е начин за осъществяване на по-добра комуникация между управляващите, между нас, като законодателна власт, и хората!”, заяви Силвия Хубенова. Тя беше категорична, че срещи с протестиращите се правят. Народният представител от ГЕРБ изрази мнение, че няма нищо притеснително в наличието на протести, това означава, че гражданското общество се развива и по-спокойно изразява своите несъгласия.

Протестите в здравеопазването.

Силвия Хубенова заяви, че е абсолютно убедена, че управляващите ще направят опит да подредят нещата в здравеопазването съгласно желанията на хората, на пациентите и на работещите в системата. Тя продължи, че от ГЕРБ категорично застават зад реформата в здравеопазването, но трябва да бъде ясно, че всяка реформа е болезнена и съпроводена с недоволство. „Искрено се надяваме по различни канали да обясним на хората какво искаме да направим, защо го правим, защото моето лично мнение е, че голяма част от протестите са инициирани заради това, че липсва добра комуникация!”, категорична беше Силвия Хубенова. Важна е и ролята на народните представители, които по места трябва да активно да обясняват на хората.

Гражданските арести по границата с Турция.

Силвия Хубенова изрази личното си мнение, че не това е начинът, по който трябва да се опазва българската граница, има законодателство, което трябва да се спазва, разбира се гражданската инициатива не може да бъде спряна, но тя трябва да бъде контролирана. „На всички трябва да е ясно, че дори в очите на някого да изглеждаш патриот, не може да работиш срещу закона, да работиш срещу правилата. Както стана ясно част от тези хора са доста компрометирани като личности, така че мисля, че не е редно!”, категорична беше Силвия Хубенова. Тя обясни, че парламентът обръща сериозно внимание на тези въпроси и дори в Комисията по правни въпроси се работи, за да се изясни кой какви права и задължения има.

Реформата в МВР.

Силвия Хубенова каза, че на 12 април е имало събрание на ПГ на ГЕРБ, на което е присъствала и Румяна Бъчварова, която е представила изключително подробно проекта за изменение и допълнение на Закона за МВР. ПГ на ГЕРБ ще подкрепи законопроекта, членовете на различни комисии, които разглеждат този закон, са поставили своите въпроси и са получили отговори. „Няма драма в коалицията, колкото и да се опитваха да обясняват, че това било начин ГЕРБ да бламират собствения си министър, това е несериозно!”, категорична беше Силвия Хубенова.

Разкритията за корупция в ИА „Автомобилна администрация”.

„От ДСБ поискаха оставката на министър Московски, смятате ли, че е възможно да се събере парламентарно мнозинство за смяната на транспортния министър?”, попита водещата Клара Маринова, Силвия Хубенова отговори, че понякога й се струва, че нейни колеги от различни политически партии живеят в паралелни светове. Тя продължи, че от години се знае, че в тази система има проблеми и самият факт, че е засечена корупцията и са взети мерки, е показателен. Народният представител от ГЕРБ изрази категоричното си мнение, че не вижда опасност министър Московски да загуби позицията, на която е. „Но защо се е допуснало в тази система да постъпят хора, за които се знае, че са изкушени?”, попита водещата Клара Маринова, Силвия Хубенова отговори, че във въпросната система винаги се е имало изкушени хора. Тя продължи, че още по време на първото управление на ГЕРБ е бил направен опит да се преодолеят проблемите с новите начини за провеждане на изпитите. Народният представител от ГЕББ изрази мнение, че въвеждането на „Бяла стая” е добра идея.

Учредяването на ПП ДОСТ.

„Прави впечатление безпардонното говорене на турски език при учредяването на партията и отправената закана, че „навсякъде, където се говори на турски, е Турция”, не е ли време българските институции да се противопоставят на подобни явления и да вземат конкретни мерки?”, попита водещата Клара Маринова, Силвия Хубенова, че на първо място нейните колеги, защото все пак учредителите на ПП ДОСТ са й колеги, не би трябвало да допуснат такова отношение. Тя продължи, че промяната трябва да тръгне от всеки един български политик, защото не може да твърдиш в публичното пространство, че ти си повече етнически българин от етническите българи и в същото време действията ти да говорят по различен начин. „Всички в едни удобни случаи използваме Левски като светиня и перифразираме, преповтаряме неговите думи, но все пак не думите са важни, а делата!”, завърши Силвия Хубенова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад