28.05.2015

Силвия Хубенова: Местните избори няма да повлияят негативно на отношенията в управляващата коалиция

Медия: „Радио К2”

Силвия Хубенова заяви, че от ГЕРБ са направили жест на добро отношение с предложението председател да бъде представител на „БСП-лява България”. Тя продължи, че от левицата са благодарили за предложението и са го отхвърлили, но ще участват с двама добри юристи в лицето на Мая Манолова и Чавдар Георгиев. „Аз мисля, че в етапа на диалога ще се преодолеят различията!”, категорична беше Силвия Хубенова. „Защо отивате на варианта промени в Конституцията?”, попита водещата Клара Маринова, народният представител от ГЕРБ отговори, че това са препоръки на ЕК, на Венецианската комисия, тяхна стара препоръка е да се върви към такова разделяне на ВСС на 2 колегии. Причините за искането на тази промяна са постигането на по-голяма прозрачност, по-активно участие на хората, които се занимават реално със съда в избора и работата на ВСС. Помолена да коментира как ще се намерят онези кадри, които отговарят на високите морални изисквания тя заяви, че моралът е една чисто човешка и личностна категория, но искрено се надява в съдилищата да влязат млади хора, които искат да променят системата, защото това, което се случва във ВСС, удря и тяхната репутация. „Те са млади, амбицирани, лично аз познавам един-двама млади прокурори, млади съдии, мисля, че това е пътят!”, категорична бе тя.

Проблемът с отпечатването на бюлетините за местните избори.

Силвия Хубенова заяви, че не вижда проблем. „Точно Мая Манолова е автор на сегашния Изборен кодекс и в същото време тя най-много се тюхка и вайка, несериозно ми звучи един политик от нейния ранг да е предложил нещо, което не е проучил.”, продължи тя и обясни, че министърът на финансите Владислав Горанов е уверил, че няма да има проблем и изборите ще се проведат нормално.

Дебатите около минималната работна заплата.

Силвия Хубенов заяви, че според нея е нормално работодателите, които осигуряват тези работни заплати, да търсят вариант те да не се покачват. Тя продължи, че становището на правителството е да се направят още няколко срещи и размерът на минималната работна заплата да се увеличава плавно, както е било посочено в програмата за управление. „Нужни са компромиси и мисля, че ще бъдат постигнати!”, категорична бе тя.

Отношенията между партиите, които подкрепят правителството, има ли опасност за разпадането на коалицията?

Силвия Хубенова беше категорична, че не съществува опасност от разпадане на управляващата коалиция. Тя продължи, че наближават избори и е нормално по-малките политически сили да търсят своето лице, с което да излязат пред избирателите. „Патриотичният фронт е малко „революционна” формация и е нормално да иска това, което е било условие за участие в коалицията, да бъде изпълнено. Другата седмица имаме заседание на парламентарната група, на което ще обсъждаме този въпрос, но мисля, че ще постигнем консенсус. Г-н Кънев няма основания да се притеснява, че няма да бъдат приети промените в Конституцията.”, обясни народният представител от ГЕРБ. „Преди малко Красимир Велчев заяви, че премиерът трябва да каже дали са осъществими исканията на Патриотичния фронт, вчера и вашият лидер каза, че до 9-ти юни ще отговарят, ако не са реалистични, не могат да се случат, имате ли опасения, че Патриотичният фронт може да мине в опозиция?”, попита водещата Клара Маринова, Силвия Хубенова отговори, че част от исканията наистина са нереалистични, но има и такива, които могат да бъдат изпълнени. Относно опасността местните избори да повлияят негативно на отношенията между управляващите тя коментира, че все пак става въпрос за местни избори и ако всички се концентрират върху местните проблеми, то няма да има проблем за коалицията. По-важно е да се мисли какво може да се направи в отделните региони, отколкото да се спори за глобалната политика.

Развитието на най-важните реформи.

Относно пенсионната реформа Силвия Хубенова обясни, че поетапното плавно увеличение на осигуровките ще осигурява около 300 милиона лева годишно допълнителен приход за НОИ, което е важно и е предпоставка за по-добри пенсии. Отстъпки са били направени и на категорийните работници. „Предимството е, че за пръв път ние имаме дългосрочна визия и искаме пенсионната реформа да се случи добре за българските граждани, независимо при кое правителство ще се случи. Крайната цел е с 40% по-високи пенсии и около 1 милиард по-високи приходи за НОИ, което е гаранция за стабилност на системата.”, посочи народният представител от ГЕРБ. Относно развитието на здравната реформа тя коментира, че преди два дни е имало среща между парламентарната група на ГЕРБ и Петър Москов и от ГЕРБ са получили обещание, че нещата вече ще бъдат обсъждани доста сериозно.

Усвояването на средствата от еврофондовете.

Силвия Хубенова заяви, че иска да развенчае мита, че България е на опашката по усвояване на еврофондове. Страната ни е усвоила около 80% от предвидените средства и вероятно в края на периода ще стигне до 90% усвояемост, което е много важно. Важно е също така, че голяма част от новите програми вече са отворени. „Очакват ни около 16 милиарда лева, което е голям плюс за България. Преодолени са някои грешки от първия програмен период, върви се към електронно подаване на проектите, което ще доведе до по-голяма прозрачност.”, завърши Силвия Хубенова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад