09.07.2015

Силвия Хубенова: ГЕРБ продължава да стои твърдо зад промените в Конституцията

Медия: „Радио К2”

Силвия Хубенова, народен представител от ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, член на Комисията по околната среда и водите, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Ситуацията в Гърция.

Силвия Хубенова заяви, че трудно би могло да се направи анализ на резултатите от референдума в Гърция, защото въпросът е бил формулиран твърде неясно и хората не са знаели точно за какво гласуват. „Все пак референдумът е знак, че някои хора си мислят, че ще продължат да си живеят прекрасно и охолно на гърба на други, не може така да се действа в съвременна Европа!”, продължи тя. Според народния представител от ГЕРБ солидарността трябва да бъде такава във всичките й аспекти – имаме и права, и задължения. „Европейските лидери се отказаха от тази трактовка на събитията в Гърция по няколко пункта, първо, цялата вина не се поема от Гърция, а и от отделните структури на ЕС, защото за осъждане е и този, който не си е давал сметка на кого дава заеми. Нещо повече, от Америка все по-ясно дават знак, че Европа не трябва да се отказва от Гърция. И трето – европейската солидарност, тя трябва да подаде ръка на всички държави, които членуват в ЕС. Много е сложна ситуацията и това ме кара да Ви попитам как ще се отрази ситуацията в Гърция на света и на Европа и на проблемите в България?”, попита водещата Клара Маринова, Силвия Хубенова отговори, че ЕК е дала малка отсрочка на Гърция, като добави, че е прочела в пресата, че г-н Юнкер е бил много рязък и според нея така и трябва да бъде. „Аз нямам нищо против южната ни съседка да защитава своите тези и позиции, но не и за сметка на еврозоната.”, категорична бе тя. „Ако Европа не подаде ръка на Гърция, там ще дойдат китайски и руски емисари и нещата за ЕС могат да се обърнат буквално за няколко дни.”, отбеляза водещата Клара Маринова, Силвия Хубенова отговори, че е съгласна и затова мисли, че всички отговорни фактори в ЕК ще направят всичко възможно, за да се получи някакъв баланс. „Има пресечни точки, но се надявам г-н Ципрас да разбере сериозността на това, което се случва!”, добави народният представител от ГЕРБ. Що се отнася до отношенията Гърция-България, за нас е важно да се запази стабилността, трябва да се има предвид и това, че много българи работят в Гърция и на страната ни ще се наложи да приеме една голяма вълна, която ще се върне, което би натоварило нашата здравна и социална система.

Отхвърлянето на предложенията за промени в Конституцията от парламентарната комисия.

Силвия Хубенова заяви, че позицията на ГЕРБ е ясна, те защитават промените в Конституцията. Трудно е, защото трябва да се търси едно мнозинство, в момента се водят разговори на ниво председатели на групи, за да се намери решение, което да е добро за България. „Ние твърдо стоим зад тези промени, защото за нас е важна промяната в съдебната система!”, категорична беше Силвия Хубенова. Що се отнася до това дали предложенията ще бъдат внесени в пленарна зала преди или след местните избори, този въпрос все още не е изяснен, но най-вероятно ще бъде преди изборите. „Как ще се развиват реформите в ключовите сектори до местните избори, а и след тях?”, попита водещата Клара Маринова, народният представител от ГЕРБ отговори, че що се отнася до здравната реформа е решено предложението за приватизация на болниците да бъде оттеглено, но има доста обединителни текстове, по които работата ще продължи. Тя продължи, че е нормално да има противоречия и противоборства, защото всички знаем, че новите неща не се приемат лесно, особено в системи, където има сериозни лобита. „Мисля, че министрите трябва да направят всичко възможно, за да чуят гласовете на всички и да направят отстъпки, минимални обаче, защото 25 години се опитваме да правим нещо и все някой някъде стопира реформата. Не е сериозно да поемаш властта с обещание да правиш реформи и да даваш постоянно назад, мисля, че реформите ще продължат, ще се изчистват текстове, надявам се нещата да се случват!”, завърши Силвия Хубенова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

 

< Назад