24.11.2017

Народният представител Нели Петрова и общински съветници от ГЕРБ зарадваха младежи с увреждания от ДЦДМУ „Св. Йоан Златоуст”

Народният представител Нели Петрова и общински съветници от ГЕРБ поздравиха екипа и възпитаниците на Дневния център за деца и младежи с увреждания „Св. Йоан Златоуст”, чиято 25-а годишнина днес бе отбелязана с празничен концерт в Градската художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна.

„Специалистите в дневния център не жалят сили, знания и опит, за да осигурят грижи и подкрепа за децата с увреждания, за тяхната интеграция и достоен живот”, коментира варненският депутат Нели Петрова и зарадва младежите с торта по повод празника на социалната институция.

„Дневният център „Св. Йоан Златоуст” е първият по рода си у нас и затова от него черпят знания и модел за работа много други центрове в страната”, изтъкна в приветствието си д-р Лидия Маринова, зам.-председател на Общинския съвет и председател на социалната комисия към ОбС. Тя бе категорична, че в дневния център работят хора с кауза и с големи сърца. „На територията на Варна има 58 социални центъра. Знам, че дължим още много на хората с увреждания, но вярвам, че няма нищо по-мотивиращо от радостта в очите на децата и обичта в сърцата им”, заяви д-р Маринова и поздрави директора Марияна Христова и екипа на ДЦДМУ „Св. Йоан Златоуст” за  всеотдайността и професионализма.

Председателят на здравната комисия към ОбС доц. Антоанета Цветкова, която също бе сред гостите на тържеството, се ангажира да осигури за нуждите на центъра телевизор и лаптоп. Марияна Христова благодари за дарението, което ще бъде направено още в началото на следващата седмица. „Винаги сме получавали сърдечна приятелска подкрепа от народните представители и общинските съветници от ГЕРБ. Изказваме искрена благодарност и към председателя на ОбС Тодор Балабанов и местните депутати Мартин Байчев, Станислав Иванов и Славчо Славов, които с лични средства подпомогнаха финансово организацията на големия празник по повод 25-ата годишнина”, коментира директорът на ДЦДМУ „Св. Йоан Златоуст”.

„За четвърт век през центъра са преминали 198 съдби. Докоснали сме се човешки и професионално до живота на всяко семейство. Влезли сме във всеки дом, за да бъдем част от болката и грижата на отговорните родители”, сподели Марияна Христова. „Днес мисията ни е с обич, умение и търпение да търсим и развиваме капацитета и уникалността на всяко дете, да преведем през стигмата „Умствено изостанали” 40 от специалните деца и младежи на Варна, да подпомогнем родителите в професионалната им реализация и оптималното включване на децата им в обществения живот”, подчерта директорът на социалната институция. Христова благодари на всички 17 специалисти -  „хора със силен дух, висок професионализъм и майчинско търпение”, които пазят доверието и топлината в дневния център.

Днес бе обявено и началото на благотворителна кампания на неформална група „Делфините”, която чрез продажбата на ръчно изработени коледни картички ще набира средства за покупката на собствен микробус за ДЦДМУ „Св. Йоан Златоуст”.

През декември по инициатива на дневния център  ще бъде организирана дискусия „А сега накъде?”, във фокуса на която ще бъде темата за подходяща надграждаща социална услуга за младите хора с увреждания, както и за седмична грижа. „Защото семейната среда опустява – 40% са непълните семейства, 15% са с починал родител”, отчете Марияна Христова и допълни, че форумът ще бъде заключителното събитие в рамките на програмата по повод 25-ата годишнина на социалната институция.

< Назад