11.01.2018

Христо Гаджев: По време на европредседателството трябва да покажем, че сме сериозен и активен член на ЕС

За миналата година има 97 убийства, от които 94 са разкрити, така че трябва да оставим компетентните органи да си свършат работата. За съжаление убийства се случват навсякъде по света. Нашата задача е да дадем възможност на полицията да имат всичките необходими средства, техническо осигуряване и мотивация, така че да могат да работят не само за разкриването на такива престъпления, но и за превенция. Това каза по време на разговора си с Клара Маринова в ефира на радио „К2“ народният представител от ГЕРБ-София Христо Гаджев.

 

Христо Гаджев заяви, че приоритетите на ГЕРБ за предстоящата сесия условно могат да бъдат разделени в две насоки – национални и европейски с оглед на парламентарното измерение на самото председателство. Националните приоритети са в няколко насоки – законодателни инициативи за укрепване на обществения ред и сигурността, законодателни инициативи в сферата на образованието и пазара на труда в полза на растежа на икономиката и повишаване доходите на гражданите, законодателни инициативи в сферата на здравеопазването и въвеждането на нов достъпен модел на здравни грижи и антикорупционно законодателство. Народният представител подчерта, че ГЕРБ са отворени за дебат с останалите политически сили и с обществения сектор като цяло, за да се постигне напредък във всички тези посоки.

 

Христо Гаджев обясни, че във външнополитически план целта ни е да поддържаме добросъседски отношения и да развиваме отношенията си със Западните Балкани и да работим за тяхната европейска перспектива. „Това е един вид и преход към общите ни европейски инициативи и приоритети в рамките на председателството, където основно темата за Западните Балкани е българският принос в общия дневен ред на ЕС! Също така сигурността, ревизия на Дъблинския регламент, за да има ясни правила за охрана на границата и понасяне на тежестта от страните членки!”, обясни Христо Гаджев. Той добави, че започват и разговорите за следващата многогодишна бюджетна рамка на ЕС, която вече ще е без Великобритания.

 

„Не прекалихме ли с фанфарите и шумовете около европредседателството, защото обективно погледнато това е една рутинна дейност, която всяка една от държавите членки на ЕС изпълнява в определен период от време, а се създаде впечатлението у българския гражданин, че едва ли не това е нещо изключително, че ще донесе огромни ползи на България? Какво е Вашето мнение?”, попита водещата Клара Маринова. Христо Гаджев отговори, че председателството съвсем не е рутинна дейност. Той продължи, че страната, която води председателството, има много сериозни ангажименти при изпълнението му. Народният представител обясни, че има над 60 инициативи за европейско законодателство, които страната ни трябва да моделира и да преговаря за консенсус между страните членки, както и да търси консенсус в триалога. Освен това от инициативата на председателя зависи и колко бързо ще се придвижва дневния ред. „По-важното е обаче да се представи България в светлина, в която е малко позната в Европа. Сега е време да покажем не само нашата култура, нашата история, но и че България е един професионален, сериозен и активен партньор и член на ЕС!”, категоричен бе Христо Гаджев.

 

На въпроса на водещата как българските граждани ще усетят ползите от европредседателството народният представител отговори, че всяко едно законодателство, което ще се развива по време на нашето председателство, ще засегне българските граждани и в ежедневния им живот. Например дигитализацията, развитието на електронните пазари, развитието на социалната политика на европейско ниво.

 

„Безспорно са налице активни двустранни отношения между официална София и официална Анкара. Това дава ли основание да се твърди, че са преодолени всички спорни проблеми, в т. ч. исторически, религиозни политически? Ремонтът на забележителната църква „Св. Стефан“ в Истанбул означава ли ремонт и поддръжка на огромен брой джамии в България? А претенциите за вакъфски имоти на тези джамии?”, попита водещата Клара Маринова. Христо Гаджев отговори, че на първо място трябва да подчертаем, че отношенията ни с Турция са от стратегическо значение и ние имаме интерес да поддържаме приятелски отношения. Що се отнася конкретно за ремонта на църквата „Св. Стефан” според него ние трябва да благодарим на турската страна за инвестицията и за това, че е променила законодателството си така че това да бъде възможно. Колкото до джамиите у нас, които са предназначени за българските мюсюлмани, това трябва да се разглежда не толкова като въпрос на двустранните ни отношения, а като наш вътрешен въпрос. Има джамии, които са признати от държавата ни за паметници на културата и някои от тях са ремонтирани и по европейски програми.

 

„Защо и как управляващите си представят, че могат да отворят вратата на Европа за Турция? Нима не са видни позициите на други сериозни и отговорни страни от Евросъюза, които са против членството на Турция в Общността поради ред основателни причини, сред които особено място заема неустойчивата демокрация поради действията на сегашния режим в Анкара?”, продължи с въпросите си водещата Клара Маринова. Христо Гаджев отговори, че темата за пълноправното членство на Турция в момента не стои на дневен ред в ЕС. А това да поддържаме диалог няма нищо общо с пълноправното членство.

 

По отношение на Западните Балкани Христо Гаджев заяви, че ние трябва да търсим интеграция на този регион към Европа. Тук не става въпрос за бързо членство, което на практика е невъзможно. Трябва обаче народите в тези страни да видят, че Европа не е затворена врата за тях. Тук разговорите ни с Македония са изключително важни. Народният представител обясни, че има различни степени на интеграция, но трябва да се вижда, че ЕС има ясна позиция да продължи разговорите с тези страни. Например насрочването на дата за преговори с Македония би било голям успех за Скопие. „Продължаване на преговорите със Сърбия и Черна гора. Създаването на по-добра свързаност на Балканите, така че да може страните, които са много близо една до друга, да имат по-добра комуникация. Тук голямо влияние би изиграло премахването на роуминга между ЕС и страните от Западните Балкани – нещо, което ще бъде усетено от всеки един гражданин. Тези неща ще дадат ясна перспектива за това, че този регион продължава да бъде под вниманието на Европа и това ще засили реформите в тези страни“, подчерта депутатът от ГЕРБ-София.

 

< Назад