26.10.2016

Десислава Атанасова: С промените в ИК опровергахме внушенията, че ГЕРБ търси служебна победа още на първи тур

Медия: Радио К2

Десислава Атанасова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, зам.-председател  на Комисията по правни въпроси, член на Комисията по външна политика, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Приетите на второ четене промени в Изборния кодекс.

Десислава Атанасова обясни, че промените са гласувани на второ четене. Те са в няколко посоки, отпада таванът от 35 избирателни секции за държави, които са членки на ЕС. В останалите държави режимът остава същият, според подадените заявления се откриват до 35 секции. Втората промяна е била по отношение на квадратчето „не подкрепям никого”, този вот няма да се отразява на бариерата за влизане в парламента, каквито притеснения са имали по-малките партии. „За пореден път се опровергаха внушенията, че ГЕРБ търси победа на първи тур за кандидат-президентската си двойка. Ако досега някой е смятал, че ние сме имали някакво предимство в изборната надпревара, надявам се, че вече няма да има основания да го твърди!”, категорична бе Атанасова.

Десислава Атанасова обясни също, че е направена и промяна, която засяга изборите в София в район „Младост”. Създадена е възможност гражданите, които ще гласуват едновременно за районен кмет, президент и вицепрезидент и на референдума да го направят в една секция. „Не рискувате ли да стане голямо объркване за хората, които ще гласуват там?”, попита водещата Клара Маринова. Народният представител от ГЕРБ отговори, че досега практиката е била когато има няколко избора да се гласува в една секция, освен това за избирателите ще бъде много по-лесно. Тя изрази мнение, че администрацията, която се занимава с изборния процес, е професионална и може да се справи. В крайна сметка всичко се прави, за да се улесни изборния процес. Според Атанасова не бива да подценяваме нито гражданите, нито изборните комисии.

„Защо се получи така, че досега обвинявахме други, които са били в управлението, че в 12 без 5 приемат промени в изборното законодателство, а при Вас пък стана в 12 и 5, защо се случи така?”, попита водещата Клара Маринова. Десислава Атанасова отговори, че е съгласна с направената констатация и счита, че е трябвало да се даде достатъчно време и на изборните комисии, и на политиците да осмислят текстовете и да са готови за изборната кампания, а и българските граждани да имат време да се запознаят с текстовете на ИК. Тя подчерта, че промените в изборното законодателство са били дебатирани достатъчно дълго време и са били приети достатъчно рано, за да се спазят изискванията на Венецианската комисия. „Само че изглежда нашите коалиционни партньори прочетоха много късно Изборния кодекс, както смятам, че късно го прочете и омбудсманът Мая Манолова. От май до ноември никой да не реагира, това какво означава? Защо никой не реагира, когато се променяха правилата през май месец?”, попита народният представител от ГЕРБ. Тя обясни, че определени политици, които в момента се правят на опозиционери, са започнали да тръбят, че се нарушават избирателните права на българите в чужбина и за да се спре с тази спекулация, както и със спекулациите, че ГЕРБ си осигурява победа на президентските избори на първи тур, са били принудени да направят тези промени в последния момент.

Кандидат-президентската кампания на ГЕРБ.

„Защо премиерът Борисов даде пространно телевизионно интервю десетина дни преди президентските избори, това ще помогне, ще попречи или няма да има значение за кампанията на Вашите кандидати? Много политолози анализират, че ГЕРБ води две паралелни кампании, едната на Цецка Цачева и Манушев и другата на Бойко Борисов, така ли е?”, попита водещата Клара Маринова. Десислава Атанасова отговори, че според нея най-сериозното послание на премиера е било по отношение на сигурността, за това, че не може да се живее в страх, че службите са на мястото си и си вършат работата. Тя продължи, че изобщо не иска да чертае стратегии за това, че става дума за втори план на кампанията. „Нашият кандидат за президент е г-жа Цачева, за вицепрезидент г-н Манушев. Ние всеки ден се срещаме с граждани, а и кандидат-президентската ни двойка, както и председателят на предизборния щаб са на обиколки из страната, посещават всяко населено места!”, обясни Десислава Атанасова.

„Защо така се случва, че личният рейтинг на Цецка Цачева е по-нисък от този на партията, това означава ли, че не сте подбрали най-подходящата кандидатура?”, продължи с въпросите си водещата Клара Маринова. Десислава Атанасова категорично заяви, че в кампанията няма човек, който да е по-подготвен от Цецка Цачева, не само като юрист, а чисто институционално. Тя продължи, че Цецка Цачева за втори път е председател на парламент, като при втория случай се е съставило едно доста трудно мнозинство. Самата Цачева е била част от преговорния екип за съставянето на правителството, което показва, че е изключително диалогичен човек. Народният представител от ГЕРБ изрази мнение, че вероятно кандидат-президентът на ГЕРБ носи върху себе си негатива на парламента, защото за съжаление тази институция не се радва на висока подкрепа от страна на българските граждани. Причините за това са, че в сегашния законодателен орган има 8 парламентарни групи, част от народните представители имат съмнителен морален образ и това неизменно се отразява на облика на Народното събрание.

„Премиерът обясни как е съставял първото правителство и че там ключова роля е изиграл кръгът „Капитал”, като визира даже кои са министрите, предложени от „Капитал”. Вчера реагираха и Трайчо Трайков, и самият Прокопиев и президентът много остро на това изявление на министър-председателя. Днес министър-председателят отново припомня историческите факти, свързани с тези кандидатури. Защо му беше необходимо на премиера да се спира на този факт?”, попита в края на разговора водещата Клара Маринова. Десислава Атанасова отговори, че вероятно премиерът е искал да отговори на въпроси за задкулисието. „Акцентът и внушението е традиционно от кръга „Капитал” и медиите свързани с Прокопиев за това, че ГЕРБ волно или неволно, тихо, скромно или скришом се подкрепя от задкулисието. Може би това беше адекватният отговор. Днес аз чух, че на заседание на Министерски съвет премиерът е допълнил обяснението. Само да кажа, че с колегите, с които аз съм работила като министър, знам, че са подкрепени и от министър-председателя, избрани от Народното събрание с подкрепата на най-голямата политическа партия!”, завърши Десислава Атанасова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад