20.02.2019

Десислава Атанасова: Връщането на преференцията е правилно решение с което ГЕРБ доказа, че се вслушва в гласа на хората

Медия: Радио К2

Десислава Атанасова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Ратифицирането на протокола към Северноатлантическия договор за присъединяването на Република Северна Македония.

Десислава Атанасова заяви, че днешният ден е бил знаков. Тя подчерта, че народните представители са демонстрирали единство. „Депутатите от БСП бойкотираха работата на парламента и този важен международен акт, който не е само една ратификация, каквито е имало много в Народното събрание, който показва добросъседство и принадлежност към евроатлантическото семейство и европейското такова! Смятам, че беше огромна грешка от страна на БСП да не присъстват в пленарна зала. На практика техните политически амбиции и конюнктурни такива ги лишиха от възможност да потвърдят написаното на българския парламент, че съединението прави силата!”, категорична бе Атанасова. Тя добави, че останалите парламентарни групи са успели да пренебрегнат своите противоречия, за да подкрепят Република Северна Македония.

Отхвърлянето на президентското вето върху Закона за личните данни.

Десислава Атанасова обясни, че в пленарна зала са били изказани доста конкретни аргументи, включително е била изявена и позицията на Комисията за защита на личните данни от нейния председател в едно доста аргументирано експозе с изключителна експертиза. Тя изрази мнение, че президентът не е извършил задълбочено проучване на въпроса при налагането на вето. Народният представител подчерта, че ЕСПЧ, Съдът в Люксембург и Конституционния съд на България имат решение в посока защита на личните данни, на балансираното вземане на решения и използването на лични данни, включително и за публикациите на журналисти по повод на техни разследвания и т.н. В случая президентът може би е бил подведен от различни позиции. В парламента обаче са постъпили достатъчно количество становища на неправителствени организации, както и организации на журналисти. В продължение на 4 месеца Комисията по вътрешен ред и сигурност е работила по законопроекта, който въвежда правила от европейска директива. „Тоест тук пълната синхронизация с европейското законодателство е налице и аз лично не виждах причина, както и останалите колеги президентът да налага вето върху тези текстове. Може би по-интересното беше, че въпреки ангажиментът, който бяха поели Корнелия Нинова и представители на левицата, че ще подкрепят ветото на президента в пленарна зала, това не се случи. Но пък в крайна сметка едва ли трябва да бъдем изненадани от тяхното поведение напоследък. Аз смятам, че в днешния ден те не натрупаха положителен пиар от отсъствието си, даже напротив!”, категорична бе Десислава Атанасова.

„Асоциацията на европейските журналисти обаче излезе със специална декларация, в която посочва, че тепърва ще следят много сериозно този процес, защото те също имат опасения за цензура и автоцензура сред журналистите. Така че този закон очевидно създава доста интерес в процесите, които следват в България!”, коментира водещата Клара Маринова. Десислава Атанасова отговори, че се е запознала с позицията и е съгласна, че трябва да има особено внимание към спазването на правата на журналистите. Това е безспорно и никой не се опитва да налага цензура като приема подобно законодателство. Целта е да се регулира в максимална степен с яснота какви са правата и задълженията на страните в този процес и да се брани личното пространство на хората. Народният представител подчерта също така, че законът не засяга публичните длъжности и никой не бива да остава с впечатлението, че политиците бранят своите права и интереси.

Промените в Изборния кодекс.

„Какво ще се случи оттук нататък, първо – с ДПС ли ще крепите заедно властта, новият стар балансьор на българската политика? Пак ли на финала трябва да се намесва „доброто” срещу „лошото” ченге?”, попита водещата Клара Маринова. Десислава Атанасова заяви, че не иска да се разграничава от своите колеги, но трябва да подчертае, че не е гласувала поправките нито в комисия, нито в пленарна зала. Съображенията й за това са лични. „Аз смятах, че ГЕРБ е партията, която трябва да стои зад волята на гражданите и слава Богу се оказа, че това е нашето призвание, разбира се след намесата на премиера. ГЕРБ беше единствената партия в този парламент, която внесе законопроектът за мажоритарния вот след проведения референдум. Аз лично съм защитавала този мажоритарен вот и електронното гласуване и за мен изглежда непонятно да имаме коренно различна позиция след време! Но важното е, че председателят на нашата партия не е загубил чувството си да успява да откликва на гласа народен, да чува българските граждани и да се вслушва в тях!”, категорична бе тя.

По повод на това дали ДПС ще е крепител на властта, Десислава Атанасова твърдо заяви, че това не е така, защото при регистрацията сутринта в пленарна зала ДПС не са се регистрирали. Кворумът е бил подкрепен от партиите от управляващата коалиция и той не зависи от ДПС. Народният представител обясни, че първо ще се изчака дали президентът ще наложи вето и чак тогава ще се пристъпи към обсъждането на новия законопроект. Това ще създаде основания да се върнем в правовия ред в държавата по отношение на законодателството. „Да, допуснала е грешка ПП ГЕРБ с отмяната на преференциите. Аз дори не съм била в България в този момент, но съм част от тази ПГ и поемам негатива, който стои и върху колегите, които са били в пленарна зала и са гласували. Смятам обаче, че по-правилното решение беше взето, че този законопроект ще бъде преразгледан, че хората ще имат възможност да гласуват с преференции, макар че това е една малка част от онзи мажоритарен избор, на който аз държа!”, категорична бе Десислава Атанасова. Тя добави, че е редно отново да се обсъди това, което 2,5 милиона български граждани са заявили на референдум.

„Възниква едно правно обстоятелство, че искате да направите „ремонт на ремонта”, както аз се изразих, да се откажете от измененията, които приехте, преди те да са обнародвани, как ще излезете от тази ситуация?”, попита водещата Клара Маринова. Народният представител отговори, че именно по тази причина Комисията по правни въпроси днес няма да разгледа внесения законопроект, а ще се изчака реакцията на президента. „При всички случаи, ако президентът върне закона за повторно разглеждане в тази част ще се съобразим с неговото вето и съответно текстовете, които бяха променени, ще бъдат отхвърлени и ще останат тези, които действат в настоящия Изборен кодекс!”, завърши Десислава Атанасова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 20-ти февруари 2019 година.

< Назад