04.12.2017

Десислава Атанасова: Корнелия Нинова не е внесла 700 000 $ по „Техноимпекс“ и не е проверявана

Медия: “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3

Десислава Атанасова, ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3.

Подаръкът на Десислава Атанасова по повод 11-ия рожден ден на ГЕРБ.

Десислава Атанасова подари на Илиана Беновска торта и бонбони по повод 11 години от създаването на ГЕРБ. Водещата от своя страна и подари ябълка, но не лично на нея, а не ГЕРБ с пожеланието: „Нека на ГЕРБ да не му гние ябълката!“.

Участието на Корнелия Нинова в приватизацията на „Техноимпекс”.

„Дали няма да занесете една такава торта в Народното събрание в сряда, когато вероятно ще бъдете нападната от председателя на БСП Корнелия Нинова за това, че в едно телевизионно предаване изнесохте документи, които по безспорен начин доказват, че онова, което тя говори за приватизацията на „Техноимпекс“ и за проверките срещу нея не е вярно? Нали знаете как се честити рожден ден – тортата се мята в лицето, дали няма да го направите това за г-жа Корнелия Нинова?“, попита водещата Илиана Беновска. Десислава Атанасова отговори: „Не, не мисля, че когато фактите са неоспорими има нужда от подслаждане с торта!“. „Тогава да си продължа мисълта, ще й подарите една торта, за да я почерпите за 11-та годишнина на ГЕРБ, да й е сладка новината, че е участвала в „Техноимпекс“ и не е проверявана, така ли?“, продължи водещата. Народният представител от ГЕРБ отговори, че това не е новина, тя продължи, че председателят на БСП прекрасно знае, че е участвала в приватизацията на „Техноимпекс“ с РМД-то „Техноимпекс“ 98, че се е задължила по договора за приватизация да плати 700 000 долара и че е платила 70 000 долара.

На въпроса защо а платила само толкова Десислава Атанасова отговори, че тези и други любопитни факти трябва да ги разкаже самата Корнелия Нинова. „Но как е по закон, това може ли да се доприватизира само с една авансова вноска, която е в размер на 10%?“, настоя да получи отговор водещата. Събеседникът й отговори, че в писмото на главния прокурор пише, че за тези 18 години, които са изтекли от приватизацията на „Техноимпекс“, никога Корнелия Нинова не е била проверявана във връзка с тази приватизация, нито самото дружество. „Тоест всички твърдения от нейна страна са лъжа – че трима прокурори са правили проверка на това дружество! Тя го каза в една друга национална телевизия в ефир. И смятам, че е крайно време истината да се чуе!“, категорична бе Десислава Атанасова.

„Лъжа!“ Вас още не Ви съди Корнелия Нинова, доколкото разбрах, но съди Бойко Борисов, че я е нарекъл „Госпожа лъжа“. Сега да не си образувате и Вие едно производство?“, попита водещата Илиана Беновска. Десислава Атанасова отговори, че днес във фейсбук е видяла изказване на ген. Решетников, направено преди време на днешната дата, в което той казва, че „Корнелия Нинова лъже и обижда“. Тоест ,това не е само констатация на български политици или опоненти в политическия живот, а вече Корнелия Нинова е известна и на международната сцена със своите твърдения.

„Тоест, в момента давате знак на г-жа Нинова, че ако ще съди всички, които твърдят, че тя има неверни твърдения, да не се изразявам с думата „лъжа“, трябва да ги поосъди, може би и ген. Решетников, това ли й подсказвате?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори: „Може би и него, може би и г-н Румен Петков, който в друго интервю каза почти същото. Сещам се и за един неин коалиционен партньор вътре в коалицията, преди както бяха на предните избори! Така че хората, които твърдят, че г-жа Нинова наистина не си служи често или никога с истински проверени и доказани факти и обстоятелства, мисля, че са много!“. На настояванията на водещата да уточни за кой точно коалиционен партньор става дума, Десислава Атанасова отговори, че е имала предвид Цветелин Кънчев.

Вие, се учудихте, че не се сещам в момента името на коалиционния партньор на Нинова, но явно съзнанието има и желание да отхвърля агресивния език и езика на омразата в политиката, който стана ежедневие. Аз даже започнах в началото коментара си с въпроса кой, кога и как ще го спре този език на омразата. Ние в момента с Вас правим ли го, защото ще го прочетем сигурно, че езикът на омразата говори, когато говорим по тези факти?“, попита водещата Илиана Беновска. Десислава Атанасова беше категорична, че няма как гостуването й да бъде определено по този начин. Според нея когато казваш истината и никой не може да те опровергае, това не е език на омразата. „Истината не може да бъде определена по никакъв друг начин. Аз казвам истината и не само, доказвам го документално!“, категорична бе тя.

Ще се състои ли разговор за ревизия на прехода?

„И какво ще последва от това, че Вие доказахте документално, че Корнелия Нинова наистина не е била проверявана, в писмото на главния прокурор Сотир Цацаров това пишеше, по сделката с „Техноимпекс“, че аз не разбрах, ако Вие знаете отговора кажете, как е приватизирано това предприятие, след като са внесени само 70 000 долара от 700 000 дължими от Корнелия Нинова?“, попита водещата Илиана Беновска. Десислава Атанасова отговори, че не знае какво ще последва, но е факт, че безнаказаността най-много дразни хората. Сигурно е обаче, че Корнелия Нинова много се притеснява от разговора за приватизация и корупция. От ГЕРБ са категорични, че този разговор трябва да се проведе между всички политици за целия преход. „Да – и за концесиите, и за обществените поръчки, и за властта, и за хората във властта и хората, вземащи решения, облечени във власт. Готови сме за този разговор!“, категорична бе Десислава Атанасова.

„А ГЕРБ притеснявате ли се от разширяването на темата, поискано от Корнелия Нинова, тя иска преглед на целия преход – концесии, РМД-та, обществени поръчки, има ли начело на властта представители на силови групировки?“, попита водещата Илиана Беновска. Десислава Атанасова отговори, че когато БСП са заявили, че това са темите от техния дневен ред, от ГЕРБ са заявили, че са съгласни да говорят по тях. След това обаче БСП са имали конгрес, на който са решили, че няма да подкрепят такава тема за дебат. Те са предложили Корнелия Нинова да подпише предложението за промяна на Конституцията, но в пленарна зала да се гласува против.

„Корнелия Нинова малко се направи на Ахмед Доган-  така ДПС преди време даваха знаци, че по принцип подкрепят нещо, но с някакви нюанси!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Десислава Атанасова отговори, че председателят на БСП никога не би могла да се сравни с Ахмед Доган. Водещата отговори: „Благодаря Ви за иронията, но нямам такава преценка за нея!“. Гостът продължи, че всъщност ГЕРБ няма нужда от подписа на Нинова, защото разполага с достатъчно народни представители, за да инициира промени в Конституцията, а подкрепа ще има и от останалите парламентарни групи. Необходим е обаче гласът на Нинова в пленарна зала, за да се извърви процедурата за конституционни промени. Според Атанасова решението на БСП да не подкрепи в зала промените е ясен знак, че се страхуват от този дебат.

„Но успоредно с вас и ДПС правят подобна подписка и яко трябва да бъда съвсем честна преди няколко недели вечерта преди вие да обявите началото на тази подписка, Йордан Цонев тук на Вашето място съобщи новината, че ДПС инициират такава подписка в понеделник!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Десислава Атанасова отговори, че ако трябва да се брани авторството на идеята, то ГЕРБ още в миналото Народно събрание са инициирали темата за дебат. Тогава коментарите по темата за приватизацията не са били толкова чести. Така с приключването на 43-то Народно събрание тази тема е останала малко встрани. Народният представител изрази мнение, че е радостно, че и в други политически сили се вижда желанието този дебат за прехода да бъде проведен.

„Но, колегата Ви в Народното събрание, Тома Биков заяви, че ще има лидерска среща, каквато Корнелия Нинова предложи по темата само ако БСП покаже свой законопроект!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Десислава Атанасова отговори, че така е логично, в противен случай не е ясно защо трябва да се провежда тази среща. „А вие готови ли сте с вашия законопроект?“, продължи водещата. Гостът й отговори, че ГЕРБ са готови от 2 седмици. Той засяга промяна на Конституцията по отношение на приватизацията. Ако има и допълнителни теми, то ГЕРБ са готови на всякакъв дебат. „Ние в ГЕРБ оценяваме, че премълчаването на темата и на темите от прехода може би тежи на много хора. На нас обаче не тежи и при нас страхливци няма!“, категорична бе Атанасова.

Оставката на Димитър Главчев.

„Направи ли Ви впечатление, че след като експредседателят на 44-то Народно събрание Димитър Главчев подаде оставка, Корнелия Нинова изрази задоволство, че това се е случило, защото Димитър Главчев изгонил, цитирам почти дословно, „лидера на опозиционна партия”? За пръв път в историята на БСП, поне аз не помня нито по времето на Първанов, нито по времето на Станишев, нито по времето на Лилов, нито дори по времето на Тодор Живков никога не съм чула някой от тях да се нарече лидер. Връзвам го с това, че този път тя не поиска с Борисов „да се разберат по мъжки,”, както се изразяваше, не знам защо не иска „женски”, но тя така си избира, а иска лидерска среща, няма ли някаква тяга за самономинация?”, попита водещата Илиана Беновска. Десислава Атанасова отговори: „Когато останалите не те възприемат по един начин – звучи комично ти да се самопредлагаш или самоопределяш!”. Тя продължи, че няма нищо лошо в собствената преценка на нещата, трябва обаче човек да е наясно колко е обективна.

Десислава Атанасова изрази мнение, че може би БСП са постигнали малка политическа победа с оставката на Главчев, но това се дължи не толкова на БСП, колкото на решението на самия Главчев. Тя попита какво щеше да се случи, ако експредседателят на парламента не беше взел решение да подава оставка. Водещата отговори, че социалистите нямаше да влязат при речта на Таяни, на което Атанасова отговори, че това не е било заявено категорично.

Несъстоялите се инициативи на Корнелия Нинова за разкриване на политиците с взаимоотношения с КТБ.

Десислава Атанасова заяви, че в лидерските срещи няма нищо лошо, стига това да води до прагматичен диалог или консенсус. Тя продължи, че Корнелия Нинова е излязла с такава заявка след един КСНС, когато е поискала всички политически лидери да подпишат искане за обявяването на имената на политиците, които са имали финансови взаимоотношения с КТБ. От тази инициатива обаче не е произлязло нищо.

„Даже се заговори, че някои хора и то от висшите ешелони на БСП са имали доста активни взаимоотношения не само със самата банка, а и с банкера-беглец Цветан Василев!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Гостът й се съгласи и добави, че често инициативите на Корнелия Нинова не водят до нищо. Тя припомни, че председателят на БСП е искал да инициира и промяна в изборния закон, но нищо не се е случило.

Предстоящият вот на недоверие.

„Като захапахте Корнелия Нинова, че не са внесли предложение за промяна на Изборния кодекс, дали това няма да се случи, след като БСП спечелят вота на недоверие, който сега се гласят да внесат срещу ГЕРБ?”, попита водещата Илиана Беновска. Десислава Атанасова отговори, че БСП още не са си изяснили кога ще внесат вота и на каква тема ще бъде той. Единственото ясно е, че той ще бъде неуспешен. Тя продължи, че дори и математически БСП и ДПС нямат необходимите гласове за успешен вот на недоверие. Беновска  отбеляза, че ДПС не са заявявали, че ще подкрепят вота, а разговори с ДПС- БСП предстоят и добави: „ДПС си имат своя линия на поведение - те не искат оставка на правителството, те искат „демонтаж” на „Патриотите” от правителството! Не е редно да ги присъединявате към БСП като единна опозиция.”. Народният представител отговори, че в такъв случай вотът е още по безсмислен, просто ще се изгубят няколко часа парламентарно време.

Възможно ли е намаляването на конфронтацията между партии заради европредседателството?

„Тази изостреност на диалозите, които вече прехвърлят мярката, карат ли ви да надградите над ценностната система на ГЕРБ, ако не звучи твърде предизвикателно това, и да консолидирате повече енергия, за да работите в интерес на България и българските избиратели?”, попита водещата Илиана Беновска. Десислава Атанасова отговори, че ценностните системи на ГЕРБ и БСП са твърде различни и има различни примери, които го доказват. Примери за това са двете оставки на Бойко Борисов като премиер, както и случаите, когато ГЕРБ са били безкомпромисни.

По отношение на това дали ще продължи конфронтацията, народният представител категорично заяви, че ГЕРБ не търси конфронтация. Неслучайно в началото на мандата председателското място на Народното събрание е било предложено на Корнелия Нинова, което обаче не е било предложение за коалиция. Предложено е било и министерско място на Деница Златева. „Ние ще продължим да бъдем все така отговорни към обществото ни, да браним националния интерес. Ако те узреят, че трябва заедно всички политически партии, дори и през тези 6 месеца, които предстоят, да търсим подкрепа и от нашите европейски партньори, да представим България в най-добрата светлина. Защото преди мен г-н Караниколов разказа за всички проекти, които правителството инициира, за всички международни проекти, които ще се проведат в България!”, обясни Десислава Атанасова.

„За каква „заедност” говорите, когато на 4-ия си конгрес вие заявихте, че няма да правите коалиция с БСП?”, попита водещата Илиана Беновска. Десислава Атанасова отговори, че тук не става дума за коалиция, тук говорим за национални приоритети, които засягат избирателите на всички партии.

„Но знаете, че БСП отидоха сами при европосланиците и ги запознаха с визията на БСП за приоритетите ни за европредседателството, как ще го изтълкувате?”, продължи водещата. Десислава Атанасова отговори, че според нея това е била грешна стъпка. За радост обаче БСП са проявили разум и в петък целият парламент е гласувал обща позиция за следващите 6 месеца. Водещата добави, че автор на голяма част от тези позиции е бил и Кристиан Вигенин от БСП.

Какво да очакваме до Коледните празници.

Десислава Атанасова обясни, че предстои разглеждането на антикорупционния закон. Идната сряда ще бъде разгледан от Комисията по правни въпроси. До края на годината ще бъде гледан и в пленарна зала. „Ще назначава ли президента ръководителя на този антикорупционен орган?”, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че според нея това няма да се случи. „Тоест може да очакваме вето?”, продължи водещата. Събеседникът й отговори, че всичко е възможно.

„Очаквам с края на тази година може би да си вземем поука от всичко, което си причинихме и като народ, и всичко, което дори и природата ни причини. Очаквам да бъдем по-смирени, очаквам да бъдем по-обединени, очаквам една по-добра 2018 г!”, пожела Десислава Атанасова.

„Щях да забравя, то е в празничен аспект, радвате ли се, че президентът Плевнелиев е влюбен и демонстрира публично своята влюбеност?”, попита в края на разговора водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че никога не се е вълнувала от личния живот на хората. „Мисля, че всеки сам може да реши дали да сподели и дали достатъчно публично пред обществото да покаже любовната си тръпка, както се случи през тази седмица! Всеки има право на личен живот, дали ще го демонстрира или не е негово право!”, завърши Десислава Атанасова разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2 на 3 декември 2017 г.

 

 

< Назад