02.02.2017

Десислава Атанасова: Програмата на ГЕРБ ще съдържа ясни и изпълними приоритети, без бомбастични обещания

Медия: Радио К2

Десислава Атанасова, досегашен народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Оценката и за 43-то Народно събрание. Най-важните приоритети пред следващия българския парламент.

Десислава Атанасова изрази мнение, че 43-то Народно събрание е свършило немалко работа по отношение на различни законодателни инициативи. По-важният анализ може би обаче е какво не е свършено и какво трябва да се свърши в един следващ мандат. Очакванията на българските граждани са в няколко посоки, а именно икономически растеж, финансова стабилност и доходи. Очаквания има и по отношение на образование, здравеопазване, социална политика. Очаквания има и по отношение на справедливостта, но не като абстрактно понятие, а като елементарни човешки ситуации. Не на последно място стои и отношението на българския парламент към пряката демокрация, защото е имало едно огромно желание от страна на българските граждани, заявено на референдума, но което е останало неизпълнено. „Мисля че в това отношение българският парламент и в следващия си състав ще бъде задължен и от него ще бъде изисквано да обсъди точно този въпрос и да представи различен вид изборна система на българските граждани! Несъобразяването с волята на народа не е в услуга на нито една политическа партия!”, категорична бе Атанасова. Затова и в състава на 43-то Народно събрание от ГЕРБ са призовавали да се дебатира, за да се намери най-вярната формула за това какви представители искат да имат българските граждани и с какъв тип избирателна система да ги избират. Българските избиратели ясно са показали, че искат личности, макар че в голямата си част българските парламентаристи са изявени личности и доказали се хора. Най-важното е, че българските граждани искат да чуват решенията на своите проблеми от хората, които са избрали. Според Десислава Атанасова това ще бъдат сериозните дебати и акценти в един следващ парламент. Тя изрази своите надежди политиците да намерят консенсус по тези надпартийни приоритети, защото това е дневният ред на българските граждани.

Кога ще представи на обществеността предизборната си платформа и програма ПП ГЕРБ?

„Кога ще обявите вашата програма, защото спомняте си, че преди президентските избори журналистите непрекъснато ви казвахме, че закъснявате, а вие ни обяснявахте, че няма нищо подобно, но след това се убедихте, че сте закъснели с издигането на кандидатурата, не смятате ли, че закъснявате сега и с програмата?”, попита водещата Клара Маринова. Десислава Атанасова й отговори, че в разговорите им преди президентските избори тя непрекъснато е повтаряла, че кандидатът на ГЕРБ ще бъде достатъчно популярен, като политически изявена личност. По този въпрос се е оказало, че спор няма, защото Цецка Цачева с двата си мандата като председател на Народното събрание е една от най-разпознаваемите личности в съвременния политически живот. В същото време българските граждани са избрали изключително непознат за политическата среда човек. Тоест не се знае колко би повлияло на резултата, ако ГЕРБ бяха представили кандидата си 3 месеца по-рано.

Десислава Атанасова продължи, че що се отнася до предсрочните парламентарни избори, ПП ГЕРБ е готова със своята програма и тя ще бъде представена съвсем скоро, буквално в следващите дни. Тя продължи, че програмата ще съдържа съвсем ясни и изпълними приоритети, без бомбастични обещания. „Ние от ГЕРБ ясно сме доказали, че когато се обвържем с определени ангажименти към обществото ги изпълняваме докрай. Въпреки че завършваме мандат предсрочно, сме единствената партия в най-новата ни история, която си тръгва с най-висок рейтинг от властта, въпреки оставката!”, категорична бе Атанасова.

На въпроса какво е новото в сегашната програма на ГЕРБ, Десислава Атанасова отговори, че след като е било постигнато много в областта на инфраструктурата, на финансовата стабилност, на реформите в енергетиката, са длъжници на хората и именно българинът трябва да бъде във фокуса на предизборната програма на партията. Акцентите в предизборната програма на ГЕРБ са в посока доходите, благосъстоянието и образованието на българските граждани. ГЕРБ ще продължи да гарантира и финансовата стабилност, няма да променя данъчната система. Ще се създават условия бизнеса да се развива. „Ще обявим война на бюрокрацията и смятам, че ще позволим на администрацията да обслужва бизнеса и тежестта по доказване и различни регулаторни режими да бъде в полето на администрацията, а не в полето на гражданина и на бизнеса!”, обясни досегашният народен представител от ГЕРБ.

Бъдещите коалиционни партньори на ГЕРБ.

„Цвета Караянчева открехна тази сутрин вратата за бъдещите ви коалиционни партньори, тя ги обозначи, това са „Патриотите” и Воля на Марешки. Това, че имате готови коалиционни партньори, дава предимство при сформирането на коалиционно правителство. Смятате ли, че наистина „Патриотите”, с които имахте коалиционни отношения и в досегашния парламент и Воля на Марешки са сериозните партии, големите поддръжници на вашата политика?”, попита водещата Клара Маринова. Десислава Атанасова отговори, че ГЕРБ винаги са се борили за победа, а съставът на следващия парламент зависи единствено и само от вота на хората. Тя продължи, че е рано да се говори за коалиционни формати, но едно е сигурно, че ГЕРБ, както и когато е сформирала правителството в рамките на 43-то Народно събрание са провели разговори с всички. Отделен е въпросът, че тогава е имало политически партии с програми, твърде различни от програмата на ГЕРБ. Досегашният народен представител от ГЕРБ изрази категорично мнение, че коалиция на всяка цена, само и само заради властта, би била абсолютна грешка. ГЕРБ не може да подведе своите избиратели и да управлява с леви и популистки партии. Затова е много важно какво ще бъде доверието към ГЕРБ. „Това, което нашите членове в анкетата, която попълниха и която предшестваше и подпомогна анализа вътре в партията по тази тема, е достатъчно красноречива. Нашите членове не допускат коалиция с БСП или ДПС. Не знам коя от политическите партии ще бъде в следващия парламент, за да мога да коментирам, а и смятам, че не е коректно. Успех на всички, най-добрите ще победят, а след това ще работим за благото на хората!”, завърши Десислава Атанасова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад