29.01.2016

Анна Александрова: През 2015 върнахме реформите в дневния ред, след период, в който политическата нестабилност ги спираше

Медия: "Радио К2"

Анна Александрова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, член на Комисиите по правни въпроси и за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Приемането на Закона за обществените поръчки.

Анна Александрова обясни, че се приема изцяло нов Закон за обществените поръчки. Законът урежда основните принципи и правила, с които могат да бъдат въведени разпоредбите на европейските директиви. Законът съответства на основните принципи за публичност, прозрачност и равнопоставеност. Транспонирани са директивите, за да могат да участват външни фирми наравно с българските. „Досега какви натрупани информационни масиви имате за проблемите в обществените поръчки и съобразихте ли се с тях при подготовката и приемането на този закон?”, попита водещата Клара Маринова, народният представител от ГЕРБ отговори, че промените са съобразени с всичко това, повече от два месеца Комисията по правни въпроси е работила на извънредни заседания. Законът ще влезе в сила от 1-ви април, така че възложителите ще имат възможност да се запознаят с него.

Намеренията за промени в учебните планове.

Анна Александрова изрази несъгласието си с промяната на учебните планове и отпадането на класици на българската литература. Тя продължи, че това е лично нейно мнение, но смята, че колегите й от парламентарната група го споделят. Народният представител от ГЕРБ категорично заяви, че би се противопоставила на подмяната на българската памет и история. „Ще искате ли да се потърси политическа отговорност от тези, които създадоха тази нетърпима обстановка по отношение на МОН?”, попита водещата Клара Маринова, Анна Александрова отговори, че счита, че ръководството на ГЕРБ ще потърси съответната отговорност.

Мониторинговият доклад на ЕК.

Анна Александрова изрази мнение, че докладът е обективен и критичен, има както положителни, така и отрицателни реакции и това е нормално. Хубавото е, че са отбелязани добрите стъпки, направени през 2015 година, а именно връщането на реформата в дневния ред, след период, в който политическата стабилност е спирала напредъка. Много важна стъпка са промените в Конституцията, създаването на две камари на ВСС, отпадането на тайното гласуване в него, засилването на правомощията на Инспектората. Разбира се има и критики и препоръки, например препоръката към ВСС за създаването на ясен критерий за оценка на назначенията, подобряването на дисциплинарните процедури, прилагането на хармонизирани стандарти за натоварване, установяване на график за въвеждане на електронно правосъдие и т.н. Не на последно място и приемането на антикорупционния закон и създаването на органа за борба с корупцията.

Декларацията на ПГ на ГЕРБ, призоваваща за саморазпускане на ВСС.

„Вие сте член на Комисията по правни въпроси, затова Ви моля откровено да ми отговорите, тези декларации, които чухме от ПГ на ГЕРБ и Реформаторите, в които се призовава ВСС да се саморазпусне, имат ли правна стойност и защо бяха необходими?”, попита водещата Клара Маринова, Анна Александрова отговори, че като юрист може да каже, че законодателната и изпълнителната власт няма как да се намесват в работата на съдебната власт, но в същото време от ГЕРБ е трябвало да отговорят на очакванията на обществото и декларацията е един естествен отговор на това, което се случва в органа, който управлява съдебната власт. Тя беше категорична, че декларацията на ГЕРБ не е намеса в работата на съдебната власт, за намеса може да се говори тогава, когато например се оказва натиск върху разследване.

Трябва ли стабилността да бъде противопоставяна на реформите?

„На среща с бизнеса президентът Плевнелиев поиска смели реформи, а премиерът Борисов заяви, че ще отстоява стабилност, защо според Вас трябва да се противопоставя стабилността на реформите, не може ли вместо „или-или” да бъде „и-и”?”, попита водещата Клара Маринова, Анна Александрова отговори, че не вижда някакво противопоставяне между президента и изпълнителната власт и продължи, че от ГЕРБ напълно осъзнават важността на продължаването на реформите за качеството на живот на българските граждани. Важно е силното ангажиране на общественото мнение, което заедно с политическата воля на правителството е водещо за истинската реформа. Има готовност за продължаване на партньорството с ЕК за постигането на резултати. На въпроса дали очаква от опозицията да подкрепят някои от приоритетите на ГЕРБ, народният представител от ГЕРБ отговори, че очаква подкрепа от всички парламентарни групи и това се вижда от начина, по който заседанията вървят. „Има мнозинство, приемат се законите. Например в Правната комисия има представители на БСП, които гласуват Закона за обществените поръчки!”, завърши Анна Александрова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад