10.06.2015

Анна Александрова: Провеждането на референдума ще е свързано с трудности, но ние трябва да попитаме хората

Медия: „Радио К2”

Анна Александрова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, член на Комисията по правни въпроси, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Изборът на гуверньор на БНБ.

„Освен предложения от ГЕРБ кандидат се издигнаха още 2 кандидатури, това според Вас имитация на конкуренция ли е, или наистина ще се конкурират тези личности?”, попита водещата Клара Маринова. Анна Александрова отговори категорично, че не става въпрос за имитация на конкуренция, вероятно останалите парламентарно представени партии също ще издигнат кандидатури, така че ще се случи реална конкуренция. Тя добави, че Димитър Радев е много добър специалист.

Конституционните промени.

Анна Александрова обясни, че предлаганите конституционни промени са съобразени с европейските стандарти, със становищата, докладите и препоръките както на ЕК, така и на Венецианската комисия. Следва да се приеме нова структура на ВСС, за да може да се гарантира независимостта на съдиите и да не се допуска външно влияние. Тя продължи, че следва да се търси степен на консенсус между политическите сили за избора на членове на ВСС от парламентарната квота. Има и предложение за намаляване на мандата на членовете на ВСС от 5 на 4 години. „По-краткият мандат е гаранция срещу създаване на трайни зависимости и обособяване на различни организационни ядра, защитаващи специални интереси.”, заяви Анна Александрова. Тя изрази мнение, че с отмяната на тайното гласуване ще се създадат гаранции за публичност и прозрачност. „Много видни юристи се противопоставиха на явното гласуване, Вашето мнение?”, попита водещата Клара Маринова, народният представител от ГЕРБ отговори, че не вижда нищо лошо в това да се вижда кой член на ВСС за кого е гласувал, по този начин той може да защити своята позиция. „Редно е да има публичност и прозрачност, това е пътят към успеха в борбата с корупцията. Един човек няма как да промени нещата, трябва да работим в екип!”, категорична бе тя.

Предстоящият референдум за изборното законодателство.

Анна Александрова заяви, че се надява да има правилна и актуална информация, за да не се получи объркване сред избирателите заради многото бюлетини. „Ще бъде трудно, но ние трябва да попитаме хората”, подчерта тя и добави, че освен всичко друго провеждането заедно на местните избори и на референдума ще бъде и икономически по-изгодно.

Има ли търкания сред управляващата коалиция?

Според Анна Александрова в управляващата коалиция няма чак такива големи разногласия, каквито се представят в публичното пространство, нормално е всеки да има собствено мнение и да се опитва да представи себе си. Тя продължи, че АБВ стоят много точно, като политическа позиция, зад обещанията, които са дали и няма никакво място за притеснения. „Като че ли извиването на ръце става прекалено, ще се поддадете ли?”, попита водещата Клара Маринова, народният представител от ГЕРБ отговори, че нейната парламентарна група няма да се поддаде на извиването на ръце, още повече, че изборите за местна власт са в пъти повече мажоритарни от които и да било избори.

Дефицитът в НЗОК.

Народният представител от ГЕРБ заяви, че се надява да бъде намерено най-доброто решение на проблема. „Когато има реформи има и негативни моменти – съкращения и липса на пари, но трябва да намерим най-подходящото решение за гражданите.”, завърши Анна Александрова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад