05.04.2018

Анна Александрова: Реформи в системата за изтърпяване на наказанията трябва да има, но не е редно да говорим за оставката на министри

Медия: радио „К2“

Инцидентът с избягалите затворници наистина е много неприятен и показва недопустим пропуск в системата. В момента се извършва проверка, като срокът за нейното завършване е 12-ти април. До момента има много получени сигнали за избягалите затворници и щаб, който ги обработва. Би следвало да отбележим, че има проблем и трябва да се направят кардинални промени и реформи в системата! А за оставки на министри не смятам, че е редно да говорим. Това заяви народният представител от ГЕРБ-София Анна Александрова по време на разговора си с Клара Маринова в ефира на радио „К2“.

Тя добави, че случаят не е прецедент и през 2014 г., когато министър на правосъдието е бил Зинаида Златанова, също е имало избягали затворници. „Това, че Зинаида Златанова не е била достатъчно морална, за да си подаде оставката, не означава, че това трябва да бъде следвано и от останалите министри. Тежък е проблемът, който се е случил!”, заяви водещата. Анна Александрова се съгласи, че случаят е тежък и още веднъж подчерта, че трябва да се предприемат по-кардинални действия.

„Според последни социологически изследвания на „Барометър“ преобладаващата част от обществото подкрепя решението на правителството да не гони руски дипломати от България, ГЕРБ води с около 5% на БСП, „Обединени патриоти” са действащият балансьор на властта у нас, а 30% заявяват, че няма да гласуват. Какъв е Вашият коментар?”, попита водещата Клара Маринова. Анна Александрова отговори, че лично за нея е много неприятен фактът, че голяма част от българските граждани не гласуват, това е доста притеснително и всеки гражданин трябва да има позиция и да я изразява. Що се отнася до преднината на ГЕРБ, народният представител заяви, че това е заради политиките, които партията води. Разбира се има скандали и проблеми, но управляващите се опитват да ги потушават.

„Доста станаха скандалите, създава се впечатление за хаос и разминаване на дневния ред на политиците с дневния ред на обществото. Не искам преди светлите празници да ви критикувам, но вие самите виждате, че това е така и това, че водите с 5% пред БСП, не означава, че нещата в държавата стоят добре. Продължават някои проблеми да не се решават и един от тях е сделката за ЧЕЗ. Не може за един месец да има коренна промяна, да не кажа направо обрат. Защо се промени така позицията на правителството?”, попита водещата Клара Маринова. Анна Александрова обясни, че премиерът е разпоредил да се направи проверка има ли юридическа възможност държавата да влезе в сделката. Най-важният фактор в момента обаче е арбитражното дело и наистина е нецелесъобразно държавата да участва в сделката.

Анна Александрова заяви, че позицията на ГЕРБ винаги е била в защита на интересите на българските граждани. „Опитваме се да отговорим максимално бързо на политическите внушения. В същото време виждам, че отново има трибунка на БСП преди няколко часа с внушенията, че ще се повишава цената на тока!”, заяви тя. Според депутата от ГЕРБ внесените промени в Закона за енергетиката от ГЕРБ и „Обединените патриоти” са изключително добра стъпка в посока либерализация на енергийния пазар. Точно те ще допринесат за това цената на тока да не се повишава. „Нали знаете, че цената на тока наистина ще се повиши, защото трите енергодружества са поискали повишение на цената на тока с от 7% до 10%?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че през последните години КЕВР е доказала, че е изключително добър регулатор. Анна Александрова добави, че не иска да говори от тяхно име, но смята, че опозицията прекалява с политическите внушения.

„Държавата се клати от скандали. ГЕРБ вадят факти за БСП, БСП вади факти за ГЕРБ. Започна ли кампанията за местните избори?”, попита водещата Клара Маринова. Анна Александрова отговори, че според нея кампанията не е спирала, а самата тя непрекъснато е сред своите избиратели. Що се отнася до конкретните казуси, тя обясни, че като юрист категорично поддържа позицията, че щом има представени документи за злоупотреби, отговорните лица трябва да си понесат последствията.

„ГЕРБ разчита на по-голяма подкрепа и от другите ПГ, за да може Комисията по досиетата да продължи дейността си. Може би във времето трябва да се мисли как тя да се превърне в Институт за национална памет. Ние се нуждаем от дейността и функционирането на комисията.“ Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по вътрешен ред Цветан Цветанов на кръгла маса „Комисия по досиетата-настояще и бъдеще”, която се проведе в парламента. Защо е необходима още тази комисия?”, попита водещата Клара Маринова. Анна Александрова обясни, че от приемането на Закона за досиетата през 2006 г. до идването на ГЕРБ на власт през 2009 г. никой не е предприел необходимите действия. През 2010 г. над един милион единици от архива на МВР са били предадени на Комисията по досиетата. Разширен е бил и обхватът на проверяваните, като са включени и виновните за банковите фалити, за периода на приватизационните сделки. До момента над 287 000 лица са проверени от Комисията. „Считам, че като демократично общество трябва да дадем повече обществена подкрепа за действията на Комисията по досиетата. Това е изключително важно и подкрепяме и подкрепяме предложението на МОН този период да влезе в учебниците по история! Точно по тази причина подкрепяме комисията да продължи своята работа и да прерасне в Институт за национална памет!”, категоричен бе народният представител от ГЕРБ.

„Стара традиция е в партиите да има разделителни линии. До скоро в ГЕРБ не се забелязваха подобни тенденции, но днес са вече налице. Едната политика се защитава от лидера Борисов, а другата от заместника му Цветанов. Какво определя двете линии в ГЕРБ? Най-ярко това пролича при казуса дали да се гонят руски дипломати!”, попита водещата Клара Маринова. Анна Александрова отговори, че не смята, че има разделителни линии. Просто всеки има право на лично мнение. Всичко това опровергава и твърденията на лидера на БСП, че всички в ГЕРБ са подчинени на председателя на партията.

„Европредседателството на България навлезе в същностната си част, какви са основните тенденции и видимите резултати?”, попита водещата Клара Маринова. Анна Алексанрова заяви, че до момента са постигнати положителни резултати. Според нея сега е моментът да покажем къде се намира България и да представим страната си в добра светлина. Вече са проведени над 100 от общо 320 инициативи и срещи. Фокусът на европредседателството ще бъде съсредоточен на 16-ти и 17-ти май, когато ще се проведе срещата на върха на 27-те държави от съюза и лидерите на Западните Балкани. Целта е да се потвърди европейската перспектива на страните от региона. „В тази посока и вчера имах възможност да участвам в среща заедно с председателя на Народното събрание и президента на Хърватия г-жа Китарович, която изрази изключително позитивно отношение към европредседателството на България и отбеляза, че през 2020 г. същото европредседателство предстои и на Хърватия“, обясни Александрова.

 

< Назад