02.07.2014

Веселин Вучков: Зрителна измама е твърдението, че новият закон за МВР е социален

Водещ: Г-н Вучков, ГЕРБ днес ще внесе в деловодството на Народното събрание Закон за изменение и допълнение на новия Закон за МВР с една единствена разпоредба, а именно той да влезе в сила на 1 януари 2015 г. Ако законът не е добър, с какво забавянето ще помогне, какви са аргументите за това?

Веселин Вучков: Най-малкото влизането му в сила ще съвпадне с новата бюджетна година и тъй като той вещае много, много социални нови разходи, както и бюджетни разходи, е необходимо все пак да се провери дали бюджетът на министерството позволява подобни разходи. Очевидно е, че бюджетът на министерството, и това го знаят всички служители на МВР и го усещат всеки ден, не позволява нови разходи. И по тази причина искаме наистина да има възможност новата календарна година да бъде обезпечена с нов бюджет на вътрешното министерство. Като силно се надявам след това, след парламентарните избори, които най-вероятно ще се състоят на 5 октомври тази година, който и да поеме ръководството на вътрешното министерство, независимо от коя политическа сила е излъчено ръководството, да има възможност, разбира се, да се запознае с финансовото състояние на вътрешното министерство и всички последици, които този така наречен нов Закон за МВР.

Водещ: Като цяло как оценявате целия закон за МВР, извън притесненията за бюджета?

Веселин Вучков: Оценката е изцяло отрицателна и тя се споделя от широка професионална общност. Многократно критикувахме новите разпоредби в закона, включително и при наложеното президентско вето, за съжаление никой не отговори на нашите аргументирани критики. Аз отново ще напомня само това, че няма да има конкурси за кариерно развитие в държавната служба в МВР, нов начин за назначаване на висшата професионална фигура, елиминиране от социалното партньорство на четири измежду шестте синдиката във вътрешното министерство и много други така наречени новости, които всъщност не вещаят нищо добро от управленска, а и от социална гледна точка. Особено важно според мен е да разсея мита, че това е някакъв социален закон. Изобщо терминът „социален закон“, с който свързваме новия Закон за МВР, според мен е една много голяма зрителна измама. От вчера например близо 300 служители, които работят в системата за обществено хранене от МВР са в процедура за масово уволнение по Кодекса на труда. Дори днес по телевизиите имаше подробни репортажи по този повод . Много ми е интересно защо така услужливо се спотайват някои синдикални лидери, които една година ръкопляскат на политическия кабинет във вътрешното министерство. Наистина драмата е огромна. Очертава се вероятно от днес може би до края на седмицата, може би другият месец, всички бюфети, както и столове, в които се хранят полицаите да бъдат даде под наем на фирми за обслужване чрез кетъринг. Съответно стойността на храненето ще нарасне многократно. Това не е обяснено най-малкото на синдикалните организации във вътрешното министерство, за да знаят какво ги очаква. Една пълна неизвестност пред много хора и най-вече, разбира се, по този начин се подронва социалният авторитет на вътрешното министерство.

Водещ: Вие споменахте изборите на 5 октомври, ако ГЕРБ дойде на власт ще приемете ли нов Закон за МВР?

Веселин Вучков: Това е въпрос на юридическа техника. По-важно е всяка политическа сила да представи пред обществеността, ние това ще го направим вероятно на 31 юли тази година, на една кръгла маса, на която чакаме високопоставени германски гости, какво предлага като реформи в правосъдие и вътрешен ред. Специално що се отнася до системата за национална сигурност, аз мога да кажа на този етап, че ПП ГЕРБ ще представи много подробно разработвана програма за реформа, включително и отмяна на някои от така наречените „нови положения“ в Закона за МВР. Категорично ще възстановим правомощията на президента да назначава главния секретар. Между другото искам да алармирам, че вероятно в близките дни по нова процедура Министерски съвет ще си назначи нов главен секретар, независимо от неговото име. Според мен това е дълбоко неморална постъпка, ако го направи в този преходен период, когато си заминава управлението. Освен това, разбира се, ще възстановим кариерното развитие на държавните служители във вътрешното министерство да става само чрез конкурс. Ще запасим синдикалното партньорство във вътрешното министерство, разбира се, това ще бъде съпроводено вероятно и с някои други по-сериозни реформи, но повече за тях ще има след около месец.

Водещ: Заявихте, че имате основание да смятате, че изпълнителната власт ще назначи по бърза процедура нов главен секретар на МВР. Възникват два въпроса тук: Какви са източниците ви на тази информация? И какви са аргументите да се сменя сегашният главен секретар?

Веселин Вучков: Източниците са много явни. Новият Закон за МВР фиксира нови условия, на които трябва да отговаря главният секретар. Той трябва да има само седемгодишен професионален стаж и освен това нова процедура по предложение на министъра, с решение на Министерски съвет. Досега Министерският съвет предлагаше, президентът назначаваше. Така че те са в правото си с новите нормативни условия да назначат нов главен секретар. Това да се направи, когато парламентът и правителството освобождават заеманите постове, според мен е дълбоко непрофесионално и дори бих казал неморално. Освен това да не се вторачваме само във фигурата на главния секретар. Новият Закон за МВР предполага завъртане на сериозна кадрова ролетка. Ще има две нови Главни дирекции – „Охранителна полиция“ и „Криминална полиция“. Очевидно е, че те ще трябва да имат нови ръководители. Това се отнася и за много други по-незначителни, включително и спомагателни звена във вътрешното министерство. Тази кадрова ролетка, ако бъде завъртяна в дните, когато и правителството очевидно е в оставка, и парламентът очевидно се готви за нови избори, ще бъде дълбоко неморален акт и силно се надявам, че поне в това отношение няма да ни изненадат управляващите.


< Назад