16.04.2013

Вежди РАШИДОВ: В Пловдив има още много проекти за осъществяване

Г-н Рашидов, кои проекти в сферата на културата ще доразвиете в следващ мандат на ГЕРБ?

Това, което направихме в сферата на културата, не се е случило от 50 години: бяха ремонтирани десетина театъра, които не бяха пипани години наред, опери, филхармонични сгради в Русе, София, Варна, Бургас. За първи път ремонтирахме 10 училища от всичките 24 училища по изкуствата,     сред които и пловдивското “Добрин Петков”. В археологията никога не са осъществявани толкова много проекти и не са отпускани толкова средства, както при управлението на ГЕРБ. Това се случи благодарение на доверието в нашия екип и особено в премиера. В Пловдив има още      много проекти за осъществяване - както е известно, това е най-старият римски град в Европа. Градът лежи върху толкова много исторически и културни съкровища. За мен всяка тухла, останала от древността, е злато. Пловдив кандидатства за столица на културата през 2019-а, което прави особено важни европейските програми през 2014-2020 година. Те ще ни помогнат да подготвим сериозни проекти.

Има ли шанс Пловдив да стане европейска столица на културата?

Защо да няма шанс? В крайна сметка министрите на културата на ЕС ще решат. Пловдив е един от най-хубавите градове в България, той е по-голям туристически център от София. Шанс за това имат както Пловдив, така и Бургас, Варна, Велико Търново, ако подготвят силни програми. Аз цял живот     съм бил в Пловдив, доста от младежките си години съм прекарал тук, бил съм войник в Пловдив в Строителни войски и много обекти сме построили тук. Имам основание дори да стана почетен гражданин на Пловдив. Младостта ми мина с Начо Културата, Митьо Киров, Георги Божилов- Слона, Йони Левиев, светла им памет на всички. Тук се учихме да ставаме художници.

Какви ангажименти ще поемете пред пловдивчани по време на кампанията?

С който и да се срещна, аз не съм нападал никой, нито съм водил чисто политически дебат. За мен са важни не обещанията, а реалните резултати и това, което ще бъде направено. Ще имам срещи с дружеството на писателите, художниците, с културните дейци. Всички колеги в България са мои събратя.

Какво ви предстои оттук нататък?

Бил съм министър на ГЕРБ и очаквам     отново да се сглоби екипът на Бойко Борисов, който действаше ефективно като аварийна бригада. Пожелавам на всеки да издържи на темпото, с което Борисов работеше. Не е толкова лесно. Чудя се как издържах, тъй като бях най-старият в правителството. България обаче има нужда от бързо темпо.


< Назад