22.03.2017

Петя Аврамова, водач на листата на ПП ГЕРБ за област Враца: Четирилентовият път Мездра – Ботевград е от първостепенно значение за областта ни

Ако трябва да дадете кратка рецепта за подобряване на състоянието на област Враца, каква е тя?

От първостепенно значение е приоритетното изграждане на четирилентовия път Мездра – Ботевград, а в последствие и продължаването му до Видин. До този момент нито един жител на областта или бизнесмен, с когото съм говорила, не е оспорил, че свързването ни с магистрала Хемус ще е добре за развитието на Враца. Изключително съм удовлетворена, че при посещението си във Враца, Бойко Борисов пое ангажимент и изграждането на скоростната отсечка Мездра – Ботевград е приоритет за ГЕРБ в следващ управленски мандат. Ако погледнем по-глобално на картината, всъщност голяма част от изказванията на политици от ГЕРБ – освен на бившия премиер, и на Цветан Цветанов, и на Лиляна Павлова, и на Томислав Дончев, и на Ивайло Московски –са в посока развитие на Северна България. В ГЕРБ виждаме разликата в стандарта на живот между Южна и Северна България и смятаме, че тя трябва да се компенсира с насочени инвестиции. Първата стъпка според всички е изграждането на скоростния път София – Видин и доизграждането на магистрала Хемус.

Следващата стъпка в развитието на нашата област е с общи усилия на представителите на бизнеса и местната власт да се преборим една от предвидените в програмата на ГЕРБ три икономически зони за Северна България да бъде изградена до Враца. В ГЕРБ отчитаме като много полезен и положителен опита на Пловдив в изграждането на зона „Тракия“, привлякла над 1 млрд. лв. инвестиции. Смятаме, че в България трябва да бъдат изградени още 5 такива зони - 3 от тях да бъдат в Северна България. Държавата ще помогне с изграждането на съпътстващата инфраструктура към тях – електричество, канал, вода, пътища.

Третият компонент е качествено образование, съобразено с изискванията на бизнеса. Необходимо е да развиваме професионалното образование, за да можем да дадем на децата си възможност за реализация, а не перспективата да бъдат образовани безработни. Приетият вече Закон за училищното и предучилищносто образование регламентира и развитието на дуалното обучение, като през изминалата година във Враца са реализирани 2 паралелки, а в настоящия държавен план прием те вече са 10,5. Образованието е основен приоритет за ГЕРБ, така както е било и досега. Ние разглеждаме качественото образование като възможност за подобряване на средата, за развитие на индустриите на високите доходи и по този начин, като средство да задържим младите хора в страната ни. Близо 230 млн. лв. повече сме предвидили за образование в бюджета за 2017 г., като голяма част от тях са за 10% увеличение на учителските заплати. В първото правителство на ГЕРБ увеличихме учителските заплати на два пъти с по 10%, а до края на нов четиригодишен мандат сме предвидили възнагражденията да бъдат увеличени двойно.Смятаме, че държавата трябва да упражни контрол и задължи всички деца да ходят на училище. Ще бъдат спрени всички социални помощи на семейства, чиито деца не посещават задължителните училищни и предучилищни занимания.

А какво остава за пенсиите, социалните плащания и въобще доходите на хората?

Аз посочих трите най-важни според нас условия, за да бъде съживена областта. Всичко е свързано помежду си, но се започва от привличане на инвестиции и повече работа. При стабилна икономика ще се повишат и доходите, а оттам по-бързо ще растат и пенсиите, както и другите социални плащания. В Бюджет 2017  ПП ГЕРБ заложи 400 млн. лв. повече за социални плащания, предстои сигурно увеличение на пенсиите от юли месец. Ние определно обръщаме повече внимание на доходите на хората, след като икономиката ни е стабилна и сме постигнали един от най-високият ръст в Европа от 3,5%. Съживяването на нашата област обаче не може да стане с помощи и социални плащания. Те са функция на работещата и стабилна икономика, затова ние си поставяме за приоритет именно осигуряването на повече работа и по-високи доходи.

Разбира се трябва да продължим усилията за  привличане на инвестиции и ремонт на второкласна и третокласна пътна мрежа в областта, защото има много пътища в ужасно състояние. Трябва да се обърне по-сериозно внимание на битовата престъпност особено в малките населени места. Предвиждаме назначаването на още 1 000 полицаи, така че да осигурим полицейско присъствие във всяко населено място. Една от големите реформи, които искаме да направим, е тази в администрацията – общинската и държавната. Искаме да облекчим бизнеса и гражданите от административна тежест.

Бойко Борисов и други политици от ГЕРБ се ангажираха да работят за въвеждане на мажоритарното гласуване.

Така е, ние от ГЕРБ обявихме, че искаме да бъде приет за задължителен резултата от проведения реферндум , макар той да няма броя гласове, които закона изисква. Обявихме се за промяна на избирателната система, така както пожелаха 2,5 млн. български граждани, още в предишното Народно събрание, но тогава колегите от останалите политически сили не ни подкрепиха. Сега в предизборно време всички подкрепят желанието на българските граждани, ще видим какви ще бъдат позициите на политическте сили, когато вече имат избрани народни представители.

Да се върнем отново към нашата област и проблемите. На няколко пъти алармирахте, че сте притеснени от липсата на ангажимент от служебното правителство с проблемите на МБАЛ „Христо Ботев“. Какво се случва там?

Както знаете в последните 3 години, след назначването на зам.-кмета на Враца Светлозар Луканов за изпълнителен директор на МБАЛ „Христо Ботев“, ние от ГЕРБ нееднократно сме алармирали, че здравното заведение не се управлява добре, а дълговете му растат лавинообразно. Преди 9 месеца, с разбиране от страна на Министерството на здравеопазването, Съветът на директорите на Многопрофилната болница беше сменен, но за съжаление дълговете на лечебното заведение вече бяха близо 12 млн. лв. Много усилия положихме в последните месеци, заедно с изпълнителния директор Орлин Цветков и всички в Съвета на директорите на МБАЛ „Христо Ботев“, за да я спасим – преструктуриране, преговори с кредитори. Последното решение беше да бъде изтеглен кредит, с който да се удовлетворят неотложните искания на кредиторите и постепенно болницата да стъпи на крака. За съжаление обаче представителят на служебното правителство не подкрепи това искане. Министерство на здравеопазването е предприело действия, за свикване на Извънредно общо събрание на 24 март, с което иска да прави смени в Борда на директорите. На него ще бъдат заменени хора, които са полагали усилия да спасят болницата. Такова общо събрание се инициира на същата дата и в болниците на Монтана и Видин. Предстои да видим какво ще се случи на 24 март. При всички положения е притеснително, че служебното правителство не само не подкрепя усилията за спасяване на МБАЛ „Христо Ботев“, но в краткия си политически хоризонт държи да направи персонални промени в борда на директорите ѝ.

Обещавате работа, развитие, по-добър живот, но това обещават всички. В какво искате да убедите хората в област Враца, за да гласуват доверие на ГЕРБ?

Не всички обещават работа и развитие, някои обещават само по-високи помощи, а това е различно. Най-важната разлика между ГЕРБ и основния ни опонент БСП е, че те говорят за помощи, а ние не искаме хората да са зависими от държавата и да чакат да получават помощи. Искаме хората да са независими, да имат работа и високо заплащане. Така се връща достойнство, не с помощи.

Старая се да убедя хората, че ГЕРБ е единствената политическа сила, която е доказала, че може да управлява добре и разумно държавата ни. ГЕРБ е и единствената партия, която е работила целенасочено за развитието на областта ни и го доказвам с цифри, с конкретни проекти – близо 40 млн. лв допълнителни целеви средства за инфраструктура, 4.6 млн. лв по програмата за саниране, допълнителни средства за образователни проекти в  размер на 2 млн. лв., близо 200 млн. лв. ще влязат през тази година в областта ни към различни бенефициенти от европейските програми. Знам, че това не е достатъчно и на жителите на областта ни не им се чака още година, две или три, докато усетят разликата. Те искат подобрение сега. Истината е обаче, че ще чакаме много повече от две-три години за подобрение на живота си, ако отново върнем на власт БСП. След управление на БСП страната ни винаги влиза в икономическа криза, това също е доказано.

Ние имаме достатъчно лоши примери за начина, по който управлява БСП на местно ниво. Вече говорих за МБАЛ „Христо Ботев“. А община Враца? Пета година врачани живеят в разкопан и прашен град, заради проваления проект за Водния цикъл на Враца от предишния кмет. Няма да говоря за милиони дадени аванс за дейности, които не са започвали. Община Криводол вече 6-та година след управлението на същия кмет не може да си стъпи на краката. Казват, че това е промяната... Не разбирам и не приемам подобна „промяна“.

Кой очаквате да гласува за ГЕРБ?

Очаквам за ГЕРБ да гласуват всички мислещи и активни хора. Тези, които смятат, че държавата ни трябва да се развива и да бъде равностоен член на европейската общност, към която принадлежим географски и исторически. ГЕРБ е единствената политическа сила, която може да спре БСП, така че очаквам да бъдем подкрепени от хората, които не искат да позволят БСП отново да съсипе държавата ни. Виждате докъде стигна Корнелия Нинова в желанието си да спечели властта – тя отрече демокрацията. БСП се самозабрави в тази предизборна кампания. Това не е нормална политика и със сигурност основната ѝ цел не е българите да живеят по-добре.

< Назад