18.09.2014

Петя Аврамова: Управленската ни програма предвижда 1 млрд. лв. целево финансиране за Северозападна България годишно

Медия: Радио "Фокус"

Водещ: В 42-то НС Петя Аврамова е участвала в две Парламентарни комисии - по енергетика и по вероизповедания и парламентарна етика. Работила е по 4 законопроекта в областта на енергетиката, образованието, финансите и Изборния кодекс. Тя е и бивш заместник-кмет на Враца.

Г-жо Аврамова, предадохте дарение за пострадалите от наводнението в Мизия. Какво дарение направихте?

Петя Аврамова: Дарението беше подготвено, инициирано и изпратено от ГЕРБ – Гоце Делчев. В дарителската акция са се включили не само членове и симпатизанти на ГЕРБ, но и всички хора от Гоце Делчев, за което искрено им благодаря. Това дарение включваше ел. уреди, мебели, дрехи, обувки, това, от което хората в Мизия в този момент се нуждаят. Аз искам да добавя, че ние сме били до хората в труден момент, не само в това бедствие, което се случи в нашия регион, не само в Мизия, но и Бяла Слатина, и че от първия момент на водната стихия сме били до хората, били сме в Мизия всеки ден. Били сме там преди изборната кампания, държа да го подчертая. Сега също сме там и помагаме с това, което е необходимо към настоящия момент на хората в Мизия. Ще бъдем там и след 5-ти октомври. Вече сме поели конкретни ангажименти.

Водещ: Г-жо Аврамова, имаше немалко упреци от страна на политическите ви опоненти, че използвате ситуацията на гърба нещастието на жителите на Мизия, за да правите предизборна кампания. Как коментирате тези упреци?

Петя Аврамова: Аз призовавам всички представители на политически партии да помогнат с това, което те имат като възможности със собствената си субсидия, а тези, които нямат такава, да намерят начин да инициират такива дарителски кампании. Хората в Мизия почти не се интересуват от избори, а ние бяхме там месец август, сега сме там и не обещаваме нереални неща и виртуални помощи. Ние се стараем във всеки един момент да се отзовем на техните нужди. Когато имаха нужда от храна, вода, дрехи и къщите им плуваха във вода сме се отзовали. ГЕРБ е може би единствената партия и аз благодаря на ръководството на партията и лично на г-н Борисов, за това че тогава отпусна 70 000 лева от субсидията на ГЕРБ, с които закарахме тонове храна на бедстващите райони. Това е реална помощ. Дарителската акция от Гоце Делчев днес също доказа, че хора от други части на България мислят за тези хора. В Мизия вече няма вода, но хората имат реални нужди да им бъде помогнато с покъщнина, ел. уреди, дрехи. Ще бъдем там и след 5-ти октомври, когато там няма да има предизборна кампания. Поели сме ангажимент за ремонтираното общежитие, където ще бъдат настанени хората, да осигурим перални, печка, хладилник, така че тези хора да имат нормални условия за живот. Убедена съм, че много хора не знаят, дори не са разбрали, че се хранят от помощ, която ГЕРБ е дарила. Не сме питали хората, коя политическа партия е помогнала.

Водещ: Голяма част от хората са недоволни от обезщетенията, които ще получат за имотите ти, защото те са на база данъчна оценка, а не по пазарни цени на имотите. Има ли какво да се промени в законодателството, за да се избегне в бъдеще подобна нелогична ситуация?

Петя Аврамова: Това, което ние предвиждаме и което смятаме, че е много важно, защото природата е нещо, с което не бихме могли да се преборим, но бихме могли да минимизираме, както последствията, така и да предприемем превантивни мерки. Ние предвиждаме създаването на един национален регистър на водната инфраструктура и всички съоръжения от тази водна инфраструктура да са с ясен собственик. Технически контрол върху язовирите чрез отговорна институция, която да отговоря за тази критична инфраструктура. Най-вече създаване на фонд за подпомагане на пострадали при бедствия и катастрофи. За мен това е много важно. Предвиждаме го в нашата управленска програма. ГЕРБ няколко пъти се опита да вкара закон за доброволците в НС, но той беше отхвърлен от нашите политически опоненти. Но ако сега имаше създадени доброволчески екипи, които да са оборудвани със всички необходими средства за реагиране в такава ситуация и те да са на разположение на кметовете и на областния управител, аз смятам, че в Мизия, както и в другите населени места, където преживяха тази трагедия, щяха да се чувстват много по-спокойни и щяха да получат много по-адекватна помощ. Призовавам всички, които имат възможности в нашата държава, всички строителни фирми да се включат в акция за преодоляване на последствията на това бедствие. В Мизия има къщи, които се нуждаят от основен ремонт, от текущ ремонт. Те не са малък брой. От основен ремонт се нуждаят 302 жилищни сгради, от текущ ремонт се нуждаят 125 жилищни сгради.

Водещ: Споменахте, че е записано в управленската ви програма създаването на фонд за подкрепа на пострадали от наводнения и бедствия, не само от наводнения.

Петя Аврамова: Да, от бедствия, наводнения и природни катастрофи, каквито преживяхме последните дни и месеци.

Водещ: Средствата в този фонд ще бъдат от републиканския бюджет, така ли?

Петя Аврамова: Да, национален фонд, който да може да се използва в такива ситуации, в които се изправяме. Дай Боже да няма и дано природата пощади хората, но ние трябва да бъдем подготвени с превантивни мерки. По време на такива бедствия и последващи мерки, какъвто би могъл да бъде този фонд. Ако имаше такъв фонд в момента, хората щяха да се възползват от него. Това предстои и аз се надявам след 5-ти октомври ГЕРБ да има възможност да изпълни своята управленска програма.

Водещ: Извън Мизия, в област Враца с какви други проблеми се срещате, какви ангажименти поемате пред избирателите?

Петя Аврамова: За Област Враца и за този регион е важно да бъде изпълнена програмата, която има ГЕРБ за Северозападна България, а това са един милиард годишно целево финансиране за Северозападния регион. Безкрайно необходим ни е ремонт и рехабилитация на второкласни и третокласни пътища. В нашия регион пътната мрежа е в лошо състояние и е важен елемент изграждането на 4-тири лентов скоростен път от Видин до София. Това са политики, които биха повишили жизнения стандарт на хората, които живеят в този регион. Други два момента, които са важни за Област Враца, това са: увеличение на домакинствата, които ще получават енергийни помощи – те нарастват двойно с 250 хиляди до този момент и общо стават 500 хиляди домакинства, както и създаването на фонд за енергийна ефективност за санинаране на многофункционални жилищни сгради и панелните блокове. За мен това е много важна мярка, която ще стартираме, ако бъде създадено правителство на ГЕРБ, за 100% безвъзмездно саниране на жилищни сгради. Панелните блокове във всеки един град, всички знаем, че се нуждаят от такова саниране, за удължаване на техния живот, а пък за хората това саниране със 100% финансиране от държавата ще даде възможност за спестяване на 30 до 50% от средствата за отопление, които те отделят. Тези средства ще повишат покупателната способност. Това е една политика, която ще има няколко ефекта – повишаване покупателната способност на хората, по-добра и по-красива градска среда и санирани и удобни за живеене жилища. Смятам, че това, което сме заложили в управленската програма на ГЕРБ, са изпълними политики. Всяка една от тези политики ще доведе до по-висок и по-добър стандарт на живот на българите.

Водещ: Изминаха почти 2 седмици от началото на изборната кампания, много активно се говори за купуване на гласове, за това че една голяма част от гласовете вече са купени. С какво се сблъсквате вие във вашия избирателен район?

Петя Аврамова: Ние сме в труден район, в който хората са бедни. Има много бедни хора, които се блазнят от взимането на 30 или 50 лева. Аз и партията, в която членувам, никога не бихме си позволили да унижаваме българските граждани. Ние им предлагаме актуални политики, за да могат те да имат достоен живот и да упражняват достоен труд. Има проблем в нашия регион, има проблем с купуване на гласове и аз искрено се надявам да видим реални действия на полицията, на прокуратурата и да спрем веднъж завинаги тази порочна практика.

 

< Назад