11.06.2015

Народните представители от ПП ГЕРБ инициираха провеждането на работна среща по обсъждане на проект на Закон за изпълнение на конвенцията за касетъчните боеприпаси

По инициатива на народните представители от ПГ на ГЕРБ се проведе работна среща по обсъждане на проект на Закон за изпълнение на Конвенцията за касетъчните боеприпаси и Конвенцията за забраната на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване, както и възможностите чрез него да се повиши качеството на контрола при боравене с боеприпаси на територията на страната.
В нея взеха участие народните представители от ГЕРБ Валентин Радев и Христо Гаджев, експерти в сферата на боеприпасите от Българската армия, Министерство на отбраната,Министерство на външните работи (МВР), БАН,Института по отбрана (МО), ТЕРЕМ ЕАД и академичните среди.

Целта на закона е да реши въпроса с изпълнението на двете конвенции за забрана на касетъчните боеприпаси и за забрана на противопехотните мини от страна на България, както и тяхното пълно унищожаване, за да не представляват риск за населението.
Също така бяха обсъдени и различни възможности за засилване на контрола върху дейностите свързани с боеприпаси и създаването на съвместни органи между МО и МВР, с което да се повиши качеството и капацитета на контролните органи. Основната част от специалистите по боеприпаси са в сферата на Министерство на отбраната и народните представители им благодариха за изявената готовност да поемат тази отговорност.

< Назад