20.10.2017

Милена Дамянова: Борбата с агресията в училище минава не през наказания, а през подкрепа и диалог

Народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната Комисия по образование Милена Дамянова разговаря с Клара Маринова в ефира на Радио К2. В началото водещата се поинтересува с какво се занимава Комисията по образование в момента. Милена Дамянова обясни, че сега комисията е ангажирана с промените в закона за академичния състав на Република България. В етап на работна група са, обсъждат се текстовете преди да влязат на второ четене в комисията. Следващата седмица има една изключително интересна тема, тя е свързана с резултатите от конференцията, която МОН е провело през тази седмица, посветена на взаимодействието между ученици, учители и родители за намаляване на агресията и по-добро партньорство.

 

Бе засегнат и проблемът с агресията в училище, като Милена Дамянова коментира, че всичко има отношение към провокирането на това неприятно явление – ниското образование, интернет, недостатъчно подготвените учители, липсата на подкрепа от страна на редица институции, които трябва да работят в подкрепа на семействата и децата. Народният представител обаче подчерта, че ако има обществено примирение с агресията няма да се промени нищо, колкото и закони и нормативни наредби да се приемат. „Убедена съм, че философията за промяна минава не през наказания, а през подкрепа и през диалог. Разбира се всеки, който посегне на учител или дете или нарушава права, трябва да понесе своята отговорност. Но първата стъпка е работата по превенцията. Не смятам, че пътят е провинение – санкция, този модел показа, че е неработещ!”, категорична бе Милена Дамянова.

 

Депутатът от ГЕРБ посочи също така, че образованието само не може да се справи с тези проблеми без подкрепата на останалите институции, без обществена нетърпимост и без съгласие, че има правила, които не могат да бъдат нарушавани. Тя добави, че за съжаление възрастните дават лоши примери на децата. Водещата попита как ще се преборим с отслабването на връзките между семейството и децата в него. Милена Дамянова отговори, че всяка детска градина или училище, които не работят в партньорство с родителите, нямат шанс да постигат качество на обучението. Тя продължи, че има две тези. „Едната е за училището, което се чувства изоставено и което изисква родителите да показват уважение. Другата е за родителите, които се опитват да прехвърлят цялата отговорност върху училището, при това с изключителни претенции“, сподели Дамянова и добави, че в закона за училищното и предучилищното образование има цяла глава за родителите, за техните права и задължения. „Много от правата и задълженията са едни и същи, например право и задължение е родителите да са информирани за развитието на децата си, активно да участват в това развитие, да се съветват и да приемат компетентно мнение на преподавателите и специалистите. В закона има и обществени съвети, подкрепящи механизми за правото на учителя да работи свободно, включително и с родителите. Моделът на наказанията до голяма степен е променен с модела на подкрепата и партньорството“, отбеляза тя.

 

 

 

 

 

Водещата попита народния представител дали увеличението на учителските заплати ще повиши интереса на качествени хора към професията. Милена Дамянова отговори, че има такива очаквания, но подчерта, че и в момента в системата има много иновативни учители, за които професията е призвание. „Приоритет за ГЕРБ е повишаване на учителските заплати, по този начин целта ни е не просто да привлечем младите хора към професията, а да привлечем най-добрите студенти да станат учители!”, категорична бе Дамянова. Тя добави, че в бюджета за следващата година има 360 милиона лева, които са предвидени за увеличаване на учителски заплати.

 

По темата със скандалите в Софийската математическа гимназия, Милена Дамянова коментира, че за да се овладее ситуацията се е наложило дори да се направи изслушване в парламентарната комисия. „Ситуацията е доста неприятна, имаме отново смяна на директора. Факт е, че имаме нарушена комуникация в това училище. Надявам се новото ръководство с помощта и на регионалното управление по образованието да преодолее тези конфликти и наистина да се постигне добро партньорство!”, пожела си депутатът.

 

Милена Дамянова заяви, че бюджетът за следващата година е изключително добър. Политиките на управляващото мнозинство наистина са насочени и водят до по-добър живот на българските граждани. Частта за образование също е много позитивна. Има 60 милиона за наука. 3 милиона са предвидени за увеличаване на докторантските стипендии, нещо, което е изключително важно, за да бъдат привлечени младите хора към науката. От следващата година учениците и от 8 клас ще получават стипендии. Изготвят се и специални програми за връщане на отпадналите деца от училище и работа с техните семейства. „Когато новините са добри за съжаление опозицията се опитва да принизява тези политики. Аз очаквам от тях наистина да видя алтернативни политики, защото такава е тяхната заявка, и да водим спорове за истински политики и за мерки, които да подобрят живота в България и по този начин и да задържим младите хора, и да решим всички проблеми, които имаме. Принизяването на дебата не помага на никого, а това още повече отвращава и българското общество от политиката за съжаление!”, завърши Милена Дамянова.

 

 

< Назад