13.06.2019

Милена Дамянова: ГЕРБ предлага нова програма за иновативно обучение на децата със специални потребности

ГЕРБ предлага създаване на национална програма за финансиране на иновативни проекти и програми за обучение на деца със специални образователни потребности. Това съобщи председателят на Комисията по образованието и науката в 44-то Народно събрание и депутат от ГЕРБ Милена Дамянова по време на изслушването в парламента на министъра на образованието и науката относно Националните програми като инструмент за реализиране на политики в сферата на образованието. Идеята е по програмата да могат да кандидатстват всички детски градини и училища без значение на собствеността им, уточни председателят на Комисията по образованието в пленарната зала. Програмата е създадена от родители на деца с аутизъм и в Комисията по образование миналата седмица постигнахме съгласие за нуждата от нея, посочи още Дамянова. Ние трябва да гарантираме, че системата на образованието ще открие таланта на всяко едно дете и ще го развие, защото приобщаващото образование е може би най-важната част от образователната реформа, подчерта още председателят на образователната комисия.

През тази година за изпълнение на 17-те национални програми за средно образование са отпуснати 76 млн. лв. Сред новите програми са „Иновации в действие”, ,,Заедно в грижата за ученика” и „Успяваме заедно“, има и нови модули в програмите  „Осигуряване на съвременна образователна среда“ и „Модернизация в системата на професионалното образование“.

Програмата „Иновации в действие“ е изключително важна. Иновативните училища са възможност на предприемчивите директори и учителските екипи да създадат и развиват място, в което се използват съвременни педагогически методи, развиват се ключови компетентности на учениците по модели от бъдещето и за бъдещето, както и интердисциплинарни връзки, които надскачат ограниченията на конкретните учебни предмети, коментира Дамянова. Тя цитира данни от доклада „Индекс на иновациите“ на Европейската комисия за 2018 г., според които България и Румъния са в групата на скромните иноватори. Но според някои от индикаторите България работи на ниво, близко до средното за Европейската комисия. Такъв е примерът с индикатора „Интелектуални активи“, като в сравнение с 2010 година имаме 40 % увеличение на изпълнението. По индикатор „Въздействие върху заетостта“ България показва силни показатели над средното ниво за ЕС, като тук силните иноватори са Австрия, Словения, Белгия и Франция. В сравнение с Хърватска и Унгария по индикатор „Човешки ресурси“ България се справя доста по-добре. България е преди преди Гърция, Хърватска и Кипър по индикатор „Предоставяне на благоприятна за иновации среда” и изпреварваме Румъния и Малта по индикатора „Финансиране и подкрепа“, съобщи председателят на парламентарната комисия по образованието и науката.

 

< Назад