03.06.2013

Красимир Ципов: Единствената цел на промените в закона за ДАНС е да се създаде политическа полиция

Водещ: Г-н Ципов, защо промените в закона за ДАНС ще създадат политическа полиция?

Красимир Ципов: Нека да си припомним преди пет години и половина или малко повече по какъв начин беше създадена Държавна агенция „Национална сигурност”, как така има страшно много съвпадения – внесен законопроект само от народни представители – абсолютно никаква обществена дискусия, абсолютно никакви експертни заключения, абсолютно никакво сътрудничество с нашите евроатлантически партньори, макар че днес в пленарната зала се чуха лъжи от парламентарната трибуна, че се водени разговори, че това е било препоръчано от нашите партньори, че това е било акламирано от тях. Аз не смятам, че това беше така, а и в последствие това се доказа от резултатите, които се постигнаха от тази агенция в периода от началото на 2008 до средата на 2009 година – множество скандали, множество противоречиви полицейски операции, които за съжаление не срещнаха абсолютно никакво одобрение от страна на Европейската комисия, която ясно и категорично заяви в докладите си, че има нужда от изясняване на разследващите правомощия на Държавна агенция „Национална сигурност”. Всъщност ние наблюдаваме това, което се случи в този период преди пет години и половина, шест. Затова аз днес категорично казах от парламентарната трибуна, че именно бързайки по такъв начин единствената цел, която явно вносителите искат да постигнат, е да се създаде една такава политическа полиция. Даже стигнах и по-далеч в разсъжденията си, че може би ще сме свидетели на създаването на една структура, която много наподобява структурата на Държавна сигурност от преди 1989 година.

Водещ: Как ще работи такава структура? Все пак обстоятелствата, външнополитическите членства на България трудно ще създадат предпоставки за подобно нещо?

Красимир Ципов: По-големият проблем ще бъде, че по всяка вероятност това ще взриви действащите структури в сектора „Сигурност” и по-специално Министерството на вътрешните работи. Аз очаквам да се създаде особено голямо напрежение във всички служители на МВР, защото това, което ще бъде постигнато чрез тези промени, е да бъде създаването второ Министерство на вътрешните работи, едно елитно Министерство на вътрешните работи, а сега съществуващото от повече от 130 и няколко години министерство просто ще се превърне в един придатък. Просто полицаите ще работят на терен, а агентите на Държавна агенция „Национална сигурност”, образно казано, ще обират лаврите. Още повече не очаквам и положителна оценка от страна на Европейската комисия, нито от останалите наши партньорски служби. Абсолютно съм сигурен, че те няма да възприемат по никакъв начин едни такива реформи. Даже, виждате, че от среди от БСП започват да се задават, така, резонни въпроси – какво се цели с това, че това е един тежък прецедент, че това е нещо, което дори и не би трябвало да бъде помисляно да се осъществява.

Водещ: Румен Петков, бивш министър на вътрешните работи, …

Красимир Ципов: Именно него визирах.

Водещ: … който съвсем не можем да заподозрем в симпатии към вашето управление и вашите ходове, но той е много категоричен и много остър. Той казва следното: „Създавайки две структури с полицейски оперативни функции ще се направи лоша услуга на сигурността в държавата.” И нещо повече – той казва, че такова нещо дори Тодор Живков не си е позволил, а освен това изнася обстоятелства, допълнителни факти, че този проект не е бил обсъждан на нито едно равнище в, политическо равнище в БСП и това са твърде сериозни аргументи.

Красимир Ципов: За отговор на вашия въпрос може би трябва да се обърнете към вносителите. Още повече, че тези техни предложения за такова съвместяване на такива функции няма аналог никъде в Европа. Днес бяха давани примери с Федералното бюро за разследване в САЩ, но не мисля, че трябва да се дават такива подобни примери. Още повече, че наистина това, което е предвидено в този законопроект е толкова неясно, толкова, толкова категорично показва по какъв начин е работен този законопроект, даже и аз започвам да си задавам въпроса – дали неговите вносители са го прочели, преди да положат подписите си. Фактически на тези разследващи агенти от ДАНС се вменява да разследват нещо, което не само към настоящия момент се занимавало Министерството на вътрешните работи, Агенция „Митници”, което може би донякъде може да бъде схванато като тяхна грешка, но те предвиждат да се извършва разследвания от разследващи агенти на ДАНС по дела, които в момента са на компетентност в българското следствие. Това е нещо абсолютно недопустимо, това е нещо, което за мен е на границата на разпоредбите на българската Конституция и ние ще предприемем всички мерки, ако този законопроект бъде приет в този му вид, в този му вид, да сезираме Конституционния съд и да бъде обявен за противоконституционен.

Водещ: Г-н Ципов, чуха се гласове в пленарна зала, че се прави с този законопроект ход за изолация на президента. Това основателно ли е и защо, ако е?

Красимир Ципов: Вижте, през последните години беше постигнат, така, един баланс между компетентните органи именно по линия на назначаването на висшите професионални фигури както в Министерството на вътрешните работи, така и в Държавна агенция „Национална сигурност”. В мотивите на този законопроект е записано, че именно по този начин, когато се избира председателя на Държавната агенция „Национална сигурност” от Народното събрание ще се възстанови, така, демократичната същност на службата. Аз не мисля, че един орган, след като избира от Народното събрание, той ще бъде деполитизиран. Напротив, очаквам начело на ДАНС да се появи някоя висша политическа фигура от представителите на новата тройна коалиция. Всъщност по този начин ще се отнеме възможността на президента с указ да назначи председател на Държавната агенция „Национална сигурност” и по този начин той да прецени дали фигурата, която се предлага от Народното, от Министерския съвет по-точно, не от Народното събрание, е подходяща за този пост.

Водещ: Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев пък е категоричен, че МВР ще направи всичко промяната да не доведе до сериозни сътресения в системата.

Красимир Ципов: Много се надявам, че ще бъде така и ми се иска да вярвам на новия министър на вътрешните работи, че ще се направи всичко възможно, но позволявам си да кажа, че продължавам да имам сериозни опасения, които стъпват именно на опита в, така, съвсем скорошно време в годините назад, от преди пет години, много се съмнявам дали наистина няма да се стигне до създаване на една политическа полиция, както се изразих днес в пленарната зала, която няма всъщност да се занимава с разследване на престъпления, няма да се занимава с противодействие на организираната престъпност, на международния тероризъм и така нататък, а ще изпълнява политически поръчки, възложени незнайно откъде.

Водещ: Кои са истинските автори на този проект за промени?

Красимир Ципов: Не знам кои са истинските автори. Може би е хубаво на този въпрос да отговорят вносителите му – Сергей Станишев, Лютви Местан, Христо Бисеров и Михаил Миков, но в крайна сметка българското общество очаква много ясни отговори по отношение на тази чувствителна сфера – сектора „Сигурност”. Когато започват реформи в тази сфера, те наистина трябва да бъдат дискутирани широко, да се чуе мнението на експертната общност, да се чуе мнението на неправителствените организации и гражданското общество и да се търси поне някакъв минимален консенсус. Всъщност ние изготвяйки пакета от четири законопроекти в края на миналия мандат постигнахме точно това- повече от година обсъждане на тези законопроекти. За съжаление не ни стигна съвсем малко време да бъдат приети, но това, което направихме в началото на това Народно събрание по начина, по който бяха дискутирани и приети в ресорната комисия в 41-вото Народно събрание да внесем тези законопроекти и да се надяваме, че така ще се подходи сериозно при тяхната дискусия и че ще бъдат обсъдени и че ще бъдат приети.


< Назад