13.12.2014

Красимир Ципов: Главният секретар Лазаров ще бъде наказан за камерите на МВР, ако има вина

Медия: Радио „К2“

Защо не работят камерите на МВР, това се разкри във връзка с изчеването на бившия председател на ДАНС Петко Сертов?

 

„Камерите работят, не функционират изцяло, не могат да записват една не малко част от тях. Проблемите са свързани с това, че в началото на 2014 година предишното ръководство на МВР не е предприело каквито и да било мерки или действия да се подновят договорите за поддръжка на тези камери. Това не е едно единствено изолирано действие. Заварихме като политичеко ръководство на МВР дефицит от 210 млн.лв. в бюджета на МВР, това е близо една пета от целия бюджет на МВР“, отговори Красимир Ципов.

 

„Защо трябва външна фирма да поддържа камерите и тяхната функционалност, няма ли да е по-евтино и по-целесъобразно МВР да върши тази работа и не става ли въпрос за комисионни тук?“, продължи да пита Беновска.

 

Тече проверка защо се е стигнало до такава ситуация, ще бъде изнеса необходимата информация във възможно най-кратки срокове. „Идеята е тук камерите да финкционират нормално и полицейскире служители, които се занимават с това да събират необходимите им данни“, каза Ципов. Въпрос на финансови средства е дали МВР може да поддържа тези камери и трябва да се направят разчети.

Главният секретар на МВР, практическото ръквоодство на МВР и борбата с престъпността, ще получи ли  наказание, най-малкото заради това, че камерите в София не записват?

„Да, ако има някаква вина и ако това се докаже“, отговори Красимир Ципов.

„Има законови процедури, които трябва да се спазят, бъдете сигурни, че ще бъде извършена проверка защо се е стигнало дотук и всеки, който носи някаква вина, ще получчи своето наказание, което е предвидено в закона“, заяви зам.-министърът на МВР. Той допълни, че ще е започнал сериозен функционален анализ на дейсността на МВР, който се очаква да бъде преставен и обявен през януари 2015 година и на базата на неговите резултати ще се извършат съответните структурни и персонални промени.

 

Къде е Петко Сертов?

Красимир Ципов каза, че към този момент не може да се даде ясен и конкретен отговор. Българската държава е отправила запитване към Република Гърция за информация, след като Петко Сертов е бил засечен на територията на община Петрич, дали не е влязъл на територията на Гърция.

 

„Не показва ли МВР безсилие с това, че толкова дни, от 5-ти декември досега, 8 дни, не може да се идентифицира, едва вчера се разбра, че колата на Сертов вероятно е минала гръцката граница?“, попита Беновска.

 

МВР не показва безсилие. Новият закон прокара ясни и разграничителна линия между действията на политическото и професионалното ръководство, заяви Ципов.

 

„Няма ли накажете професионалният ръководител на МВР Светлозар Лазаров, затова, че след 7 дни едва успя да се идентифицира, че колата на Сертов е на гръцката граница?“, попита Беновска.

„Ще решим как да постъпим. Ако се установят някакви действия, които не са в съответсвтие със закона, ще бъде потърсена отговорност на който и да било полицейски служител, ако се установи и още повече умисъл, че не са предприети съответните оперативно издирвателни мероприятия“, отговори зам.-министърът на МВР.

 

Мониторингът на ЕК

През втората половина на месец януари 2015 година се очаква да излезе докладът на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка на България в областта на вътрешните работи и правосъдието. „Едва ли докладът ще бъде изцяло положителен и ще отчетем един сериозен напредък, но за това кратко време, откато има ново правителство, бяха предприети съответните действия по линия на МВР, ние представихме какво ще бъде направено през следващите няколко месеца и смятаме, че това е моделът, който ще бъде подкрепен от ЕК“, посочи Ципов. Той отбеляза, че през последната година и няколко месеца, над 300 разследващи полицай са напуснали системата на МВР и трябва да се положат много целенасочени усилия, за да може да се възстанови тази бройка от около 2000 човека, които в началото на 2013 работеха и постигаха определени резултати, които са видими от докладите на прокуратурата и разследващите ограни, особено за 2011 и 2012 година, когато се отчиташе много малък процент върнати дела от наблюдаващия прокурор на разследващите полицаи.

 

Битова престъпност

Красимир Ципов открои битовата престъпност като изключително сериозен проблем. Управляващото мнозинство е поело ангажименти да има повече полицейско присъствие, особено в малките населени места, да се насърчават действия от страна на общините за поставяне на видео-наблюдение и други. Красимир Ципов посочи като добър пример община Марица, където след въвеждането на видео-наблюдение има спад с около 30% на регистрираната престъпност и по-добра разкриваемост на извършени престъпни деяния.

 

Има ли ескалация на престъпността в България, откакто ГЕРБ се върна отново на власт?

 

Към настоящия момент не се регистрира някакво завишаване на извършването на престъпления, заяви Красимир Ципов. Той добави, че въпросът е от каква реформа има нужда сектор сигурност, за да се повиши ефективността на противодействие на престъпността. По тази причина е внесен законопроект за промени на Закона за МВР, предлагат се промени и в Закона за ДАНС и Закона за специалните разузнавателни средства. Визията на ПП ГЕРБ за реформа в сектор сигурност е била представена на 31.07 тази година преди разпускането на 42 НС. „Ние стриктно ще изпълним поетите ангажименти, за да бъде проведена една такава реформа“, категоричен е зам.-министърът на МВР Ципов.

 

Реформата в сектор сигурност

Красимир Ципов, заяви, че новото правителство няма да действа реваншистки, както правителството „Орешарски“, което без обществена дискусия набързо е направило промени в Закона за ДАНС и Закона за МВР. Целта на ГЕРБ е сектор сигурност и МВР да работи добре и да постига ефективни резултати в противодействието на престъпността.

 

„Ние ще спазим стриктно закона, ще видим как ще завършват тези проверки, няма да направим така, както направи бившия министър Йовчев, който на първия ден, в който стъпи в МВР отстрани няколко полицейски ръководители на областно ниво“, каза зам.-министърът на МВР. Красимир Ципов даде конкретен пример с бившия директор на столичната дирекция г-н Йорданов, който си отиде заради несправяне с противодействието на контрабандата на територията на столичната дирекция. Това се е случило в първите няколко дни на ръководството на МВР от страна Йовчев, без да има каквито и да било данни, поясни Ципов.

 

Зам.-министърът на МВР разкритикува отнетите правомощия на държавния глава в сферата на сигурността. „През последната година имаше грандиозни провали по отношение на проведени операции“, заяви Ципов. Той даде за пример специализираната операция в Лясковец, която завърши със смъртта на елитен командос. „Към настоящия момент тече в рамките на МВР дисциплинарно производство, защото си спомяте до преди няколко месеца идеята беше бързичко да се хвърли вината върху двама редови полицейски служители, без да има каквито и да било данни и доказателство за извършването на определени нарушения от тяхна страна“, поясни Ципов. Той разкрикува действията на професионалното ръководство на МВР, на главния секретар Лазаров, по повод случката с белия автобус пред парламента, през лятото на 2013 година, и средата на ноември месец същата година, когато са пострадали български граждани във връзка с протести пред Народното събрание.

 

 

 

< Назад