09.11.2016

Ирена Соколова: Издигането на авторитета Цачева за кандидат-президент беше правилното решение

Медия: Радио К2

Ирена Соколова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, председател на ЖГЕРБ, зам.-председател  на Комисията по културата и медиите, член на Комисията по вероизповеданията и правата на човека, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Анализ на кандидат-президентската кампания в България.

Ирена Соколова заяви, че кампанията е била доста трудна и напрегната. Имало е медийни атаки от страна на политолози и социолози със своите непрекъснати прогнози в едната посока. Тя продължи, че социолозите и политолозите би трябвало да предвидят вълната „Патриоти” и вълната „Марешки”, защото това им е работата. „Всичко това, съчетано с високата избирателна активност, предопределена от задължителния вот, видяхме един много генерален резултат, който казва – искаме евтин бензин, искаме евтини лекарства, искаме евтин живот! Да, направеното е направено, ама то сякаш някак си ни се дължи. То си върви по презумпция, трябва да се прави всичко, да ни е удобно, да ни е комфортно, ако може да ни е максимално евтино и ако може да затворим границите и да изгоним всички бежанци навън и да не ги допускаме вътре!”, обясни народният представител от ГЕРБ.

В същото време на референдума гражданите са казали, че искат промяна на политическата система. Ако може политическите партии да не получават субсидии и ако може вотът да е мажоритарен. Според Ирена Соколова това са взаимоизключващи се твърдения. Тя обясни, че партия, която получава субсидии, може да си плати изборната кампания и да обясни как е изразходвала средствата си. Съответно партия, която не разполага с такова финансиране, започва да разчита на зависимости. „Гледаме го този пример в момента, една жена, която не може да си плати тока и е с неплатени сметки за ток за три месеца, се оказва, че е дарила на Радев 400 лева!”, заяви Ирена Соколова.

„Вие сте права, че хората застанаха срещу политическата система, срещу неолиберализма в икономиката, срещу световния ред, който се определя от едни центрове, а потърпевши сме ние хората. Затова политиците трябва да обясните на хората, че има непреодолими препятствия, но има и възможност да се променят системата, елита, посланията!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Ирена Соколова отговори, че политиците си дават сметка за това, но не може да се действа като слон в стъкларски магазин, стъпката трябва да бъде умна и премерена. Тя продължи, че войната никога никому не е донесла добро и призова да бъдем по-умерени и по-малко агресивни. Народният представител подчерта, че с много разум трябва да си дадем сметка кое е дълготрайното, кое е свършеното и къде са само обещанията.

Представянето на медиите по време на кампанията.

„Вие сте член на Комисията по култура и медии, направете една обобщена оценка как се представиха българските медии в предизборната кампания, в нощта на изборите, пък и сега в дните преди втория тур?”, попита водещата Клара Маринова. Ирена Соколова отговори, че не може да се направи генерална оценка, защото има медии, които зачитат плурализма и равнопоставеността, и други, които твърде явно заявяват своите пристрастия. Тя беше категорична, че е недопустимо, и настоява СЕМ да се сезира за това, една политическа сила, която участва в изборите, да има две медии. Става въпрос за Обединените патриоти. „А какво да кажем за предаването на Слави Трифонов? Защото това е откровено внушение на негативизъм. Защото който и да разглежда референдума от изборите отделно, той ще бъде най-малкото недостоверен!”, категорична бе Ирена Соколова. Според нея не може една медия, която има претенции за национално разпространение и независимост, да дава трибуна на предаване, което е развлекателно да внушава публицистични идеи, идеи, които са в политическия спектър. Това опорочава средата.

Ирена Соколова обясни, че за българина все още е много важно какво са казали по телевизията или са написали във вестника, това е така, защото все още имаме много голям пиетет към авторитетите. „Затова Ви казах, че  мнението на социолозите и политолозите, които облъчваха в сутрешните блокове, внуши много разделение!”, категорична бе Соколова.

Къде са грешките на ГЕРБ в кампанията?

Ирена Соколова заяви, че по отношение на обвиненията към ГЕРБ за късното издигане на кандидата може да каже, че когато един кандидат е много добре познат, неговото дори и късно обявяване за хората е без значение. „Но тя късно започна да дава предизборните послания на хората!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Народният представител от ГЕРБ отговори, че е склонна да приеме тази оценка. От друга страна обаче може да каже, че издигането на авторитета Цачева е било много правилно решение. Според Соколова обаче винаги мъжете имат приоритет. „Силният тембър, високият ръст, мъжкото излъчване някакси автоматично се вкарва в мозъка на човека като позиция на силата и справедливостта!”, заяви Ирена Соколова. Тя продължи, че не иска да слуша колко тежко и натоварващо е да си летец и как това е едва ли не най-героичната професия и подчерта: „Извинявайте много, ген. Радев, аз съм от град на миньори и строители и ако Вие искате да ми кажете, че Вашата професия е най-героичната, аз ще Ви кажа, че няма нищо по-героично от професията на миньорите! Така че тази теза изключително подразни и е много евтина!”.

„Как можем да оценяваме ситуация, в която бивши комунисти, за разлика от конкурента си безпартиен, се борят срещу комунизма, тоталитарното минало, как може управляващите да плашат с апокалипсис, след като нещо толкова нормално като оставка на правителството се случва?”, попита водещата Клара Маринова. Ирена Соколова отговори, че комунизма не се определя по това дали си членувал в една партия или не и добави, че вероятно ако е била родена няколко години по-рано, тя сама също щеше да бъде член на партията. Според нея не е въпросът дали си членувал в партията, а какво ти е било мисленето. Тук става въпрос за онова мислене, че сякаш ти имаш властта и волята над хората. „А това, че някой е бил член на партията, та това е било част от нормалното, то е било част от живота, натюрела на цялата ни действителност!”, обясни народният представител от ГЕРБ.

Заявленията на БСП за промяна на политическата карта на България след втория тур на президентските избори.

„От опозиционната БСП идва послание, че след 13-ни ноември ще започне, цитирам ги дословно, „прекрояване на политическата карта на България”. Това възможно ли е и на какви основания?”, попита водещата Клара Маринова. Ирена Соколова отговори: „Това, което видяхме на първия тур, не сме нито слепи, нито глухи, ние видяхме заявката на хората, тоест ако картата не се прекрои политически реално по отношение на червено, синьо, в този смисъл, тя при всички случаи емоционално ни дава идея за вътрешното разслоение, за вътрешните нива! Така че ние трябва да имаме сетива да прочетем тази карта!”.

Задават ли се предсрочни парламентарни избори?

Ирена Соколова заяви, че се забелязва такава тенденция, но по-тревожното е, че тя се подкрепя от медийното задкулисие „Слави Трифонов и сие, Курумбашев, Дилов”. „Това изглежда отключва много апетити, това е една специална клика, да не пропускаме и едни червени гуру, които може вече и да не са в България, но са с апетит да властват, имам предвид Сергей Станишев!”, добави Соколова.

По отношение на въпроса за оставката на кабинета, Ирена Соколова беше категорична, че Бойко Борисов никога не е давал крачка назад и това всички го знаят. Що се отнася до заявлението на Борисов в изборната нощ, според народния представител от ГЕРБ то е далновидно, защото едната седмица, в която е подадена оставка, след това щеше да бъде разтълкувана като репресивен модел от страна на ГЕРБ.

Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Ирена Соколова заяви, че все пак кандидатът на Републиканците е десният кандидат. Тя продължи, че кампанията е била доста напрегната. Соколова подчерта, че силно разчита на прагматичния нюх на бизнесмена Тръмп, който си дава сметка, че да управляваш дългосрочно и прогнозируемо е най-важното, за да успяваш. „Нека да имаме добрата комуникация, добрия геополитически диалог, добрите междуконтинентални и национални партньорства и споразумения и дано дясното доведе до една добре управлявана международна политика!”, завърши Ирена Соколова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад