22.02.2017

Ирена Соколова: По отношение на образователните и социални стандарти ГЕРБ надгражда възможността всеки човек да се възползва от системата и тя да работи за него

Медия: Радио К2

Ирена Соколова, кандидат за народен представител от ПП ГЕРБ, втора в МИР Перник, председател на ЖГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Какво я е привлякло в политиката?

„Спомняте ли си кой Ви привлече в политиката?”, попита водещата Клара Маринова. Ирена Соколова отговори, че е била привлечена от идеята ГЕРБ и Бойко Борисов. Помолена да разкаже с какво се е занимавала преди това, тя обясни, че по професия е психолог и психотерапевт, работила е с групи хора. Правела е и много диагностика – съдебнопсихологична експертиза, медицинска експертиза. На въпроса дали професията й помага в политиката, Соколова отговори: „Да, много! Тя ми помага да прочитам действия, поведения, без да ми се налага да очаквам дълго някой да ме разочарова или да ме зарадва, аз мога да виждам една крачка по-напред по отношение на това какви са хората, кои са хората, на които си струва да се заложи, познавам поведенческите механизми!”.

На какво от досегашната си политика залага ГЕРБ и какво ново въвежда?

„На какво досегашно от политиката на ГЕРБ залагате в тези предсрочни избори и какво ново въвеждате?”, попита водещата Клара Маринова. Ирена Соколова отговори, че като промяна може да се изтъкне по-широк взор на ГЕРБ към гражданска квота, гражданско представителство и неправителствени организации. Не че досега не се е работило с тях, но сега вече им се предлага да бъдат в листите на ГЕРБ. Тя продължи, че ГЕРБ продължава да залага на дясната политика на предприемчивост, на регламентирани доходи, на устойчив икономически растеж и разходване на средства спрямо възможностите на приходната част. Освен това в области като здравеопазване, образование, социални дейности се въвежда подхода на внимание към конкретния човек. Може на пръв поглед да звучи като клише, но в образователните и социалните стандарти това, което ГЕРБ надгражда устойчиво, е да може всеки един човек да се възползва от системата и тя да работи за него.

На забележката на водещата, че за пръв път в сегашната кампания ГЕРБ са заложили на социалната политика, Ирена Соколова отговори, че тази сфера е изключително важна, както и всяка дейност, която засяга конкретния човек. Там има много сериозно участие на човешкия фактор, а от друга страна целта е самият човек. Досегашният народен представител обясни, че в последните години държавата ни е имала много сериозна нужда да се укрепи инфраструктурно, вече е време обаче много внимателно да се работи с човешкия фактор. Това разбира се не означава, че ще спре да се изгражда инфраструктурата.

Ще успее ли ГЕРБ да обърне тенденцията от президентските избори?

„Смятате ли, че преобърнахте тенденцията, която се появи след президентнските избори и преобръщането ще се прояви сега на парламентарните?”, попита водещата Клара Маринова. Ирена Соколова отговори, че й се иска да е така и стъпките, които ГЕРБ прави, са последователни. Тя продължи, че когато казваш истината, думите идват сами, а действията следват думите.

Реалистични ли са заложените в програмата на ГЕРБ параметри?

„1500 лева средна заплата, 650 лева минимална работна заплата, удвояване заплатите на учителите, въвеждане на тридетния модел. Вие сте сериозни хора, не смятате ли, че това е безумие да се дават толкова много и толкова популистки обещания? Не сте само Вие, всички партии и коалиции излязохте извън сферата на нормалното!”, попита водещата Клара Маринова. Ирена Соколова отговори, че в никакъв случай не би могла да определи с термина „безумие” политика, която е изработена заедно със социалните партньори. Водещата отбеляза, че много водещи икономисти се съмняват във възможността тези обещания да бъдат изпълнени. Нейният събеседник отговори, че водещите икономисти са експерти, а самата тя има едно наум когато става въпрос за експерти и за социологически изследвания. „Нека да се доверим на онези групи организации, които са синдикати, работодатели. Когато най-големите синдикални и работодателски организации кажат, че такъв плавен растеж на доходите е възможен при такъв и такъв икономически растеж, ние всички ще работим за това!”, категорична беше Ирена Соколова.

Водещата Клара Маринова отбеляза, че лично ще се извини на всички политици, ако наистина през следващите години достигнем 120 милиарда БВП, но при настоящите тенденции в световната икономика и кризата на неолибералния модел не вижда как е възможно това да се случи. Ирена Соколова отговори, че в програмата на ГЕРБ е заложено плавно покачване, а въпросната цифра е заложена, защото тя е прогнозирана спрямо икономическото развитие в момента. Тя продължи, че при сегашния икономически темп и този тип на външнополитическо развитие, с разписаните икономически мерки, които са доста добри, тогава ще бъде постигнат този ефект.

Появата в кандидат-депутатските листи на партии на хора от шоубизнеса.

„Прави ли Ви впечатление, че всички партии посегнахте към категорията актьори, певци, спортисти, въобще хора, свързани повече с шоубизнеса, отколкото с политиката? Смятате ли, че това са хората, на които ние, избирателите, можем да доверим Народното събрание?”, попита водещата Клара Маринова. Ирена Соколова отговори, че тези хора са проявили голямо желание да се включат в политиката, не че политическите партии са седнали да ги увещават. Тя продължи, че хората с различна професионална насоченост и житейски път не са дистанцирани от политиката, те имат желание, компетентност и възможност да се включат в политическия живот. „Аз ще Ви дам пример с един Калин Вельов, който влиза от листата на ПП ГЕРБ. Той е представител на една голяма неправителствена организация, която се занимава с култура, при това има много добри предложения в сектор „Култура”. Влизайки в Народното събрание, Калин Вельов няма да се изказва по темата икономическа стабилност и нарастване на БВП, той ще има конкретна работа, свързана със сектор „Култура”, това ще носи много потенциал на сектора!”, завърши Ирена Соколова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад