02.03.2017

Георг Георгиев: ГЕРБ излиза с лицето си и предлага приоритети, за които гарантира, че може да се случат

Медия: Радио К2

Георг Георгиев, кандидат за народен представител от ПП ГЕРБ, 24 МИР София, в предизборен дебат в ефира на „Радио К2” на 2 март 2017 г., заяви позиции по следните теми:

Кой е Георг Георгиев и защо се кандидатира за народен представител от ПП ГЕРБ?

Георг Георгиев обясни, че е завършил политология и единствената активна роля, която е могла да бъде заета в публичното пространство, свързана с политологията, е била публичният сектор през институциите. Той продължи, че никога не е бил привърженик на това да се стои отстрани и менторски да се дават наставления когато смяташ, че имаш компетентност и познания, които можеш да упражниш в полза на това, в което вярваш.

Георг Георгиев подчерта, че никога не е съжалявал за това, че е избрал ГЕРБ, защото вече от 10 години партията превръща България в едно по-добро място, създавайки перспектива за развитие на всички важни сектори. Той обясни, че когато е влязъл в политиката обстановката е била малко по-различна, а острото противопоставяне и конфронтация са били позабравени след управлението на тройната коалиция, която е била една лишена от идеологическа база договорка направена само на основата на корпоративни и бизнес интереси. ГЕРБ е разбил статуквото на това съглашателство между по принцип несъвместими политически субекти и е поставил началото на нов тип правене на политика. ГЕРБ е наложил и коалиционна култура във втория си мандат, с което може да се гордее. Георг Георгиев добави, че в момента вече се наблюдава остър сблъсък между политическите партии, но се надява той да бъде пренесен на базата на реалните решения, които се предлагат на хората.

Основните акценти в програмата на ГЕРБ.

Георг Георгиев подчерта, че програмата на ГЕРБ е базирана върху това, което те знаят и са сигурни, че могат да постигнат. Тук не се говори за обещания, а за реалности. На първо място се поставя акцент върху образованието, като залог за работеща икономика и интелигентна и прогресираща нация. С цялата, ако трябва и репресивна мощ на държавата да се гарантира, че децата до 16 години ще посещават училище. Колкото и да говорим за икономика и инвестиции, ако я няма работната сила, всяко начинание е обречено на провал.

На второ място е поставено гарантирането на достойнството на учителската професия, защото трябва да имаме преподаватели със заряд, които с удоволствие практикуват своята професия. Млади хора, за които учителската професия да е привлекателна. В този смисъл важна стъпка е била приемането на Закона за предучилищното и училищното образование с който 43-то Народно събрание може да се похвали. ГЕРБ предлага двойно увеличение на учителските заплати.

По отношение на икономиката ГЕРБ ще работи за сваляне на административната тежест от бизнеса, от всеки гражданин и пренасянето й върху самата администрация. Това означава и бизнесът, и отделните хора да знаят, че няма да губят време да ходят по гишета да търсят неща, които в общия случай дори не познават и не знаят какво се прави с тях.

Георг Георгиев заяви, че иска да каже няколко думи и по отношение на външната политика. Според него страната ни трябва да запази ключовите си позиции в региона. Той продължи, че ние сме затвърдили това да бъдем субект на европейската политика, гласът ни да се чува, а това е най-силният контрапункт срещу всеки евроскептицизъм и омаловажаване на ролята на държавата ни. Георгиев подчерта, че България е била единствената държава, за която са били отпуснати средства за охрана на границата. Затова трябва да продължим да затвърждаваме позитивния имидж на държавата.

Въпроси и реплики към събеседниците.

Георг Георгиев беше попитан от своя опонент Михаил Христов от „БСП за България” за инцидента на магистрала „Тракия” през зимата, когато множество автомобили са били хванати в снежен капан. Той обясни, че когато има сериозни снеговалежи, навявания и ниски температури няма как асфалтът да бъде винаги изчистен до черно. Освен това е имало превозни средства, които са карали докато снегорините са чистели, имало е автомобили на тапата на „Петолъчката” с летни гуми. „Аз смятам, че трябва да се полагат допълнителни усилия, защото именно такова недоволство, каквото Вие проявявате в момента, направи така, че България в момента при зимни условия е много добре обработена от гледна точка на пътната настилка!”, категоричен бе Георгиев.

Георг Георгиев отговори на репликата на Васил Гусев от „РБ – Глас народен”, че ГЕРБ са били дълго в управлението, но доста неща не са направили по най-добрия начин, като обясни, че от РБ са се държали по същия начин в 43-то Народно събрание – когато е имало някакъв негатив той винаги е трябвало да бъде отнесен към ГЕРБ. А всъщност РБ също е бил в управлението и това не бива да се пропуска.

Финално обръщение.

„Има нещо първо в 11-ката и смятам, че тази преднина, която до момента сме имали като политическа сила, позволи да направим всички тези хубави неща за държавата. Надявам се, че колкото повече вникваме в същността на предлаганите решения и колкото повече се еманципираме от този пазар и търгашество на идеи, които се хвърлят в момента, толкова повече ще разбираме и ще отсяваме това, което е възможно от това, което няма как да се случи. Мисля, че ГЕРБ излиза с лицето си, предлагайки приоритети, за които гарантира, изпълнението на това, което ние предлагаме в момента, е сигурно. Надявам се, че българските граждани ще ни гласуват отново кредит на доверие за това да продължим с работата, която имахме до момента и да продължим да постигаме резултатите, а тези резултати се изразяват в 7% безработица, 3,6% ръст на БВП, топ 5 усвояване на евросредствата, единствената държава, която направи изключително големи постъпления в това да защити целия ЕС и гражданите му и които усилия бяха отчетени. В тази връзка аз не смятам, че имиджът на държавата ни през последните 2,5 години е бил подронен! Хората сами да си дадат сметка дали искат да продължим с една такава политика, или да продължим с това самоцелно противопоставяне, което имаме в момента, 11-ти номер мисля, че е правилният избор!”, заяви Георг Георгиев.

< Назад