01.02.2017

Георг Георгиев: ГЕРБ се утвърди като лидер в дясно с честно отношение към гражданите и с това, че не се поддаде на популизма

Медия: „Радио К2“

Георг Георгиев, досегашен народен представител от ГЕРБ, председател на МГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Анализ на свършеното от 43-то Народно събрание.

„Моля Ви да направите една малко по-аналитична оценка, с какво ще запомним последното Народно събрание?”, попита водещата Клара Маринова. Георг Георгиев започна своя анализ с това, че 43-то Народно събрание е демонстрирало нов стил на провеждане на политика още от самото си конституиране. Наложена е била една съвсем нова коалиционна култура, която залага в своята основа прозрачността и яснотата за механизма, по който ще се взимат решения. Когато е било формирано мнозинството, което ще подкрепя правителството на Бойко Борисов, са били формулирани ясни и точни приоритети, записани в управленска програма. Председателят на МГЕРБ беше категоричен, че са били постигнати важни неща в сектори, ключови за държавата. Сред тях може би най-важни са промените в Конституцията, които са обединили около себе си народни представители от всички парламентарно представени групи. Така че 43-то Народно събрание се е отличило с доста добра консенсусност и екипна работа.

„Защо тогава приключи предварително, ако толкова добра е била работата му?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че не може да скрие, че е имало и моменти на опортюнизъм и понякога много сериозни противопоставяния, които са били само за целите на конфронтацията, без да лежат на някаква идейна, същностна база. Причината за оставката на кабинета обаче е била съвсем различна и е свързана именно с тази отговорност, на която ГЕРБ никога не са изменяли и винаги са подчертавали.

Кондицията, в която се намира ГЕРБ и състоянието на дясното в България.

Георг Георгиев обясни, че всъщност партиите в 43-то Народно събрание са били много повече от парламентарните групи, в които са били обединени. Всяка една от тях сама трябва да си направи анализ дали е успяла да изпълни приоритетите си и обещанията, дадени пред избирателите. Той обаче подчерта ролята на ГЕРБ в консолидацията на дясното пространство и това, че ГЕРБ за пореден път се е утвърдила като лидер в дясно, обединяващ фактор за всички център-дясно политически субекти. „Как успяхте да станете лидер в дясното, защото има и партии, които бяха в коалиция с вас, но не го признават, знаете за кого говоря – за Радан Кънев?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че наистина съжалява за това, че се повтаря една история, която сме наблюдавали години назад, когато се е разцепило дясното пространство. В момента политици, които са наследници на онова време и онези организации продължават да следват този тренд. Те обаче трябва да си дадат сметка, че най-много печелят от този процес левите. „ГЕРБ затвърди своята лидерска позиция с честното отношение към българските граждани. Ние в никакъв момент, макар да е имало много възможности, не се поддадохме на популизъм и не казахме нещата, които хората искат да чуят, само защото знаехме, че те не са възможни и реални!”, категоричен бе Георгиев. ГЕРБ говори с реални факти и с политики, които знае, че са изпълними. Затова и политиците, които се опитват да се разграничат от ГЕРБ или да правят политика на гърба на ГЕРБ, трябва да се разграничат и от успехите, не може да се черпи само от дивидентите! „Това, което някои колеги се опитват да ни убедят, е, че те са били съпричастни само към добрите неща, че това е тяхно дело, а онова, което е било не в такава степен лицеприятно, те са били против него!”, подчерта Георгиев.

„Защо така се случва в нашата политическа действителност, че в коалиционните взаимоотношения обикновено губят големите партии, а печелят малките?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че това вероятно е продиктувано от факта, че по-малките политически играчи съзнават своята маргиналност. Тоест това, което наблюдаваме в новосъздадените политически организации, е липсата на политическо съзнание. От друга страна обаче е радващо, че политиците от РБ все повече говорят за това единение, което е необходимо и без което не може да има успех на дясното. Онези обаче в дясно, които с действията си правят услуга на левицата и отблъскват десните избиратели, трябва да се замислят дали през последните две години, когато са били част от правителството на ГЕРБ и са подкрепяли политики, споделяни и от ГЕРБ, и кабинета, са били искрени.

Програмата и посланията на ГЕРБ.

Председателят на МГЕРБ заяви, че до парламентарните избори има два месеца и програмата вече е в ход. „Тя ще бъде съставена от много ясни и конкретни ангажименти, такива, които ние сме абсолютно сигурни, че имаме и експертизата, и капацитета да изпълним. Така че няма да отстъпим нито крачка от принципите, които сме отстоявали до момента и това, че ще предложим на българските граждани една работеща политика, такава, каквато се изпълнява само и единствено в техен интерес. Надявам се, че до броени дни ще бъде готова!”, завърши Георг Георгиев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад