23.11.2018

Евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП): Технологиите правят плащанията по защитени

„Развитието на технологиите позволява да правим все по-сигурно финансови операции. Технологичните компании, т.нар Финтек, предоставят все по-висока защита при плащания и печелят доверието на потребителите. Подпомагам развитието на Финтек компаниите у нас и смятам, че с днешното изложение ще подобрят още повече диалога си с българските институции. Това е ключово, за да създадем среда, която стимулира технологиите и същевременно гарантира необходимата сигурност на потребителите.“ Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на откриването на изложението на Българската Финтек Асоциация в Народното събрание в петък, 23 ноември 2018 г.

„Все по-рядко правим ралика межу местата, които използваме за пазаруване – онлайн или физически магазин, както и между средствата, с които се разпращаме – кеш, с карта, с телефон. Същевременно финансовият сектор е бил обект на двойно повече кибератаки през 2017 г. отколкото всеки друг сектор. Технологиите позволяват все по-бързи и удобни плащания, което може да намали вниманието на потребителите. Затова работим на Европейско и национално ниво да създадем високо ниво на сигурност за финансовите операции.“ Това допълни Ева Майдел, която подкрепи провеждането на изложението в Народното събрание.

Българският евродепутат работи в подкрепа на финансовите технологии от 2016г., когато беше докаладчик на групата на ЕНП в Европарламента по доклада за бъдещето на Финтек. През февруари 2017г. Майдел организира в София кръгла маса на българските Финтек компании. На база на изводите от дискусията тя внесе предложения по Европейския план за действие за Финтек, който функционира от пролетта на 2018 г.

 

< Назад