25.01.2023

Ева Майдел: Намалихме значително шанса да има нова криза с микрочиповете в Европа

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП е основен преговарящ за групата на ЕНП по ключовото законодателство за микрочиповете, което беше прието в комисия на Европарламента на 24 януари 2023 г.

„С приетото днес в комисия на Европарламента законодателство за микрочиповете (Chips Act), намалихме значително шанса да има нова криза с микрочиповете в Европа и съответно недостиг на нови автомобили и електроуреди. Въвежда се механизъм, в който всяка държава ще събира данни и докладва на Европейската комисия за веригите на доставки на микрочипове. Така ще може много по-рано да се забележи, ако има заавяния и ще може да се реагира с извънредни мерки като общо купуване на чипове или материали за изработването им, временна забрана на износа на някои продукти и други защитни мерки.“ Това коментира бълагрският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП), който е основен преговарящ за групата на ЕНП по ключовото законодателство.

„Друг мой приоритет беше да направя така, че ползите от регламента да се усетят и в страните от Източна Европа, които имат по-скромен сектор за микроелектроника от Западна Европа. Постигнахме успех, който ще разшири списъка от иновативни бизнеси и организации, които ще могат да се възползват от финансиране от ЕС и друга подкрепа от държавата. В първоначалния текст само мегафабрики имаха достъп, което намаляваше шансовете компании в България да се възползват“, допълни Майдел.

Според нея Актът за микрочиповете има стратегическа цел да развие капацитет в цялата вeрига на доставки. „Успехът ще се определя от това да имаме водещите учени и техники за дизайн и производство, които да осигурят технологично лидерство и автономност и след 10-15 години, а не единствено задоволяване на настоящите нужди“, заяви бълагрският евродепутат.

Друг ключов елемент, който Европейският парламент вкара в текста, е индустрията да бъде представена в новия Европейски борд за микрочипове, който ще взима важни решения. Предложението на Европейската комисия предвиждаше да участват само национални и европейски институции.

В края на февруари ще започнат преговорите между Съвета на ЕС и Европейския парламент, които се очакват да приключат преди лятото и законодателството да влезе в сила в средата на годината.

< Назад