24.09.2019

Ева Майдел към председателя на ЕЦБ Марио Драги: ЕЦБ трябва да предотвратява икономически кризи

„Европейската централна банка (ЕЦБ) доказа, че е способна да управлява кризи след като спаси еврото с решителни действия по време на дълговата криза в началото на десетилетието. Но сега банката трябва да покаже, че може и да предотвратява или поне смекчава предстоящи икономически кризи. Надявам се, че последните мерки, предприети само преди седмица с допълнително понижаване на лихвените проценти и наливане на ликвидност в европейската икономика да имат такъв ефект.“ Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на изслушването на председателя на ЕЦБ Марио Драги в комисията по икономически въпроси на Европейския парламент на 23 септември 2019 г. в Брюксел.

Ева Майдел попита Драги дали според него има нужда от допълнителни правомощия, за да се справи с очакваната рецесия в Еврозоната в следствие на намаления растеж и производителност. Той отговори, че в последните години ЕЦБ е увеличила инструментите, с които може да влияе, но са нужни повече възможности за засилване на фискалните стимули към икономиката, които да увеличат инвестициите и производителността.

На въпрос на Ева Майдел за мерките, които ЕЦБ е взела, за да запази стабилността на еврото при Брекзит без сделка, Драги отговори, че ЕЦБ и централната банка на Великобритания са работили последните 3 години, за да имат план кои европейски регулации и как ще се прилагат в случай на Брекзит без сделка. ЕЦБ публикува редовни препоръки към частния бизнес за мерки, които трябва да вземат компаниите, за да намалят рисковете при такъв сценарий.

< Назад