07.09.2016

Диана Йорданова: Планираме бюджетът за следващата година да бъде с малък дефицит и без промяна на данъчните ставки

Медия: Радио К2

Диана Йорданова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, зам.-председател  на Комисията по бюджет и финанси, член на Комисия за наблюдение на дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Основните приоритети пред ПГ на ГЕРБ през новата парламентарна сесия.

Диана Йорданова заяви, че основен приоритет е приемането на бюджета за следващата година. Не по-малко важни са и антитерористичният и антикорупционният закон, предстои и работа по реформата на съдебната система. Бюджетът трябва да бъде внесен до 30 октомври, в момента се провеждат съгласувателни процедури с различните министерства, което означава, че в най-скоро време ще има конкретни параметри. Народният представител от ГЕРБ обясни, че целта е бюджетът да бъде планиран с малък дефицит, няма да има промяна в данъчното облагане, ще се запазят сегашните ставки. Основни приоритети са образование и здравеопазване, сфери, в които реформите вървят успешно и ще бъдат финансирани с още по-голям процент от целия бюджет.

„Смятате ли, че ще има някаква промяна във философията на бюджета в сравнение с тази година?“, попита водещата Клара Маринова, Диана Йорданова отговори, че промяна ще има, например по отношение на дефицита, тя припомни, че за 2016 година е бил предвиден дефицит от 2%, но данните за изпълнението на бюджета показват, че той ще бъде около 0%, което засяга и „любимата“ тема на опозицията за поемането на нови дългове. Съществено е и увеличението на средствата за образование, независимо от средствата, предвидени по оперативните програми. Това е важно, за да имаме добър пазар на труда. Предвижда се и промяна на системата за работа в сектора на здравеопазването. Важно е да се каже, че след приключването на първия етап от програмата за саниране на жилища, има предвидена сума от 1 милиард лева и за 2017 и 2018, защото става дума за един дълъг процес. „Така че няма как да бъде копи-пейст бюджетът, всеки бюджет се различава по основни критерии и това съвсем скоро ще стане ясно!“, категорична беше Йорданова.

На въпроса има ли опасност от актуализация на бюджета, Диана Йорданова отговори, че на практика има излишък от 3,3 милиарда, но счита, че до края на годината тези средства ще бъдат усвоени и правилно разпределени, така че няма да има нужда от актуализация. Тя продължи, че разходната част в момента изостава и това също е една от причините за появата на този излишък. Планираните инвестиции в инфраструктурната сфера ще бъдат скоро наваксани и това изоставане ще бъде преодоляно до края на годината. Тези суми ще бъдат разплатени така, както са планирани и в бюджета.

Борбата със сивата икономика.

Диана Йорданова категорично заяви, че държавата работи усилено по отношение на борбата със сивата икономика. Туристическият сезон вече приключва, там са били фокусирани много усилия, които вече дават своите резултати. Фокусът обаче не е бил насочен към писане на административни актове, а е бил с цел превенция, за да може бизнесът в туристическия бранш, както и в останалите сектори, да се научи да бъде социално отговорен и да плаща своите данъци на базата на реализираните обороти. Това вече дава своите резултати. Според Диана Йорданова изследванията на редица работодателски организации показват, че бизнесът в България започва да изсветлява.

Какво трябва да съединява България днес?

„Какво трябва да съединява България днес, 131 години след Съединението?“, попита водещата Клара Маринова, Диана Йорданова отговори, че най-вече трябва да ни съединяват интересите на държавата. „Когато има каузи, всички политици трябва да бъдат обединени около тези каузи!“, категорична бе тя. Противоборството между различните политически сили в такива моменти трябва да остава на заден план.

Проектът за газов хъб „Балкан“.

Диана Йорданова беше категорична, че по темата за газовия хъб е редно всички политически сили да бъдат обединени, а не да се търсят недостатъци. С обща експертиза можем да постигнем своите успехи. На забележката на водещата Клара Маринова, че Русия се е отказала да участва в проекта, което представлява проблем, народният представител от ГЕРБ отговори, че тепърва предстоят разговори на ниво ЕК – България – Русия. Нашата страна е инициатор за такива разговори, имаме и подкрепата на ЕК. Йорданова обясни, че без руския газ проектът няма да бъде толкова рентабилен, но на практика за него има две трасета, едното е трансбалканският газов тръбопровод, а другото е тръба през Черно море.

Диана Йорданова обясни, че няма как строителството на този хъб да стане само с публични средства, защото това са пазарни проекти, но водещото е, че газовите мрежи ще останат държавни, независимо, че ще има смесена компания за самия газов хъб.

Диана Йорданова подчерта, че подкрепата за газовия хъб от страна на ЕК е силна, защото той ще насърчи икономическото развитие не само на България, но и на региона.

Мигрантската криза.

„На какво може да разчита България при очевидното разделяне на европейските страни на базата на техните си интереси?“, попита водещата Клара Маринова, Диана Йорданова отговори, че ако следим процесите от последните седмици, по-скоро се върви към консолидация на мненията. Имало е доста срещи на високо ниво с Ердоган, нещо, за което и българският премиер е бил критикуван, но се вижда, че срещи с турския президент са направили след това и Меркел, Оланд, Шулц. Последвалата среща на Борисов с Меркел е достатъчно показателна за мястото, което България заема в този процес. „Ние сме и крайна граница и е нормално да искаме яснота по тези позиции, тъй като можем да бъдем и доста уязвими. Така че тук не трябва да бъдат отречени и ангажиментите, които бяха поети, тези срещи, които тепърва предстоят по тази изключително важна тема за целия свят, не само за ЕС, както стана ясно от срещата на Г 20!“, завърши Диана Йорданова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“.

< Назад