10.03.2016

Диана Йорданова: Заставаме зад политиката на МЗ и ще направим всичко възможно здравната реформа да продължи

Медия: Радио К2

Диана Йорданова, народен  представител от ПГ на ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси, член на Комисията за наблюдение на дейността на КЕВР, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Взетото решение на Конституционния съд за противоконституционност на част от текстовете, засягащи здравната реформа.

Диана Йорданова беше категорична, че решения на Конституционния съд не се коментират. Тя продължи, че що се отнася до продължаването на самата реформа, трябва да се направят законови промени в съответствие с въпросното решение. Народният представител от ГЕРБ каза, че по нейни сведения вече е започнала работа в Министерството на здравеопазването по промяна в определени законови текстове, така че се очаква в близките дни в Народното събрание да постъпи такава законодателна инициатива. „Позицията на нашата парламентарна група е ясна, ние заставаме зад политиката на правителството, в частност зад политиката на Министерството на здравеопазването, така че ще направим всичко необходимо реформата да продължи!”, категорична беше Диана Йорданова.

Докладът на Европейската комисия за икономическите и социални предизвикателства пред страната ни за 2016 г.

„Заради дисбаланси днес научавам, че пореден мониторинг ще се наложи да се осъществи върху нас, кажете ми защо толкова много ядосваме ЕК?”, попита водещата Клара Маринова, Диана Йорданова започна отговора си с това, че в края на 2012 година ЕК е била на мнение, че трябва да се прекратят мониторинговите доклади за България, но последвалите година и половина управление са обострили възприятията на ЕК. Тя продължи, че основните критики в последния доклад са относно правосъдие и обществен ред, но това са критики на основата на стари неща и отбеляза: „Смятам, че следващият доклад ще бъде в съвсем друга посока, още повече относно икономически показатели мисля, че стоим доста добре!”. Страната ни бележи както икономически ръст, така и увеличение на БВП и драстично намаляване на безработицата. Всичко това означава, че икономическото развитие върви в устойчив план. Клара Маринова цитира последното изречение от доклада на ЕК, в което се казва: „Не се наблюдава широкообхватно възстановяване на българската икономика, икономическият растеж през 2016 г. ще бъде 1,5%, но той няма да бъде достатъчен и икономиката ще остане отслабена. Необходимата фискална консолидация потиска вътрешното търсене, а все още съществуващите рискове оказват разубеждаващ ефект по отношение на частните инвестиции, въпреки здравословния растеж на нетния износ и положителните тенденции на пазара на труда.”. Диана Йорданова коментира, че през миналата година също е имало подобни препоръки и констатации, но всички знаем, че икономическия ръст е бил по-висок от прогнозните. През настоящата година данните от края на февруари го потвърждават по същия начин. „Още повече на фона на останалите европейски страни мисля, че стоим доста добре и доста устойчиво!”, категорична беше Диана Йорданова.

Поставянето на България под специален мониторинг заради прекомерен макроикономически дисбаланс.

„Какво значи дисбаланси, какви са обвиненията за дисбаланси?”, попита водещата Клара Маринова, Диана Йорданова отговори, че по принцип дисбаланси се получават когато харчим повече отколкото произвеждаме. Тя продължи, че и през тази година е предвиден дефицит, но амбициите на Министерството на финансите са през 2017 година да имаме балансиран бюджет. Отчетите показват, че всички усилия на правителството и институциите дават своите резултати.

Учението „Граница 2016”. Ще се справим ли с бежанска вълна, ако нахлуе в страната ни?

Диана Йорданова заяви, че ученията са дали резултати и са показали, че страната ни има сили и средства да се справи с евентуална бежанска вълна. Границите са добре охранявани, строежът на оградата продължава.

Меморандумът към коалиционното споразумение с Реформаторския блок.

„Защо именно Реформаторите, които искаха меморандума, сега не го подписват, тук се задава въпросът стабилна ли е властта в България?”, попита водещата Клара Маринова, Диана Йорданова отговори, че всичко, което показват ГЕРБ и в частност премиера Борисов говори за желанието им да поддържат стабилността в страната. Тя продължи, че жестът на Бойко Борисов е бил ясен и отчетлив и се надява колегите им от Реформаторския блок в близките дни да изчистят недоразуменията в редиците си и да решат кой ще подпише и кой не. Оттук нататък тези, които не подпишат меморандума, е крайно време да се определят дали са управляващи или опозиция. Народният представител от ГЕРБ категорично заяви, че когато си приел да бъдеш част от управлението, е редно освен всички позитиви, да поемеш и ангажименти за работа и да черпиш и негативи, но в крайна сметка да бъдеш определен.

Ще има ли увеличение на цената на тока?

Народният представител от ГЕРБ заяви, че енергийният регулатор е независим, но по последни сведения, които има от тях, няма основание за увеличаване на цената на тока. „Още повече, че самата либерализация на пазара вече е в ход и по никакъв начин, на фона на цените в световен мащаб, няма такива основания, всичко останало би било спекулативно!”, завърши Диана Йорданова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад