30.05.2016

Данаил Кирилов: Няма ограничения за гласуването в чужбина

Медия: Радио К2

Данаил Кирилов, народен представител от ПГ на ГЕРБ, председател на Комисията по правни въпроси, член на Временната комисия за обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Ще се кандидатира ли Бойко Борисов за президент?

„Ще си дадете ли Бойко Борисов за президент на ГЕРБ – буква А? Буква Б – за общ десно-центристки кандидат? Буква В – за обединител на нацията от всички политически партии, които биха намерили съгласие да издигнат един общ – от ляво, център, дясно?“, попита водещата Илиана Беновска, Данаил Кирилов отговори: „Аз съм убеден, че в тази тежка ситуация, която предварително се нажежи, мисля, че политическото решение на ГЕРБ ще бъде най-мъдрото, най-сериозното и най-далновидното!“. „Ще дадете ли Бойко Борисов Ви питам?“, продължи с въпросите си водещата, събеседникът й отговори, че премиерът отдавна е доказал качества и способности да бъде държавен глава, още преди 10 години са тръгнали първите страхове за това дали ще се кандидатира или не. Той продължи, че политическите му противници и сега се страхуват и лицето на страха се е проявило в последния месец в доста странни и нелогични политически действия. „Истината е, че той ни е най-ценен, изключително ценен, той ни е силата, въпрос на преценка дали в изпълнителната власт или в Президентството, но това не би трябвало да бъде анализ на един член от ГЕРБ!“.

Конституционните промени.

Данаил Кирилов заяви, че дебатите по конституционната реформа се водят. Конституционните въпроси пак ще бъдат повдигани скоро във връзка с промените на втората част на Закона за съдебната власт. Това е факт и в дебата, който се случва в Съвета за съдебна реформа, който е при министъра на правосъдието. Той е на финала на обсъждането и приемането на втората част.

Предстоящата проверка по Механизма за сътрудничество и оценка.

Данаил Кирилов съобщи, че утре е изслушването на Народното събрание в Националния институт по правосъдието от 15 до 16 часа. Народният представител от ГЕРБ обясни, че изслушването се случва там за да се пести времето на екипа по Механизма за сътрудничество и оценка. Изслушванията няма да бъдат публични. Гости на Комисията по правни въпроси в сряда ще бъдат двама комисари от ОССЕ, които трябва да преценят дали организацията да изпраща наблюдатели за президентските избори.

Промените в Изборния кодекс. Електронното гласуване.

Данаил Кирилов обясни, че ангажиментът на Народното събрание за първо четене е бил до края на февруари, а второто четене на практика е започнало от началото на март. В момента продължава последният етап, който според народния представител от ГЕРБ може да бъде наречен ревизионен етап на член 14. „Защо се стигна до това да трябва да се намеси Борисов, да станат много емоционални срещи в парламента между Патриотите и ГЕРБ, към които се прибавиха случайно май Реформаторския блок и това доведе до инфарктното напускане на АБВ на подкрепата за коалицията в управлението? Защо се стигна до ветото на президента? Защо дори след като гласувахте референдума с предложените въпроси от екипа на Слави Трифонов, сега президентът ще ги дава на Конституционния съд?“, попита водещата Илиана Беновска, събеседникът й отговори, че след провеждането на референдума за електронното гласуване и решението на парламента вотът на избирателя е бил не задължителен, но достатъчно убедителен. 1,7 милиона българи са подкрепили електронното гласуване и тази воля е била подкрепена и с решение на Народното събрание. На Правна комисия е било възложено обсъждането за прилагане на електронното гласуване. До този момент е имало внесени, но неразгледани от Народното събрание 7 – 8 законопроекта.

На въпроса на водещата можем ли да бъдем сигурни, че електронното гласуване няма да бъде изложено на хакерски атаки, манипулиране и злоупотреби, Кирилов отговори, че подкрепя тезата, че трябва да се експериментира и на базата на конкретни данни, а не на внушения да се прецени дали експериментът е успешен. Илиана Беновска отбеляза забележката на Красимир Янков, който е заявил, че при промяната на Закона за електронните съобщения е било прието трафичните данни да могат да бъдат следени не само за издирване на жертви от престъпления, а изобщо по отношение на всички, народният представител от ГЕРБ отговори, че самият той не е експерт по въпроса за трафичните данни, но от работната група за електронното гласуване са получени достатъчно убеждения, че този трафик може да се обезпечи и като сигурност, и като анонимност. „Тогава защо лично Вие възразихте срещу гласуването по пощата?“, продължи с въпросите си водещата, събеседникът й отговори, че вярва във Всемирната пощенска конвенция, това е достижение на човечеството и пощата е доказала ефективността си като комуникация. Конституцията и Конституционният съд обаче изискват прецизно спазването на тайната на вота. В сегашния Изборен кодекс осветяването на вота е основание за неговата нищожност.

„А как ще обясните осветяването на вота в „Арена Армеец“ на последните избори, където останаха много неотговорени въпроси?“, попита водещата, Данаил Кирилов отговори, че в „Арена Армеец“ не е имало осветяване на вота, там е имало забавяне. Нанесените поправки на ръка са дефекти от лошата работа на СИК-овете. Съдебните процеси по изборните дела след последните избори са били в нормата на обичайното. На забележката на водещата, че някой би казал, че хората в България са се обезверили и затова не сезират съда, народният представител от ГЕРБ отговори, че това едва ли е така. „Но моят редактор в момента ми пише, че в „Арена Армеец“ имаше скъсани чували с разпиляни бюлетини, можем да я повикаме!“, отбеляза Илиана Беновска, Данаил Кирилов отговори, че в залата е бил събран целият спектър на политическата палитра, имало е хора, които пазят целостта на чувалите и протоколите, но ще има и такива, които се опитват при всеки повод да ги унищожат. „В ситуационните проблеми на изборите в София бих казал, че имаме планова политическа атака за саботажи, толкова много им прилошало!“, отбеляза Кирилов и попита защо някои партии изпращат толкова възрастни хора, след като се знае, че работата е продължителна.

„Ще Ви дам един пример – баба ми не знае да работи с компютър, иска да гласува електронно и аз съм един хъшлак, на който са му дали 50 лева, от баба си, от дядо си, от нейната приятелка, от неговия приятел, ще им кажа - аз ще ви пусна гласовете, и те какво ще разберат, ще си взема едни 200 – 300 – 500 лева, за да пусна един неистински вот, те откъде ще разберат?“, попита Илиана Беновска, събеседникът й отговори: „Ако баба Ви и дядо Ви Ви имат доверие, те по какъвто и способ да е гласуването, те ще Ви го предоставят това доверие!“. Данаил Кирилов обясни, че цял месец преди заседанията на Комисията по правни въпроси е заседавала работна група от експерти, в която са обсъдени всякакви ситуации.

Водещата Илиана Беновска разказа, че е разговаряла с ГДБОП по въпроса за противодействие на тролизацията в интернет, те са й обяснили по един конкретен случай, че фалшивите профили са били 99,9%, а те са били стотици хиляди. Данаил Кирилов заяви, че безспорно има риск и опасност и затова не са се хвърлили с главата надолу в този казус. Имаме 2 години в които да се експериментира и наблюдава.

Секциите в чужбина.

„47 депутати от ГЕРБ, ПФ, РБ и БДЦ внесохте нови предложения за ревизиране на член 14, защо се наложи Борисов да се намесва и да се ревизира отново въпросът за изборните секции, кое промени нещата?“, попита водещата, Данаил Кирилов отговори, че по въпроса за секциите в чужбина Комисията по правни въпроси на второ четене не е допуснала промени освен една, тя касае технологията на подготовката на избирателния списък на секцията в чужбина. Според него е очевидно, че с оглед на предишни внесени законопроекти на ПФ и други политически сили е било взето решение от Правна комисия, но с недостатъчна подкрепа в пленарна зала. „Защо европейските и американските българи се почувстваха засегнати, защо от Турция българите не реагираха изобщо, защо се говореше непрекъснато, че това е превенция да не се влияе върху националните избори на една държава от външна сила, визирайки се Турция? И само да добавя нещо, което „Медиапул“ кой знае пише, защото те са грантове на „Америка за България“, пише, че до момента няма изявление на официалните институции, ангажирани с провеждането на избори или опазване на националната ни сигурност, от което да се направи извод, че националната ни сигурност е застрашена заради гласуването на български изселници в Турция?“, продължи с въпросите си водещата, събеседникът й отговори, че не би искал да влиза в коментар по въпроса за националната сигурност и гласуването в Турция, това е теза на партньори на ГЕРБ. Той продължи, че въпросът е обоснован и е логично да се помисли, че реакцията на неудовлетворените българи би могла да дойде от българите в Турция. Тя обаче не е дошла оттам, а от Западна Европа, Америка и Австралия. Данаил Кирилов категорично подчерта, че няма ограничаване, който и вариант да се вземе, и този, който е обнародван в Държавен вестник, и ревизирания вариант, няма ограничения за гласуването в чужбина. Някои биха възразили, че е отпаднало автоматичното формиране на секции. Наистина един от трите вида секции, които са се формирали досега, е бил именно този на автоматичните секции на базата на исторически данни, но и по настоящия режим няма никакъв проблем ръководителят на дипломатическо или консулско представителство да използва тези данни и те ще се използват както от ЦИК, така и от ръководителя на консулското представителство, но няма да се допусне случай като този в едно полско населено място, където са били инцидентно 250 българи и би трябвало автоматично да се открие секция, но тях ги няма в момента.

„Но защо се наложи да се отстъпва от това, което вероятно е било преценено, или не е било преценено добре и затова давате заден ход, или чувствате разклатена коалицията с наличието на Реформаторите, някои от които ту са в коалицията, ту не са, АБВ вече напусна и затова отстъпвате на всяка цена пред ПФ и примамвате при вас и БДЦ?“, попита водещата Илиана Беновска, Данаил Кирилов отговори, че е възникнал спор по обема на приетите и на отхвърлените предложения, при това положение логичната реакция е да се пристъпи към обсъждане. Беновска цитира думите на премиера пред Нова телевизия, че ако не са били направени промените в Изборния кодекс за секциите в чужбина, ПФ са щели да се оттеглят и правителството да падне, а това не могат да си го позволят, Данаил Кирилов отговори: „Да, така е! Понякога напрежението и отрицанието биха могли да доведат и до такъв резултат!“. Според него АБВ не бива да бъдат присъединявани към този процес, защото той очевидно е съвпаднал по време, но очевидно е въпрос на тяхно решение. Техните искания в рамките на преговорите са били напълно зачетени.

Причините за напускането от страна на АБВ на управляващата коалиция.

Данаил Кирилов заяви, че не би търсил причините в законодателната дейност, въпреки че назад във времето негови колеги от АБВ са имали упреци към него като председател на Комисията по правни въпроси. Наистина има един законопроект, който и досега не е обсъден, той е за фалита на физическите лица. Това обаче е било обсъждано многократно с тях.

Президентското вето върху част от текстовете в Изборния кодекс.

Данаил Кирилов отговори, че ветото на президента е било зачетено, от техническа и процедурна страна, както и с оглед волята на всички участници в коалицията ветото не е било подкрепено. Тук има и правно-технически обяснения, които народният представител от ГЕРБ обясни, че не иска да използва като основен и главен аргумент. Той обясни, че в сегашната ситуация може да се добавят неща, извън обхвата на член 14 както са поискали от РБ. „Кога ще гласувате новия формат?“, попита водещата Илиана Беновска, събеседникът й отговори, че има внесени още 3 законопроекта, но се надява в рамките на 2-3 седмици да се приключи с второто гласуване на член 14. „Вие смятате ли, че няма да бъдете разпънати на кръст след президентските избори заради промените в Изборния кодекс, нали се сещате, че всички ваши опоненти, пък и бивши приятели ще го използват?“, попита водещата, народният представител от ГЕРБ отговори, че те и сега го използват. „Всеки един и от партньорите, и от противниците ни ескалационно, в голяма част от случаите и недобросъвестно използва Изборния кодекс. Дали ще е въпросът със секциите в чужбина, дали ще се измисли и внуши друг проблем, аз изразявам убеждение си, че по изборната процедура проблем при президентските избори няма да има, но политически е напълно възможно да има. При всички положения ще се търси въвеждането на скандали!“, завърши Данаил Кирилов разговора си с Илиана Беновска  в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2“.

< Назад