05.12.2016

Данаил Кирилов: На следващите избори ГЕРБ ще бъде първа политическа сила

Медия: „Радио К2“

Данаил Кирилов, народен представител от ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Десет годишнината на ПП ГЕРБ. Каква следа са оставили за този период в българската политика?

В началото на разговора Данаил Кирилов честити на водещата Илиана Беновска рождения ден на „Радио К2“. Тя благодари и на свой ред честити на събеседника си десетата годишнина на ПП ГЕРБ.

„Времето ще ни накара да си дадем и отговор на следния въпрос, какво е направил Борисов и ГЕРБ за тези 10 години?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че промяната е много голяма. „Бих казал, че промени политическия стереотип, в съществена степен представата за успешна политика, промени изцяло политическото пространство и доказа, че с енергия, работа и честност може да се успява в политиката!“, категоричен бе Кирилов.

„А народът защо не го разбра?“, продължи с въпросите си водещата. Данаил Кирилов отговори, че и Чърчил не е бил разбран след войната и не е бил избран. На въпроса дали сравнява Борисов с Чърчил, народният представител от ГЕРБ отговори, че и двамата са прекрасни лидери, приличат си в силата и мощта. И двамата са доказали водачеството си по отношение на един народ и то в тежки ситуации. Кирилов продължи, че през последните 10 години сме се утвърдили в Европа, заели сме достойно място в света и Борисов го ценят всички световни лидери.

Ще спечели ли ГЕРБ следващите парламентарни избори?

„Чака ли го Борисов паузата на Чърчил, мисля, че тя беше около 10 годишна?“, попита водещата Илиана Беновска. Данаил Кирилов отговори, че Чърчил е имал много паузи, но не мисли, че това ще се случи и на Борисов. На въпроса какви резултати очаква на следващите парламентарни избори, народният представител от ГЕРБ отговори, че ГЕРБ при всички положения ще бъдат първа политическа сила. Той обясни, че резултатите от вота за президент са поставили ГЕРБ в ситуация да преоценят степента на доверието към тях. „Народът вярва в ГЕРБ, имаме огромно доверие! За тези 10 години извоювахме това доверие и показахме, че може да ни се вярва!“, категоричен бе Кирилов.

„Ще прозвучи доста нелепо да Ви попитам, но все пак Вие трябва да имате някаква представа, дали ще достигнете цифрата, нивото на тези депутати в 43-то Народно събрание? Или пак ще бъдете първи, но с повече?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че тук никой не би могъл да прогнозира с някаква точност. ГЕРБ ще получи толкова мандати, колкото народът му даде. „Но при тази ситуация смятам, че е абсолютно правилно да поискаме верификация на това доверие и да излезем на избори!“, категоричен бе Кирилов.

Причините за загубата на президентските избори. Има ли руска намеса?

„Няма да Ви питам трябваше ли Борисов да подава оставка, така е преценил, така е постъпил. Въпросът е оттук нататък не се ли отваря пред БСП един по-голям хоризонт след 10 години изборни загуби, те постигнаха една, и то немалка победа с избора на ген. Радев?“, попита водещата Илиана Беновска. Събедедникът й отговори, че не е задължително този хоризонт да бъде непременно нагоре, защото привидно този резултат е висок, но това не е резултат на партията.

„А на кого е резултат, кой избра ген. Радев?“, продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска. Данаил Кирилов отговори, че много фактори са участвали, включително и отрицанието на политиката на ГЕРБ. Факт е, че е имало протестен вот и той е насочен към ГЕРБ, затова партията трябва отново да поиска доверието на гражданите. Или Народното събрание да убеди ГЕРБ, че може да получи такава подкрепа, че да остане да управлява в рамките на 43-то Народно събрание.

„Отговорете ми на тези въпроси, които задавам към Борисов и към Вас в коментара си, сам ли ги загуби Борисов изборите, или някой му ги загуби?“, попита водещата Илиана Беновска. Данаил Кирилов каза, че са случили много неща и обясни: „Виждате, че буквално в рамките на 3 седмици външнополитическа активност промени ситуацията в държавата. Не искам да соча държава, но виждате, че при една сходна, идентична ситуация, за втори път падаме по идентичен начин. В момент, в който се каже, че ще се проверят енергийните сделки, в момента, в който някои хора се освободят от енергийни дружества, в момента, в който има външнополитически фактор!“.

„Руска намеса ли?“, попита водещата Илиана Беновска. Данаил Кирилов отговори: „Няма да конкретизирам по този начин, но това е!“. „Говорите за Румен Овчаров, така ли?“, продължи водещата. Събеседникът й отговори, че говори за него, както и за изявлението, че ще бъдат проверени всички приватизационни сделки.

„Русия се напрегна и загуби изборите на Борисов, така ли?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „При всички обстоятелства това значително и съществено повлия, кога не е имало руска намеса?“. „“А от 27 години кога живеем без американска намеса?“, попита на свой ред водещата. Данаил Кирилов отговори, че няма нищо лошо, стига намесите да се балансират. Той подчерта, че това е личното му мнение.

„Говори се за среща между ген. Решетников, който е пенсиониран генерал на руски институт за стратегически изследвания, с Корнелия Нинова!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Данаил Кирилов отговори, че това е доста притеснително, а обясненията са изключително неубедителни и нелепи. На въпроса ще бъде ли направена комисия, която да разследва този случай, народният представител от ГЕРБ отговори, че в хоризонта на сегашния парламент една такава комисия едва ли би свършила добра работа. „Като гражданин, наблюдател, зрител, на който не му е забранено да мисли свободно, споделих своите мисли по тази ситуация. Не беше ли същото и през 2013? Русия все пак изчака да види поведението ни по арбитража за Белене!“, категоричен бе народният представител от ГЕРБ.

„Но ние не излъгахме ли очакванията на Русия, пък и собствените си, с извинение, ползи не ги ли пропиляхме, като се отказахме да строим „Южен поток“, опирайки се на условната забрана от страна на ЕС с Трети енергиен пакет?“, попита водещата Илиана Беновска. Данаил Кирилов отговори, че според него сме показали характер, поискали сме равенство, което ни се дължи.

„Сега ще видим Русия какъв характер ще ни покаже, като пусне газа през Турция за Гърция и Италия! Какво ще правим, ще излезем от ЕС ли? За едни може, за други не!“, попита водещата. Събеседникът й изрази мнение, че за България най-важна е енергийната диверсификация. Ние не можем да сме зависими от един единствен източник, затова идеята за газов хъб е много добра. Това разбира се не е мегапроект, но е достойно участие, което гарантира равнопоставеност и справедлива цена на този ресурс.

Ще направи ли 43-то Народно събрание промени в изборното законодателство, съобразени с резултатите от референдума?

„Ферари с цвят червен, шофирано от Слави Трифонов по магистралите в политиката, изградени от Борисов! Ще се появи ли в парламента? Или да декодирам въпроса си, ще имате ли време да приемете промени в изборното законодателство, свързани с резултатите от референдума? Вашият лидер Борисов непрекъснато заявява готовност за това!“, попита водещата Илиана Беновска. Данаил Кирилов отговори, че ГЕРБ действително са готови. Той продължи, че 15 декември е срокът по единствения засега реален документ, който е внесен. Има проект за решение, което е правната и процедурна логика. Помолен до коментира предложението на Мая Манолова, народният представител от ГЕРБ обясни, че омбудсманът няма законодателна инициатива и Манолова е входирала писмо с предложение някой от народните представители да внесе законопроекта, който тя предлага.

Данаил Кирилов обясни, че до 15 декември е бил срокът да се направи първо четене на законопроект, който се внесе за промяна на Изборния кодекс. Тази дата обаче може да се дискутира. На въпроса това означава ли, че депутатите няма да имат коледна ваканция и трябва ли изобщо да има такава, той отговори, че трябва да има консенсус и ако изобщо се тръгва към изпълнението на тази тежка задача за кратко време, трябва да има подкрепа, не само вътре в парламента, но и от обществото. „Тази задача изисква време, има 4-5 много сериозни, тежки проблема, които трябва да се решат, не всички са технически, районирането не е техническо. Ако се иска един бърз резултат просто за да има резултат, Мая Манолова показа какво е положението, но не внесе районирането. Ще имаме намалена коледна ваканция, но въпросът не е обсъждан на председателски съвет. Ние ще предложим по-кратка, имаме задачи за довършване!“, завърши Данаил Кирилов разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2“.

 

< Назад