06.11.2015

Данаил Кирилов: Амбицията на ГЕРБ не е за концентрация на властта, а за обща работа с партньорите

Медия: Радио К2

Данаил Кирилов, народен представител от ПГ на ГЕРБ, председател на Комисията по правни въпроси, член на Комисията по енергетика, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Отминалите местни избори.

„Останахме с впечатлението, че машината ГЕРБ няма кой да я спре, аз лично обаче не чух някакви нови идеи и програми за управление на общините, но въпреки това ГЕРБ спечели за пореден път, защо?”, попита водещата Клара Маринова, Данаил Кирилов отговори, че резултатът се дължи на реалната работа, която ГЕРБ осъществява, партията получава подкрепа, защото работи ефективно. Народният представител от ГЕРБ подчерта, че резултатите от работата на партията в общините ги виждат и ползват ежедневно всички жители, това са неща, които в продължение на 20 години само са били мечтани. „Дадохме приоритет на делата, а не думите и формулировките!”, категоричен бе Данаил Кирилов. На забележката на водещата Клара Маринова, че една от причините за успехите на ГЕРБ е слабата опозиция той отговори, че опозицията в България може да изглежда слаба и да се прави на жертва, но всъщност е много коварна. „Вече в ГЕРБ са съсредоточени всички власти, което крие своите опасности, как ще направите така, че да имате коректив?”, попита Клара Маринова, Данаил Кирилов отговори, че нещата стоят по малко по-различен начин, например в парламента при всичките си инициативи от ГЕРБ търсят широка парламентарна подкрепа, дори когато могат сами да наложат едно решение, избягват това, защото търсят широкия консенсус. „Този модел показва смисъла си и мисля, че и партньорите ни вярват повече, амбицията ни не е за концентрация, а за съвместна работа с партньори за постигане на общи национални цели!”, категорично заяви Кирилов.

Проблемите около предаването на протоколите в „Арена Армеец”.

„Хаосът, който видяхме в изборната нощ, повлия ли на резултатите?”, попита водещата Клара Маринова, Данаил Кирилов отговори, че според него удълженото време е било в резултат на повишената прецизност и страха ОИК да не допусне грешки. Тази прецизност е била изнесена на гърба на гражданите, предаващи протоколите. Данаил Кирилов подчерта, че избирателните комисии са политически инкорпорирани органи, в тях има представители на политическите сили, когато в този състав попадне представител на политическа сила, която иска да блокира или саботира процеса, то това неминуемо се отразява на цялата технология. Той даде пример с 2011, когато две трети от тогавашната ОИК е изчезнала от залата, за да досъздаде напрежение.

Резултатите от референдума.

Данаил Кирилов беше категоричен, че отношението му към резултатите от референдума е изцяло положително. Той се съгласи с водещата, че за съжаление наистина референдумът е останал малко на заден план, но резултатът е бил безспорен. Народният представител от ГЕРБ заяви, че дори да се окаже, че резултатът не е задължителен за Народното събрание, от ГЕРБ ще настояват той да бъде ефективно възприет. Той изрази мнение, че електронното гласуване би подобрило изборния процес и би интегрирало българите в чужбина към проблемите на България.

Протестът на служителите от сектор „Сигурност” и предстоящите конституционни промени.

Данаил Кирилов изрази мнение, че ще се постигне съгласие и ще се стигне до компромис. Той продължи, че и двете позиции имат значение. Народният представител от ГЕРБ подчерта, че става въпрос за мерки и реформи, които няма как да не се извършат, за да бъде системата стабилна. „Относно конституционните промени бяха направени предложения от много от политическите сили в парламента, те са оформени в доклад, качен на страницата на Народното събрание, ще се пристъпи към обсъждането текст по текст, преди това обаче ще се формира работна група, включително с експерти конституционалисти, за да работят по текстовете предварително.”, завърши Данаил Кирилов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад