17.09.2018

Цветан Цветанов: Образованието е възможност за увеличаване на икономическия потенциал на страната

Медия: Радио "Фокус - Пазарджик"

Г-н Цветанов, един от приоритетите на ПП ГЕРБ през този мандат е „Образование“. Бихте ли маркирали основните неща, които успяхте да направите и това, което предстои?

Цветан Цветанов: Ние започнахме вече да изпълняваме ангажимента си по приоритет „Образование“ в сегашния управленски мандат. Увеличението на заплатите на учителите не е начин на привилегия, а начин на оценка за нивото и инвестицията, която трябва да направи държавата в изграждането на този капацитет. Знаете какъв беше проблемът в сферата на образованието – застаряването на учителския ресурс. Когато се очертава една перспектива, в един четиригодишен мандат, и когато образованието е изведено като приоритет, с поетапно, постепенно, системно увеличаване на доходите на учителите, това означава, че тази професия започва да става по-привлекателна за по-качествените млади хора, които завършват дадените специалности. Те могат да станат вече преподаватели и по този начин да се получи една приемственост между тези, които вече придобиват пенсионна възраст и тези, които влизат като млади. И, разбира се, с новите предизвикателства – въвеждането на новите технологии. Образованието е възможност, с която можеш да увеличиш икономическия потенциал на страната с иновативните програми, които можеш да реализираш, и затова част от образованието е свързано с образователната инфраструктура. По ОП „Региони в растеж“ имаме над 620 милиона лева, които са предвидени по тази оперативна програма да стигнат до българските училища. Това ще даде възможност за една по-добра среда, а там, където е необходимо, държавата отделя целеви средства. Давам и конкретен пример със село Драгиново в община Велинград, където детската градина е в окаяно състояние. Това са дървени модули, които имат проблем с възникването на евентуален пожар, не са съгласно новите европейски стандарти, а също площадките не отговарят на тези изисквания. А сега в момента, с целевото финансиране от държавата в размер на 1,6 милиона лева, ще бъдат както за новата сграда, и за прилежащата част, и за дворното пространство, което ще е важно и ценно. Трябва да дадем спокойствието на родителите, удовлетворението на бабите и дядовците, че децата им, когато не са при тях са на едно хубаво място, с очертаване на тяхната бъдеща перспектива.

Фокус: Какво бихте пожелали на всички – деца, учители, родители в началото на новата учебна година?

Цветан Цветанов: Децата трябва да имат весело и щастливо детство. Наше задължение е да им го осигурим. В началото на учебната година най-важното е децата да бъдат здрави. Знам какво е притеснението на всеки един родител, когато детето е настинало, трябва да пропусне или детската градина, или училището. Аз съм родител с три прекрасни дъщери и съм минал по този път. Сега най-малката ми дъщеря ще бъде в първи клас и сме също така в трепет и очакване, но тя мина предучилищната много емоционално добре заредена, харесва й и смятам, че няма да имаме чак такива емоционални сътресения. Най-важното е децата да бъдат здрави и да имат една слънчева учебна година. Учителите са най-важният фактор за възпитанието, но понеже винаги, когато има нещо лошо то се приписва на учителя, искам да се обърна не само към учителите, но и към родителите. Не пропускайте миговете за комуникация с вашите деца, защото понякога улисани във времето, ние всъщност пропускаме да чуем техните проблеми, а те за тях са важни, неотложни. Те трябва бързо да бъдат чути и ако може да бъдат решени. А ние, родителите, техните проблеми ги възприемаме като нещо в детската игра, а това е етап от възпитанието и развитието на едно дете. За мен е много важна семейната среда. Семейните ценности могат да ни помогнат да бъдем по-позитивни. Семейните ценности и сплотеността в едно семейство, когато сме като един екип, както аз с моята съпруга, така също и децата, ние можем да бъдем един хубав модел, за това, че съединението прави силата, както в семейството, така и в държавата, когато всички сме единни, можем да постигнем по-добри резултати. Когато е на микрониво – семейството, това е моделът. Когато критикуваме управлението, политиците или системата, първо трябва да погледнем какво правим с нашето семейство, какво ние правим като възпитание на нашите деца и какво ние даваме на държавата, за да може всички, допринасяйки за този просперитет, да бъдем градивни, а не само да бъдем тези, за които някой друг ни е виновен. Точно за това много човешки го казвам, защото знам как го изживяват децата, защото съм имал възможност да разговарям в много домове с дечица, които нямат родителски грижи. Точно тогава най-силната страна е на педагогическия състав, но родителите, когато създават семейство, когато решават да имат деца, те трябва да знаят, че имат и морална отговорност за възпитанието на тези деца поне до пълнолетието, когато те вече трябва да поемат самостоятелно своя жизнен път.

< Назад