13.11.2017

Цветан Цветанов: Президентът Румен Радев усеща, че не е така желан в Европа и вижда, че не е факторът, който е очаквал да бъде

Медия: „Денят започва“ по БНТ

Водещ: Трите бюджета – на държавата, на Здравната каса и на общественото осигуряване, бяха приети на първо четене, на фона на скандала с изказването на проф. Иво Христов от БСП, подготовката на опозицията да иска вот на недоверие и избора на Кирил Ананиев за здравен министър на мястото на подалия оставка ген. Николай Петров. Добро утро на Цветан Цветанов – председател на ПГ на ГЕРБ. Добре дошъл. Първо да коментираме няколко тези на президента Румен Радев, изразени в интервю пред Бойко Василев в предаването „Панорама“…
Цветан Цветанов: Нека да не започваме с първия въпрос президента Радев, щото веднага ще кажа, че…
Водещ: … на БНТ. „Лобистите задраскаха труда на военните и го върнаха в началната му точка“. Кои са „лобистите“, г-н Цветанов?
Цветан Цветанов: Доколкото разбрах, колективната безотговорност на парламента, защото това беше продължението в тълкуването на тази дума, „лобисти“. И смятам, че това е обида за пореден път на българския парламент. Няма да допуснем който и да било той да поругава институцията Народно събрание, президентската институция или изпълнителната власт и съдебната власт. Разбира се, че може да има различни мнения, може да има смислен дебат, могат да се правят съответните промени както в законодателството, така също и в структурата на държавното управление, но разбира се, че трябва винаги да се придържаме с уважение и респект към всяка една институция, защото заедно сме много по-силни, отколкото всяка една институция поотделно. И точно затова има това разделение на властите – за да не се позволява на един или на една институция да взема превес над останалите. 
Водещ: Ще се забави ли по този начин реализацията на инвестиционния проект за обновяване на Военновъздушните сили? Има сигнали от Министерството на отбраната, че ще поискаме оферти, освен за F-16, и за F-18, т.е. вече ще се разглеждат не две, а повече, три или четири оферти.
Цветан Цветанов: Когато държавата прави една процедура с изключително сериозно финансово изражение, най-важното е тази процедура да бъде прозрачна, най-важно е да излезе цялата истина за всичко това, което прави държавата и българските политици. И с анкетната комисия, която направихме, имахме една единствена цел – излезе истината и се показа, че по време на финалната част на процедурата, която е приключила, и определянето на продължаването на не на тримата участници, а на двама участници, е станало благодарение на въвеждането на осми критерии, който де факто е допринесъл за дисквалифицирането на един от участниците. Това, което направи анкетната комисия, е да заличи тази несправедливост и да създадем усещането, че действително държавата може да представи един проект и да кандидатстват за него колкото е възможно повече участници, защото за нас е важно да има конкурентост, за нас е важно да има по-добра цена и за нас е важно тези самолети да бъдат нови. Но най-важното е те да бъдат съвместими с целите и задачите, които имаме в НАТО. И затова аз смятам, че това, което в момента прави вече ръководството на Министерство на отбраната, ще може действително да се изпълнят ангажиментите ни и разговори, които съм водил с представители от Министерство на отбраната се движим в правилната посока.
Водещ: Другата теза на президента е, че в България няма воля за борба с корупцията по високите етажи на властта. 
Цветан Цветанов: Смятам, че през последните години се правят много усилия, за да се борим действително с корупцията, и то по високите етажи на властта. Само да кажа, че периодите, в които тя е била най-високо изразена като корупция и като корупционен натиск, това е било във времето 2013-2104 г. и във времето 1999 г. Най-ниските нива на корупция и най-голямата ефективност в борбата срещу корупцията бяха 2010 г., когато по показатели, които са на Центъра за изследване на демокрацията, се вижда, че нивата са под 10%, което означава, че тогава действително и обществото, и институциите имаха еднакво усещане. Сега, в момента, действително има все още усещането, че няма тази ефективност. Затова и законодателят подхожда много конструктивно, в диалог с всички институции, които имат пряко отношение в борбата срещу корупцията, да направим законодателство, което действително да даде този интегритет и тази координация между институциите, които да бъдат обединени в един орган и да могат действително да бъдат много по-ефективни и да бъдат оценени както от европейските ни партньори, но преди всичко от обществото, и всеки един да усеща своята удовлетвореност от това, че е допринесъл за тази ефективност. 
Водещ: Ще позволи ли новият Закон за борба с корупцията да бъдат наказани пък тези, които са извършили престъпления по време на приватизацията, когато отпадне давността върху тези престъпления, при положение, че те вече не са във властта и не подават имуществени декларации?
Цветан Цветанов: Днес ще направим една пресконференция в централата на ГЕРБ, където ще бъдат обявени и заключенията от работната група, която работеше по законопроекта, свързан с възможността да отпадне давността за приватизационните сделки. Търсим това решение в конституционни промени и съм убеден, че както всички председатели на парламентарни групи подписаха писмото, инициирано от г-жа Корнелия Нинова за КТБ, така също ние ще предложим писмо, което да бъде подписано от всички председатели на парламентарни групи, за да видим политическата воля и ангажимент на всички тези, които говорят, че искаме да се борим с корупцията. Да видим дали ще го направим, защото за всеки един е ясно, че по време на този период, когато се извърши приватизацията – това започна 1992 г. – знаете, че усещането в хората не беше това, което всъщност всички ние очаквахме да има като приходи в бюджета на страната. И същевременно, със закриването на тези мощности, знаете, че много от тях бяха разпродадени на парче, на много по-завишена цена, която означава, че действително някой се е облагодетелствал от приватизационните сделки. И също така „Сребърният фонд“, който лиши държавата от повече средства, които да има като постъпления и да има за българските пенсионери, смятам, че това трябва под една или друга форма да няма давност, защото виждаме, че нещата са сериозни, а и щетата е изключително голяма за държавата, с тежки последствия. 
Водещ: Каква стъпка е това към отварянето на икономическите досиета на прехода – нещо, за което премиерът Борисов отдавна настоява?
Цветан Цветанов: Истината. Всичко е свързано само единствено с истината. Защото много са тези, които хем че се облагодетелстваха, хем от това, че станаха пък морални съдници за процесите, които се случват през последните години, след като страната ни влезе в НАТО и в Европейския съюз. Ние не трябва по никакъв начин да затваряме тази страница, без да сме я прочели изцяло и да са ясни виновните лица за това, което се случи през годините на прехода. Защото 28 години демокрация ние виждаме, че имаме още дефицити, които в момента ние изпълваме със съдържание, и то на база и препоръките, които изпълняваме от Европейската комисия. И в момента сме в очакване тази седмица да излезе поредният доклад за това дали държавата е допринесла за това да бъде пълноправен член на Европейския съюз, изпълвайки абсолютно всички критерии и отстранявайки всички тези дефицити.
Водещ: Миналата седмица в рамките на около 24 часа два банкомата вдигнаха на крак колегите ви от МВР. Тук говорихме в петък с ваш колега от парламента. Стана ясно, че банките в общи линии не им дреме колко им крадат банкоматите и не предприемат никакви мерки, за да направят това престъпление неефективно за престъпния свят. Трябва ли да се засили чисто законодателно според вас отговорността на банките? Ето, например ние сме една от малкото държави, в които при въздействие върху банкомата парите вътре не се боядисват. 
Цветан Цветанов: Смятам, че трябва преди всичко съответните компетентни органи да си свършат своята работа, а там, където е необходимо, разбира се, в диалог с всички заинтересовани лица, да се търси оптимизиране на законодателството. Аз смятам, че в момента все още има дефицит относно привеждането в известност на целия криминален контингент, защото си спомням периода, в който приведохме в известност криминалния контингент. Тогава бяхме обвинявани в полицейщина и тогава авторитетът на тези институции беше над 50% и обществото вярваше, и държавата имаше необходимия респект спрямо организираните престъпни групи. С разбиването и със законодателните промени, които бяха осъществени 2013-2014 г., повярвайте, че щетата за системата за сигурност е толкова голяма, защото излязоха много качествени хора, напуснаха системата, отвори се един голям вакуум от липса на квалифицирани кадри, които да могат да запълнят със съдържание отсъствието на тези професионалисти, които напуснаха системата. И тук, разбира се, втори важен елемент е, че числеността в системата на МВР вече е намаляла поне с около 5 до 6 хиляди човека. В момента се полагат максимални усилия, за да се навакса това изоставане. И вие виждате, че част от предизборните ни обещания бяха за увеличаване на числеността на полицаите. Само за тази година ще бъдат назначени над 1100-1200 полицейски служители, но те трябва да минат съответния обучителен период, за да могат действително да бъдат част от разстановката и охраната на обществения ред. Не смятам, че трябва да търсим вината само в законодателя, а трябва да търсим някъде вината във всички институции, които имат пряко отношение за това. Защото не е нормално, когато имаме заподозрени лица, да показваме богатите им досиета, а всъщност ние да сме ги изтървали и да не сме ги привели в известност в периода, в който сме имали тази възможност да го направим. И точно затова, когато бях и вицепремиер, и министър на вътрешните работи, и заедно с професионалния екип, който работеше в системата на МВР, първата година, година и половина ние правехме точно това – да приведем в известност целия криминален контингент, защото при тази мобилност, която има днес, за организираната престъпност не е проблем да извърши едно престъпление в една област и да живее в друга област, да извърши едно престъпление в една държава и да отиде, да се пренесе да живее в съседна държава. От тази гледна точка, смятам, че трябва действително да се създадат повече организационни мерки, в диалог с банките, защото знаете, че е имали случаи, когато се изпращат съответните указания и се предприемат необходимите стъпки. В момента смятам, че…
Водещ: Но има и случаи, когато се изпращат указания и след това няма действия. Не може да го отречете.
Цветан Цветанов: Мога да кажа, че тук специално от органите…
Водещ: Говорим по принцип.
Цветан Цветанов: … изпращайки и съответните указания, няма как съответните институции да не изпълнят тези указания. Но тук искам само да споделя нещо, което смятам, че е важно. В момента ние сме пред гледането на второ четене на законопроекта за частна охранителна дейност, където също ще има възможност там да се подпомогне частната охранителна дейност с разширяване на правомощията и даване възможност за по-добра координация с МВР. Защото знаем, че частната охранителна дейност има сериозен човешки ресурс, който може действително в координация с МВР да бъде много по-полезни в защитата и охраната на обществения ред и сигурността. 
Водещ: Но вие например, като председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, доволен ли сте от тази операция след Сапарева баня – взривяването на банкомата, където един е задържан, другите се издирват? Станахме свидетели как в издирването бяха включени хеликоптери, дронове, Отрядът за борба с тероризма, т.е. всички възможни средства на МВР бяха мобилизирани.
Цветан Цветанов: Ръководството на МВР предприе действия, за да може действително максимално в кратък срок да бъдат задържани заподозрените лица. Към настоящия момент това няма видим успех, но аз съм убеден, че от планираните мероприятия и това, което в общи линии не се обявява публично, те имат достатъчно изпреварваща оперативна информация, която може би добре реализирана, ще може да даде съответния резултат. Убеден съм, че системата в момента полага максимални усилия това да се случи и не смятам, че тези лица ще могат за дълго време да се укриват. Те ще предприемат действия или с техните адвокати ще отидат в първото полицейско управление и ще се предадат, защото просто тяхната мисия е невъзможна, да останат да живеят спокойно в тази ситуация, в която се намират в момента. 
Водещ: Думите на проф. Иво Христов предизвикаха другото напрежение в парламента между вас и между БСП. Кое за вас е по-притеснителното обаче –квалификациите към българските граждани, към 80% от тях, че не могат да се подписват и там още едно нещо, което няма да кажа, или това, че от думите на проф. Христов става ясно, че той е в тотално противоречие с позицията на президента, на Външно министерство по отношение на казаното от говорителката на руското Външно министерство?
Цветан Цветанов: Първо, проф. Иво Христов – той е в противоречие и със самия себе си през последните 20 години. 1992-1994 г. той е бил протежиран от г-н Лучников, покойния Лучников, за да може да бъде част от тогавашното СДС – той е бил и в Младежкото СДС, доколкото чета в публичните медии. И много интересно е, че той е бил в Правния отдел на парламента, в подкрепа на Лучников за Закона за приватизация. Сега, в момента виждаме каква е неговата позиция. И най-лошото е, че подобни хора – както той, така също Елена Йончева, така също Иво Христов и говорителят и началникът на пресцентъра на… началникът на кабинета на президента Радев – в момента това е профилът, който съответства и с профила на президента. Това са хора, които по принцип не обичат нищо. Не може ти да обидиш българските граждани и да кажеш, че 80% са дебили. И този човек да стои в парламентарната група на тези, които бяха в инициативния комитет на Румен Радев, а самият проф. Иво Христов работеше неотлъчно в координация с инициативния комитет на Румен Радев. Нали виждате, че тези хора единственото, което ги интересува, е как да отклоним страната ни от единствения възможен път – европейския. В потвърждение на това вие знаете, народният представител Паунов, който само преди 10 дни призова от парламентарната трибуна, че трябва да се направи референдум както за влизането в Европейския съюз, така също и референдум за влизането в НАТО. Президентът Радев в интервюто, което даде само преди няколко дни, той казва следното: „Ние имаме две стратегически цели, които са постигнати, но нямаме нови – НАТО и Европейския съюз“. Аз искам обаче да напомня на г-н президента, че когато постигнеш една цел, най-важно е да задържиш тази цел. И това е отговорност, а не е привилегия. И точно затова всички ние трябва да допринасяме за повишаване авторитета на държавата ни като пълноправен член в НАТО и в Европейския съюз. За голямо съжаление, нещата са съвсем различни. Повече го отдавам на това, че в момента както БСП се самоизолира, така също и определени депутати, които също се самоизолират, защото това според мен, да се изолираш от всички останали българи… Защото не знам Иво Христов къде се причислява той – към 80-те процента или към 20-те процента… И другото, което е, че в момента действията на президента аз повече ги отдавам на това, че той вижда, че всъщност не е този фактор, който може би е очаквал да бъде. Защото знаете, че в момента ни предстои председателство. Знаете, че в момента министър-председателят Бойко Борисов има огромен ангажимент, заедно със съответните министри. Има и парламентарни измерения в председателството – шест мероприятия, които трябва да бъдат проведени. Президентът просто усеща, че той не е така желан в Европа, на европейската сцена и в общи линии го отдавам и повече на една завист, която е недопустимо за един държавник и за представител, който трябва да е обединител на нацията, всеки път, когато излиза в интервю, ние след това да коментираме неговите думи от интервюто. Ние се уморихме да правим подобни коментари. Защото…
Водещ: Добре, но…
Цветан Цветанов: … бихте ли ми казали къде беше реакцията на президента за Пламен Узунов, където с поздрава си дава действително друго изражение на президентската институция? Какво беше мнението на президента за един от неговите най-близки хора, които бяха в кампанията му – това е проф. Иво Христов? Каква беше позицията на президента за изказването на Паунов за това, че трябва да се прави референдум за НАТО и за Европейския съюз? Каква беше позицията за неговия началник на кабинета? И вие виждате, че всъщност ние реално след всяко едно негово интервю гледаме да даваме някакви обяснения или някакви отговори на въпроси, които ние не сме искали да бъдат задавани, защото те не са от дневния ред на обществото. Не може президентът на страната, когато дава интервю, той да не говори за най-предстоящото. Само след месец страната ни ще бъде председателстващ Европейския съюз за първи път и ние ще трябва действително да говорим за Западните Балкани, да говорим за кохезионната политика, която трябва България да допринася за този диалог, след 2020 г. какво се случва.
Водещ: А да допълните едни думи на премиера Борисов обаче. Той казва, че в Народното събрание има замесени и с наркотрафик, и купуване на гласове. Кои са тези хора, г-н Цветанов, и от кои политически сили са те?
Цветан Цветанов: Аз това, което мога да кажа, от публичното оповестяване на обвиненията спрямо Антон Генов – не, в смисъл, от депутата от Асеновград… 
Водещ: От Асеновград – Манол Генов.
Цветан Цветанов: Манол Генов, извинявайте. Манол Генов, където там всъщност в обвиненията има, че той е участвал в купуването на гласове или е организирал купуването на гласове, на база разговорите, които е провеждал със затворници, които са излежавали съответните присъди в затвора. Това е абсурдно и това е недопустимо. И вие виждате, че в момента…
Водещ: А кои са пък депутатите, замесени с наркотрафик…
Цветан Цветанов: Е, не бих могъл да ги назовавам, защото просто…
Водещ: … за които говори премиерът?
Цветан Цветанов: … нямам такава информация. Но това, което е за Антон Генов – смятам, че това е абсолютно ясен белег и профил на тези, които днес говорят за вот на недоверие и тези, които казват, че ще се борят както с престъпността, така също и с корупцията.
Водещ: А какви промени ще направите в Закона за бюджета между първо и второ четене? Тук преди вас Пламен Димитров каза, че сте разговаряли. Според КНСБ е хубаво да се обърне внимание на допълнителни пари за заплати в сферата на здравеопазването, на тези лечебни заведения, които са на пряко подчинение на Министерство на здравеопазването, социалната сфера, като Агенция по труда, и преструктуриране на бюджета на Министерството на земеделието.
Цветан Цветанов: Бюджетът има една рамка, в която има приходи, има разходи. За всеки един разход е направена съответната обосновка. В момента, ако трябва да увеличаваме някъде, ние трябва да знаем откъде ще вземем, защото знаете, че параметрите са заложени и от там няма промяна, която би могла да настъпи между първо и второ четене. За мен по-важно е, че в този диалог, който водим и със синдикатите, и с Министерство на финансите, да, действително може някъде козметични промени да се направят, защото за тези сектори, за които говори и Пламен Димитров, тези параметри, за които говорим, има сфери, където може действително с малко финансов ресурс, но да се почувства едно увеличение на доходите на работещите в сферата предимно на културата, на социалната дейност. И в тази посока в момента сме в разговори но всичко зависи от диалога, който ще проведем и с Министерство на финансите и г-жа Менда Стоянова, която като шеф на бюджетната комисия, ще може действително като водеща комисия да решава тези въпроси по същество и ние да ги гласуваме в пленарна зала. Всяка една от ресорните комисии ще гледа бюджета на второ четене и ще има съответните предложения, които ще бъдат обсъждани, но окончателното решение ще бъде взимано в пленарна зала, когато върви дебатът и гласуванията по текстовете.
Водещ: Казвате, че БСП върви към самоизолация, но заедно с ДПС, далеч не в самоизолация, се гласят да внесат вот на недоверие към кабинета. Разбрахте ли вече за какво ще бъде този вот на недоверие?
Цветан Цветанов: Още няма мотиви, които да бъдат обсъждани. Но самият факт, че днес се иска вот на недоверие, при положение, че страната ни влиза в председателство, при положение, че страната ни има бюджет 106 милиарда брутен вътрешен продукт и повече разходи, които ще направи през 2018 г., с 2,5 милиарда, основният акцент ни е сферата на образованието, основният акцент ни е това, което трябва действително да направим за Западните Балкани и да бъдем един фактор на стабилност, в момента не виждам какво биха могли да изложат като мотиви. Ако приложим, че те ще заложат на сигурност или на борбата с престъпността, или на корупцията… Ние сме в очакване на доклада на Европейската комисия. Поне от думите, които бяха казани от Юнкер само преди няколко дни – той каза, че докладът ще бъде позитивен и ще бъде достатъчно обективен. От тази гледна точка, смятам, че по-добре е да изчакаме мотивите, за да можем действително да коментираме нещо по същество. Но в момента повече го отдавам на позиционирането на БСП и ДПС като възможна алтернатива за управлението на страната. Аз смятам, че на 26 март българските граждани дадоха ясно своя глас и това, което определиха на политиците да направят – мнозинство ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и същевременно стабилно четиригодишно управление с управленска програма, която се изпълнява, между другото, изключително успешно. И тук искам само да дам един пример от посещението на премиера Борисов за поредния успех, който постигна правителството, защото вие знаете, че магистрала „Струма“ беше под заплаха за усвояването на средствата и отпускането на допълнителния финансов ресурс от Европейската комисия в размер на над 650 милиона лева. И вие видяхте, че след посещението на Борисов разговорът, който проведе и с Юнкер, и съответните ресорни министри, разговорите, които са провели със съответните комисари, сумата вече е тук. Някои казват „Ама защо ни е този ресурс да отива за магистралата?“. Това са европейски пари, това е солидарността на Европа за развитието на регионите и за развитието на транспортирите коридори, които ще доведат до икономическо развитие, до повече туризъм и до повече инвестиции, повече бизнес и по-добри условия за живеене, и по-малко тежки пътнотранспортни произшествия с концентрация, която виждаме, че през последните няколко дни и седмици говорим постоянно за жертвите по пътищата. 
Водещ: Говорим постоянно за жертвите, но там и задволанните устройства също са важни, а не само…
Цветан Цветанов: И родителите, разбира се, защото последния случай видяхме, че говорим за 15-годишни деца.
Водещ: За 15-годишно дете, застанало зад волана на автомобила на своите родители. Благодаря ви много за този разговор.

< Назад