17.02.2017

Александър Ненков: ГЕРБ не дава празни обещания, а надгражда постигнатото

Медия: Радио К2

Александър Ненков, досегашен народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Кога ще бъдат готови кандидат-депутатските листи на ГЕРБ?

Александър Ненков каза, че до няколко дни листите на ГЕРБ ще бъдат готови. Той обясни, че водачите вече се знаят, просто трябва още малко време, за да се комплектоват напълно. Процентът на новите лица ще бъде голям. Ненков съобщи, че самият той винаги се е кандидатира от 23 МИР София и тази година също ще бъде така.

Основните акценти в предизборната програма на ГЕРБ. Изпълними ли са те?

„Българското общество очаква от следващото 44-то Народно събрание да осигури стабилно мнозинство, да избере солидно и работоспособно правителство и да приеме реална законодателна програма за развитие на икономиката, съживяване на българското производство и осъществяване на нов тип социална политика. Ако съдим по предизборната ви програма, готови ли сте да изпълните тези изисквания и да управлявате отново?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Ненков категорично заяви, че ГЕРБ са напълно готови, ГЕРБ не дава празни обещания, а надгражда постигнатото. Може да се надгради по отношение на доходите, но единствено ако поддържаме този икономически растеж, който сме имали през последните две години, а не да се взимат заеми. „Вие взехте заемите през този мандат!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че в момента финансовото състояние на България е едно от най-стабилните в цяла Европа. Водещата отбеляза също, че не е добре парите да се държат във фискален резерв, а е по-добре да се влеят в икономиката. Досегашният народен представител от ГЕРБ отговори, че ако гражданите изберат БСП, то парите от фискалния резерв бързо ще се стопят, като е доста съмнително, че това ще има позитивен ефект върху българската икономика. Той добави, че икономическият растеж в момента е плод на много сериозна работа, на успокояването на политическата обстановка и финансовото стабилизиране на държавата. В същото време в момента нямаме редовно правителство и парламент и прогнозите веднага тръгват надолу.

Водещата постави въпроса в състояние ли са наистина ГЕРБ да изпълнят всичко, което обещават. Алекнандър Ненков обясни, че ГЕРБ винаги са изпълнявали своите обещания и ангажименти. Той обаче поясни, че нещата, записани в програмата на партията, могат да се осъществят единствено, ако продължи икономическият растеж, борбата с корупцията и контрабандата е успешна, а средата за бизнес прогнозируема. Ненков добави още един нюанс в тази посока и постави въпроса колко пари сме дали като данъкоплатци през последните две години на вятъра за проекта „Белене”, за американските централи и КТБ. Това са около 5 милиарда лева и въпреки това икономиката е нараснала с 3,7%. През следващите години не се очертават такива плащания и ако борбата с контрабандата продължи със същия успех, то тогава икономиката може да расте с още по-големи темпове.

Водещата отбеляза, че предишните програми на ГЕРБ са били доста по-реалистични и реализируеми. Александър Ненков отговори, че преди две години например е имало страхотен проблем в енергетиката, имало е проблеми със социалната система, инвестирано е било много и в публична инфраструктура. „Сега казваме следното, оттук нататък какъв е може би най-големият проблем пред държавата? Преди хората щяха да кажат инфраструктурата. През последните години бяха направени много подобрения в тази сфера и хората го оценяват. Сега като основни проблеми поставят доходите и образованието. Ние казваме така, в дългосрочен план една държава, ако наистина иска да се развива икономически и да се бори с популизма, трябва много сериозно да се инвестира в образованието на хората!”, обясни Александър Ненков. Разбира се няма да се спре с усвояването на евросредства и инвестиции в инфраструктура, но образованието трябва да бъде приоритет и по-справедливо разпределение на благата.

Липсата в програмите на партиите на връзката между българската икономика и европейската, от която нашата е само малка част.

Александър Ненков заяви, че през последните години българският бизнес става все по-конкурентоспособен. Все повече родни компании търгуват успешно с европейски държави. Ние имаме предимството да имаме достъп до един много голям пазар. Досегашният народен представител изрази своето съжаление, че напоследък чува доста антиевропейско говорене, включително и от лидера на БСП Корнелия Нинова. Всъщност ЕС ни дава възможност, ако сме предприемчиви и конкурентоспособни, да забогатяваме и да живеем по-добре. Затова трябва да се абстрахираме от крайно говорене, независимо дали  отляво или отдясно, защото това е вредно за държавата.

„Но защо в програмите си не направихте така, че да видим нашата икономика съотнесена с европейската?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че във връзка с подписването на споразумението с Канада СЕТА е чел статистика, че у нас над сто са фирмите с оборот около 160 милиона, които търгуват с Канада. Което означава, че много компании в България изцяло работят на друг пазар. „Това означава, че тези хора са успели да намерят възможността и използват това, което им дава отвореният пазар. Така че ние няма какво да напишем в програмата, дадена ти е възможността, България е пълноправен член на тази общност. И това му е силата на този съюз, че той не е направен на базата на някакво военно споразумение, а на принципа на взаимната изгода. Дадена ти е възможност, имаш пазар, добър ли си, заповядай! Така че българските фирми са научиха през последните години!”, завърши Александър Ненков разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад