26.04.2017

Александър Ненков: Обвиненията на опозицията, че с новия правилник хвърляме завеса върху работата на 44-то Народно събрание, са буря в чаша вода

Медия: Радио К2

Александър Ненков, народен представител от ПГ на ГЕРБ в 44-то Народно събрание, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Бурните дебати в пленарна зала около приемането на правилника на 44-то Народно събрание.

Александър Ненков заяви, че опозицията е заявила, че ще бъде конструктивна, но се вижда, че това не се случва на практика. Той продължи, че правилникът за работа на Народното събрание наистина е важен документ, но не вижда защо дебатът трябва да бъде толкова разгорещен. Не са състоятелни и обвиненията на опозицията, че едва ли не се прави опит за се прикрива работата на Народното събрание. Още повече, че рейтингът на парламента не зависи от това дали заседанията се дават по телевизията, а от това каква работа върши. Вторият канал на БНТ има покритие в цялата страна, така че няма опасност хората да останат неинформирани за работата на законодателния орган. Всяко едно заседание се предава пряко и по интернет. „Така че всичко това е буря в чаша вода! Ако човек иска да гледа парламентарен контрол просто си превключва канала!”, категоричен бе Ненков.

„А защо трябваше да отменяте блицконтрола в сряда?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че в крайна сметка е станало ясно, че блицконтролът не дава някакъв резултат. Това са въпроси, на които министър-председателят и членовете на кабинета отговарят от общ характер. Трибуната се използва по-скоро като място за търсене на политически дивиденти.

Големите предизвикателства през 44-то Народно събрание.

Александър Ненков заяви, че вече ясно се очертават опозицията и управляващите в 44-то Народно събрание. „А „Воля” каква е?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че от формацията на Веселин Марешки ясно са заявили, че ще подкрепят някои от нещата, които управляващите предлагат като програма. Това не означава обаче, че те под някаква форма са част от коалицията. Те не държат на участие в изпълнителната власт под някаква форма.

Що се отнася до приоритетите, те са били ясно изразени от ГЕРБ още по време на предизборната кампания. Много важно е образованието, както и продължаването на съдебната реформа. Сигурността е тема, която не трябва да се подценява и е важно по нея да има национално съгласие, колкото и да звучи популистко отстрани. Разбира се има и други много важни теми – финансова стабилност, икономически растеж и т.н.

Кога ще бъде готова управленската програма?

„Кога ще има управленска програма с много по-голяма конкретност и яснота?”, попита водещата Клара Маринова. Народният представител отговори, че очаква в следващите дни, буквално до 2-ри, 3-ти май да има изготвена цялостна управленска програма подробно разписана по сектори.

Нарастването на националистическата реторика.

„Защо се случи така, че напоследък ключова дума стана терминът „България”, даже и в програмните декларации на председателите на парламентарните групи имаше и „Да живее България!”, „България над всичко!”? По-големи патриоти ли сте тези, които сега обитавате Народното събрание, или просто е такава модата?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че вероятно може да се говори за такава мода или вълна, всеки се опитва по такъв начин да стигне до избирателите. Той продължи, че с колегите му не претендират, че са повече или по-малко патриоти, просто са изпратени в парламента с ангажименти за конкретна работа и искат да я свършат. „Да си патриот не означава да казваш по сто пъти „България”, а да не си изхвърляш фаса на улицата или да не счупиш някоя току що направена пейка. Това е да си патриот и аз така го разбирам!”, категоричен бе Ненков.

Възможно ли е ГЕРБ да разчитат в управлението на плаващи мнозинства?

Александър Ненков обясни, че е нормално да има някои различия между ГЕРБ и „Обединените патриоти”, нормално е всеки да търси парламентарно мнозинство за темите, които смята, че са важни, тук няма нищо притеснително. Освен това и в миналия парламент ГЕРБ често са управлявали в условия на плаващи мнозинство и са получавали подкрепа по различни въпроси от различни парламентарни групи. Това е част от парламентарната демокрация. В 44-то Народно събрание обаче не би могло да има толкова вариации, защото политическите сили са по-малко.

Ще се въведе ли мажоритарен вот?

Александър Ненков заяви, че самият той има сериозни забележки и по трите въпроса на референдума, не ги е и подкрепил, но това няма значение, защото има 2,5 милиона българи, които са го подкрепили. „Трябва всички парламентарни групи, независимо дали им харесва или не, да намерим баланс, за да може да се удовлетвори и желанието на хората! Трябва да се съобразим с референдума, нямаме друга алтернатива!”, категоричен бе той. Най-важният сигнал, който избирателите дават, е, че искат повече мажоритарност и политиците трябва да се съобразят с това.

Амбициите на ГЕРБ за постигане на 1500 лева средна заплата и 120 милиарда БВП.

„Как ще постигнете това намерение, защо липсват данни за обвързването на тези обещания с общото състояние на икономиката у нас?, попита водещата Клара Маринова. Александър Ненков заяви, че тези обещания не звучат толкова бомбастично. Той продължи, че тези цифри са съобразени с това как нараства БВП през последните години. Растежът от 3,8% може да се поддържа и така след четири години БВП да стане 120 милиарда лева. Народният представител изрази увереност, че ако няма някакви външни сътресения и катаклизми, тези цели са напълно реалистични. България през последните години върви добре и само от нас зависи това да продължи.

„Вчера чух бъдещия премиер да говори как пак ще поемете тежкия кръст на властта в сложна вътрешна и външна обстановка. Ами като вие е толкова тежко защо не си останете в опозиция?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че ГЕРБ винаги са искали да спечелят изборите и поемат властта, просто външната обстановка наистина е много сложна и това няма как да не се отбележи. Предизвикателствата около нас са много по-големи, отколкото са вътрешните предизвикателства. „България е като един запазил се оазис в региона. Случващото се в Европа, изборите във Франция, виждате, че всеки ден ЕС е поставен под сериозно изпитание. Аз съм убеден, че Борисов е най-подготвения човек да бъде премиер, въпросът е, че предстоят съдбовни решения и за националната ни сигурност, и за бъдещето на Европа, които изискват и от нас далновидна политика. Това е притеснението, а не че „не искам, ама хората са го пожелали”. Ние сме се борили с всички демократични средства, за да стигнем дотук!”, завърши Александър Ненков разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад