15.02.2018

Вежди Рашидов се срещна с ръководителите на европейски организации за защита на авторските права

Председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов се срещна днес в Народното събрание с ръководителите на европейски организации за защита на авторските права в областта на музиката и аудиовизията. На срещата присъстваха още депутатите от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов, Диана Саватева, Тома Биков, Евгени Будинов и Лъчезар Иванов, както и представители на СЕМ и на български организации за защита на авторското право.

Гостите представиха новата законодателна рамка на Европейския парламент, която защитава труда на творците. Предвижда се разширяване на ангажиментите към плащане на авторски права и от цифровите платформи. Генералният директор на Международната конфедерация на дружествата на авторите и композиторите Гади Орон и генералната директорка на  Европейската група на дружествата на композитори и автори Вероник Деброс  изразиха увереност, че българската държава ще подкрепи творческия сектор. Деброс изрази възхищението си  изложбата на тракийските съкровища  в Лувъра и надеждата, че страната ни по същия начин ще защитава съвременните творчески индустрии.

Данаил Кирилов и Вежди Рашидов увериха гостите, че България има амбицията да приложи в законодателството си всички изисквания на ЕС за защита на авторски права.

< Назад