26.10.2018

Васко Стоилков: Един кмет трябва да милее за общината и да чувства всички проблеми като свои

Васко Стоилков, кмет на Сливница от ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Къде се чувства по-добре – в бизнеса или на кметското място?

„Вие сте роден и живеете в Сливница, тоест кореняк за този град, до 2011 г. се занимавате с бизнес, а от тогава досега сте два мандата кмет. Бизнесът или политиката и кметският стол е вашето успешно поприще?”, попита водещата Клара Маринова. Васко Стоилков отговори, че не възприема кметското място като политика. Според него кметът по-скоро трябва да е добър мениджър. Той обясни, че и в бизнеса, и като кмет се чувства добре, но може да каже, че опитът му в бизнеса му е помогнал много в сегашната му работа.

„Ще се кандидатирате ли на предстоящите местни избори?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че ако бъде подкрепен от партията, която го е издигнала и от достатъчен брой хора би се кандидатирал отново. Това разбира се не му е самоцел, но би се кандидатирал, ако има подкрепа.

Най-големите завоевания на общината.

„Кои са завоеванията на общината по време на двата Ви мандата?”, попита водещата Клара Маринова. Васко Стоилков отговори, че в Сливница са имали доста мечти и голяма част от тях вече се реализират. Градът се благоустроява и облагородява, привлича бизнес, както и нови хора. Кметът посочи, че гражданите .винаги са си мечтали да имат спортна зала и вече могат да се похвалят с това. По-важното е обаче, че тази спортна зала е изпълнена с живот, много млади хора спортуват.

Помага или пречи фактът, че Сливница е близо до София?

„Това, че Сливница е близо до столицата помага или пречи на общината?”, попита водещата Клара Маринова. Васко Стоилков отговори, че този факт и помага, и пречи. В Сливница обаче се стремят да извлекат максимални ползи и да минимизират вредите. Много жители на Сливница се обучават в София, но хубавото е, че като цяло те не се изселват, а остават в родното си място. В същото време и много софиянци идват в Сливница, има много ваканционни имоти, които се ползват през събота и неделя. „Така че повече са ни ползите, загубите може би са за по-дребния бизнес, защото повечето хора предпочитат да си пазаруват от София, а не от местните магазини, но и тази тенденция вече намалява, така че повече са ни ползите!”, обобщи кметът на Сливница.

Икономическата характеристика на Сливница.

„Каква е икономическата характеристика на община Сливница?”, попита водещата Клара Маринова. Васко Стоилков отговори, че по време на социализма е имало няколко големи предприятия, които обаче са спрели да работят, така че бизнесът се създава в момента почти от нулата. Основната задача е да се привличат само екологично чисти производства, защото целта е да се създава приятно място за живеене, което е несъвместимо със замърсяващи предприятия. Другата цел е да се ползва големия пазар, който предоставя столицата. Много граждани на Сливница работят и в София, но кметът подчерта, че целта е тези хора отново да се привлекат да се трудят в родния си град.

„Какви са отношенията на вашата администрация с представителите на бизнеса в община Сливница?”, попита водещата Клара Маринова. Васко Стоилков отговори, че отношенията са много добри, постоянно се дискутират заедно проблемите.

Формулата за кметския успех.

„Каква е Вашата формула за кметски успех?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че кметът трябва да си обича общината, да милее, да влага всичко от себе си, а ако нещо не знае, то се научава. „Кметът трябва да милее за общината, да чувства всички проблеми като свои и да има огромно желание да ги реши!”, завърши Васко Стоилков разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 25 октомври 2018 година.

 

< Назад