19.07.2017

Станислав Иванов: ГЕРБ няма за цел да се противопоставя на опозицията, но повечето им предложения са с объркана логика

Медия: Радио К2

Народният представител от ГЕРБ разговоря с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“

Във връзка с приетите промени в Закона за движение по пътищата Станислав Иванов обясни, че са били внесени 3 законопроекта. В този на ГЕРБ става въпрос за пътните превозни средства от обществения транспорт да могат да се движат върху трамвайните релси. Ползите от това са, че ще се намали трафика, ще се спестят вредни емисии, както и времето на хората. Второто предложение се отнася до възможността да се репатрират с „паяк" автомобилите, които са били заскобени през деня и до 19 часа не са си платили глобите. Една от причините е, че има решение на ВАС, според което, за да бъдат репатрирани автомобилите трябва да има промяна в закона, тъй като досега това не е било изрично упоменато.

Станислав Иванов продължи, че вторият законопроект е бил на „Обединените патриоти". „В него има добри текстове, които засягат употребата на наркотици и алкохол. Те бяха подкрепени от всички, считам, че са правилни и навременни. Мисля, че няма дебат по тях, те са наистина добри текстове!", категоричен бе народният представител от ГЕРБ.

Народният представител от ГЕРБ засегна и законопроекта на  „Воля", в който се иска полицейските автомобили да бъдат оборудвани с ПОС терминали. Той обаче обясни, че това няма как да стане, защото глобите от КАТ постъпват по 4 различни сметки. Една от сметките е на БНБ, а БНБ не може да работи с ПОС терминали. Станислав Иванов каза още, че предложението на „Воля" е съдържало още текст, според който изпреварването на велосипедисти трябва да става на метър и половина от тях, което на практика означава, че изпреварващият автомобил трябва да преминава в лентата за насрещно движение, което според него не е правилно.

Станислав Иванов изрази надежда, че двата законопроекта ще бъдат приети на второ четене още следващата седмица. „Тогава ще се направи обединителен доклад на приетите законопроекти. Вероятно ще бъде намален и срокът за предложения между първо и второ четене“, каза още той.

Запитан как би оценил отминаващата сесия на 44-тото Народно събрание, депутатът заяви: „Свършени са доста полезни неща. Например Закона за съдебната власт, приет днес на първо четене, Закона за МВР, Закона за опазване на околната среда. Дори и само тези три закона са достатъчен повод за гордост от наша страна“


Станислав Иванов не пропусна да коментира и темата за отношенията между управляващи и опозиция. „Не може опозицията да предлага закони, когато е в опозиция, а когато е на власт да не предлага. Напротив, трябва да действат като нас. Ние действаме принципно. Ние знаем кога какви пари можем да отделим от бюджета, какви пари можем да дадем и спазваме това правило винаги. Пенсиите – кога ги променяха те? Променяха ги винаги в края на техния мандат. Нали в края на техния мандат увеличиха заплатите на полицаите? Но ние не го правим така. Ние го правим постепенно, поетапно, когато има възможност да се случат тези разплащания да ги разплатим, а не просто в края на мандата да ги вдигнем и да казваме – ние ги вдигнахме“, категоричен бе народният представител от ГЕРБ.



< Назад