11.05.2017

Снежана Дукова: Гарантирането на сигурността и правенето на реформи не си противоречат взаимно

Медия: Радио К2

Снежана Дукова, народен представител, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Тежи ли й това, че отново е народен представител?

„Вие сте човек, отдаден на професията си и като преподавател, и като народен представител, тежи ли Ви това, че хората се оплакват, от това, че търсят Вашето съдействие, от това, че сте призвани да бъдете отдушници на проблемите на хората?”, попита водещата Клара Маринова. Снежана Дукова отговори, че изобщо не й тежи, тя продължи, че е човек здраво стъпил на земята и „народен представител” й звучи като човек, който наистина трябва да бъде от полза на хората. Народният представител обясни, че досега няма нито един пропуснат приемен ден и нито един казус, който поне да не е бил разгледан. „Не може да не изпълниш волята на хората, когато си предложен от всички структури в моя избирателен район аз мисля, че нямаш право на отказ и нямаш право на друго решение!”, категорична бе Дукова.

Очакванията към кабинета „Борисов 3”.

„Какво можем да очакваме от комбинацията ГЕРБ – „Обединени патриоти”, както се казваше в една реклама – ще бъде ли тя „неочаквано добра комбинация” и за кого?”, попита водещата Клара Маринова. Снежана Дукова отговори, че й се ще да каже, че компромисите с коалиционните партньори също са заявка, дадена от избирателите. Тя обясни, че в програмата е акцентирано върху политики по които няма да има процес на разединение. Тази програма ще бъде изпълнена.

Що се отнася до правителството то и днешният акт на Борисов с уволнението на заместник-министъра на здравеопазването показва, че той е безкомпромисен в две посоки – изключително много и сериозна работа и престъпиш ли прага в отношението към хората просто си отиваш. Снежана Дукова обясни, че специално за нея много важен е фактът, че основен акцент в програмата за управление е стратегическият приоритет образование. Първите стъпки в тази посока вече се правят.

„”Обединените патриоти” се състоят от три партии, смятате ли, че няма да се случи както в миналия парламент някоя от тези партии да започне да изпълнява своя собствена програма?”, попита водещата Клара Маринова. Снежана Дукова отговори, че това обезсмисля априори подписаното коалиционно споразумение, затова и Бойко Борисов е държал да бъде сключено споразумение и да се спазва. „Нямаме основание да смятаме, че „Патриотите” върху това, върху което са се разписали като отделни персони на отделните свои партии и парламентарни групи, няма да бъде изпълнено!”, категорична бе Дукова.

Народният представител поясни, че все пак коалиционните партньори имат своите различия, пример за това е мажоритарният вот. Затова обаче служат уменията да работиш с всички партньори, дори и от опозицията, и да се избира правилния подход.

Отношението към опозицията.

„Този път опозицията ви е доста по-солидна с по-големи възможности, как ще работите с опозицията и какви очаквания имате от нея?”, попита водещата Клара Маринова. Снежана Дукова заяви, че опозицията наистина разполага с доста повече депутати, но също така в момента има и доста сериозни вътрешни проблеми, които често ги артикулира от парламентарната трибуна. „Дано този период при тях премине, защото на нас ни е нужна силна, конструктивна, значима опозиция, която да поставя реални проблеми, които да решаваме заедно!”, заяви тя. Самият Бойко Борисов подава ръка към опозицията и с предложението за председателско място на Народното събрание, и с предложението за министър по въпросите на председателството ни на Съвета на ЕС.

Ще изкара ли 44-то Народно събрание пълния си мандат?

Снежана Дукова беше категорична, че България няма нужда от нови избори. Няма и предпоставки за това, освен ако не се случи нещо изключително. Освен това ГЕРБ са извадили своите поуки.

Ще бъдат ли жертвани реформите за сметка на сигурността?

„Много анализатори отбелязват, че отново се поставя дилемата сигурност или реформи, смятате ли, че няма да има възможност да се осъществят необходимите реформи в името на сигурността на България в контекста на сложните и вътрешни, и външни събития?”, попита водещата Клара Маринова. Снежана Дукова обясни, че едното не противоречи на другото. Още повече, че ГЕРБ осъществяват една доста сериозна реформа в образованието. Основен приоритет е също така по отношение на съдебната система да се приемат важни реформаторски закони. Разбира се тези движения не трябва да бъдат прекалено резки, но там, където системата се нуждае, тези реформи ще бъдат правени. Управляващите разполагат с необходимия експертен потенциал за това.

Политиката по доходите.

„Виждам политиката по доходите такава, каквато сме я записали и такава, каквато ще я изпълним, защото ние вече започнахме да я изпълняваме!”, категорична беше Снежана Дукова. Започва се с това, което позволяват възможностите на бюджета, преговорите за минималната пенсия са били тежки, в крайна сметка се е постигнало споразумение за сумата от 200 лева. „Нали не си мислите, че управляващите не биха искали да дадат повече пари от възможностите, които има? Това обаче ще бъде съобразено с ресурса на държавата, за да не навлезем в огромен фискален дефицит!”, обясни народният представител от ГЕРБ.

Снежана Дукова обясни, че от септември започва първата стъпка към увеличаването на учителските заплати. В рамките на 4 годишния мандат учителските заплати ще бъдат увеличени двойно. Това ще важи за всички български учители, дори за тези, които не са успели да получат предишното увеличение от 8%.

Взаимодействието между различните власти.

„Живеем с нов президент, нов парламент, ново правителство, какви са основните и важните предизвикателства пред отделните власти? Има ли вероятност тези три власти да заработя в синхрон без надпревара кой е по-важен?”, попита водещата Клара Маринова. Снежана Дукова отговори, че Конституцията ясно казва, че България е парламентарна република. На забележката на водещата, че Народното събрание често се подчинява на изпълнителната власт, тя отговори, че наистина понякога се остава с такова впечатление, в момента обаче имаме всички основания да смятаме, че може да има колаборация между властите. „Имаме всички основания да смятаме, че и трите власти биха желали да работят в интерес на хората и това е възможно да се случи!”, завърши Снежана Дукова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад