19.07.2023

С писмо до вътрешния министър и главния прокурор Евродепутати призовават за задълбочено разследване заради случаи на жестокост към кучета в Благоевград

Евродепутатите от Интергрупата за хуманно отношение и опазване на животните настояват за задълбочено разследване във връзка с тревожната информация за случаи на изключителна жестокост към кучета в общинския приют за безстопанствени животни в Благоевград. В писмо до министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов от интергрупата на Европейския парламент призовават нарушителите да бъдат установени и подведени под отговорност. Препоръчва се разследването да обхване и ресурсите за изграждането и поддръжката на приюта, така че „да се прецени дали са използвани по предназначение, особено ако е било отпуснато финансиране от ЕС”. 

„Настояваме българските власти да предприемат всички необходими мерки — превантивни, законодателни, административни и наказателни, за да спрат насилието над животни в страната”, се изтъква още в писмото от интергрупата, чийто зам.-председател евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев е сред инициаторите за създаването на зоополиция у нас.

Скандалният случай в Благоевград, станал известен преди няколко дни, доведе до ареста на общински служители, за които има данни, че многократно са упоявали и малтретирали кучета от приюта и неправомерно са ги извозвали до съседни общини, където са оставяни безпомощни и обречени на сигурна и болезнена смърт.

Отчитайки получените сигнали, образуваните вече досъдебни производства срещу длъжностни лица в Благоевград и правната уредба в България, която криминализира жестокостта срещу гръбначни животни, от интергрупата на ЕП апелират да се приложи цялата строгост на закона, за да се предотвратят подобни престъпления в бъдеще. Евродепутатите очакват да бъдат информирани за всички предприети мерки, както и за наложените санкции.

< Назад