09.02.2015

Румен Желев (ГЕРБ): Ще инициирам работна група от експерти, която да инспектира Странджа във връзка със сигналите за незаконна сеч

„Ще инициирам сформирането на голяма работан група, която ще включва специалисти от Института за гората при БАН, Лесотехнически университет-София, независими експерти от сертифицирани европейски органи и лесовъди от Германия. Заедно с всички тях ще бъде инспектиран и обиколен районът на Странджа и по-конкретно местата, за които се твърди, че има масова незаконнна сеч. Проверките ще имат публичен отзвук, за да няма съмнения как се извършват те. Следващата седмица ще има повече информация относно сформирането на работната група“. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Румен Желев. Той участва в брифинг  заедно с Пейчо Върбанов, директор на Югоизточно държавно предприятие по горите, чиято основна тема бе свързана с извършванет на сеч в Странджа. На срещата присъстваха и директорите на горските стопанства на Звездец, Граматиково, Малко Търново, кметът на община Малко Търново Илиян Янчев, директорът на ПП Странджа Владимир Димитров и други експерти.

 

„Горите са може би най-големия ресурс на страната ни и темата за тяхното стопанисване и опазване не трябва да бъде неглижирана. Те са национално богатство. Необходимо е да се говори професионално по темата със сечта в Странджа и анализите да бъдат правени от експерти, преди да се дават квалификации и да се прави залитане от едната до другата крайност.  Такава е идеята на днешната среща, която ще даде само началото на дебата по темата. Специалистите трябва да дават отговори на най-коментираните въпроси през последните седмици, които вълнуват широки кръгове хора. В Бургаска област има 330 хил. хектара гори, като 60% от тях са държавни. Като човек, който дълги години е работил в системата, мога да кажа, че винаги стриктно се е следяло за извършването на незаконна сеч, реагира се своевременно на сигнали и темата никога не е била пренебрегвана. В случая обаче, твърденията, че в Странджа се извършва цитирам „масова, поголовна, варварска сеч“, не отговарят на истината. Това бе потвърдено от директора на парк Странджа, от шефовете на всички горски стопанства, както и на Регионалната дирекция по горите в Бургас. Това са експерти с дългодишен опит, които отлично познават горите“, коментира бургаският депутат.

 

Румен Желев припомни, че през 2012 г. година Районният съд връща на държавата горите, които са стопанисвани от община Малко Търново. Според него в момента там се изпълняват договори с частни фирми. По думите му, изнесената статистика и данни показват с цифри къде и колко се сече, какъв вид сеч се извършва и какво я налага. Желев посочи още, че горските служители нямат законодателните права да спират камион на частна фирма и да му правят проверка.

 

“Колкото до състоянието на пътищата – да, то се влошава от тежките камиони, които минават по тях. В момента се разработва система за контрол, която ще дава абсолютни номера на камионите и така те ще се следят“, допълни Румен Желев.

< Назад