14.02.2020

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов участва Трансатлантически форум, организиран от Християнсоциалния съюз

НАТО е най-успешният политико-военен съюз в историята, съществуващ вече над 70 години. Той гарантира сигурността на нашите страни и народи чрез постоянно адаптиране към новите предизвикателства пред сигурността.  Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Мюнхен по време на Трансатлантическия форум, организиран от Християнсоциалния съюз.

Премиерът Борисов отбеляза, че Алиансът остава основен форум за политически консултации и сътрудничество между Европа и Северна Америка. „Независимо от някои различия, съюзниците винаги са демонстрирали способност да се обединят около основната задача да защитаваме и гарантираме съвместно сигурността на нашите народи“, заяви българският министър-председател. По думите на Борисов трансатлантическата връзка има ключово значение за отстояването на общите ценности, сигурност и просперитет. „НАТО остава фундаментът на сигурността и отбраната на България и Европа“, категоричен беше премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят Борисов изтъкна, че страната ни работи активно и последователно със САЩ за развитието на българските въоръжени сили, тяхната модернизация, бойна готовност, мобилност и оперативна съвместимост със стандартите в НАТО. В контекста на стратегическото ни партньорство със САЩ, премиерът посочи, че България е готова да работи за развитието на взаимноизгодно индустриално сътрудничество и обмяна на технологии.

„България отчита важността на справедливото споделяне на разходите за колективна отбрана в рамките на НАТО и успешно изпълнява поетия ангажимент за повишаване на инвестициите в отбраната, договорен на Срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г.“, заяви още премиерът Борисов. Министър-председателят напомни, че с изплатените средства по  договора за американските самолети Ф-16 през 2019 г. бюджетът за отбрана на България надхвърли 3% от БВП. Наред с модернизацията на българските ВВС, Борисов отбеляза и амбициозната програма на страната ни за превъоръжаване и на останалите видове въоръжени сили на Българската армия.

„НАТО и ЕС следва да запазят внимание върху развитията в Западните Балкани. България последователно подкрепя тяхната европейска и евроатлантическа перспектива“, заяви още премиерът Борисов по време на форума. Министър-председателят беше категоричен, че тази перспектива е от ключово значение за сигурността, стабилността и бъдещето на този стратегически важен за евроатлантическата общност регион.

< Назад